Петро Пантелеєв, заступник голови Київської міської держадміністрації
Питання відновлення гарячої води киянам може бути вирішене вже до кінця місяця
13.09.2018 19:23

Чи будуть кияни з гарячою водою і на яких умовах – може стати відомо вже до кінця місяця. Розв’язання  газової проблеми, що затьмарила з травня стосунки між Києвом та «НАК «Нафтогаз», виходить на фінішну пряму.

Коли киянам очікувати гарячу воду і чого чекати від прийдешнього опалювального сезону? Про це ми говоримо із заступником голови КМДА Петром Пантелеєвим.

- Пане Петре, на якій стадії зараз розв’язання спору з «Нафтогазом» – чи знайдено алгоритм для укладення угоди на постачання газу?

- Нагадаю історію питання. У квітні 2018 року завершилася багаторічна угода міста з ПАТ «Київенерго». За час дії угоди у ПАТ «Київенерго» сформувався борг перед НАК «Нафтогаз» за спожитий природний газ у розмірі кількох мільярдів гривень. НАК «Нафтогаз» наполягає, щоб нове підприємство – «Київтеплоенерго» взяло на себе ці борги. З цієї причини НАК «Нафтогаз України» відмовився укласти угоду з КП «Київтеплоенерго» на постачання природного газу. НАК вимагав спочатку вирішити питання правонаступництва боргів. Це призвело до відсутності гарячої води у киян та загрози відключення ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, що забезпечують теплом та гарячою водою близько 70% Києва.

Враховуючи інтереси київської громади, ми наполягли: неприпустимо передавати борги, що включають штрафи і пені, без джерела погашення. На сьогодні маємо найбільш прийнятний на теперішньому етапі варіант розв’язання проблеми.

- Що це за варіант і в чому його прийнятність для міської громади Києва?

- Як я вже сказав, проблема відсутності угоди з НАК «Нафтогаз України» постала ще у травні цього року, коли ми отримали від компанії відмову в укладанні угоди. З того часу не минало й дня, щоб її вирішення не стояло в нас у робочому графіку. Ми провели кілька засідань комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, винесли це питання на розгляд на засіданні Уряду України. «Київтеплоенерго» подало навіть позов до суду з вимогою визнати угоду на постачання газу укладеною. Проведена колосальна робота для пошуку рішення, яке б враховувало, в першу чергу, інтереси громади.

Якщо у травні цього року мова йшла про кілька мільярдів гривень боргів та їх повне правонаступництво, включно зі штрафними санкціями, що не мають джерел для відшкодування, то зараз ми говоримо про значно менший борг і лише за умови, якщо він матиме відповідні компенсатори. На мій погляд, нам вдалося відстояти ключові позиції міської громади, знайти необхідний компроміс, щоб повторно не доводити ситуацію в Києві до ризику відключення ТЕЦ і загрози зриву опалювального сезону.

Ми напрацювали алгоритм врегулювання питання заборгованості: держава за рахунок відповідної субвенції виконує свої фінансові зобов’язання щодо різниці в тарифах перед теплопостачальним підприємством. Це дозволить вирішити питання списання штрафів та пені, щоб вони не лягли на плечі комунального підприємства. Таким чином, предметом обговорення стає в рази менша сума заборгованості, яка має джерела для компенсації. Зі свого боку, для реалізації цього алгоритму 11 вересня Київрада проголосувала за відповідне рішення.

- Як це вплине на пришвидшення розв’язання проблеми постачання газу і повернення гарячої води в крани жителів Києва?

- Рішенням, яке підтримали депутати, комунальному підприємству "Київтеплоенерго" надаються повноваження вирішувати питання боргу за спожитий газ перед "НАК "Нафтогаз". Однак мова йде лише про ту суму боргу, що має джерела для компенсації.

Ми сподіваємося, що вже до кінця вересня питання вдасться врегулювати остаточно і ми зможемо повернути гарячу воду в будинки і максимально встигнути виконати роботи для вчасного й стабільного запуску опалювального сезону.

- Ви сказали про ризик відключення ТЕЦ. Але угода з «Нафтогазом» не укладена, тож, як зараз працюють ТЕЦ?

- ТЕЦ-6 перебуває в режимі завершення регламентних робіт. Для того, щоб уникнути ризику зупинки ТЕЦ-5, що є найбільшою в Україні, ми змушені були закупити так званий комерційний газ. Це тимчасовий і вимушений крок, щоб не допустити перебоїв в електропостачанні міста.

- Якщо вже заговорили про опалювальний сезон, то логічним буде питання: чи готовий Київ до зими?

- Попри складну ситуацію з енергозабезпеченням Києва, «Київтеплоенерго» завершує підготовку міста до зимового періоду. Нагадаю, що з 1 серпня комунальне підприємство експлуатує ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія». Колектив підприємства сьогодні налічує майже 7,5 тисячі працівників, які забезпечують роботу за різними напрямками. В тому числі в питанні технічного обслуговування й підготовки до зими.

Станом на сьогодні майже виконані гідравлічні випробування. Щодня протиаварійні служби підприємства виявляють і ліквідовують 40-50 пошкоджень у теплових мережах.

Минулого тижня ми отримали нову спеціалізовану техніку: 12 екскаваторів JCB із навісним обладнанням, 2 крани-маніпулятори, 2 аварійних автомобілі та 11 спецаварійок на базі Ford. Ці авто дуже необхідні для оперативної ліквідації пошкоджень. До кінця року «Київтеплоенерго» планує закупити ще 8 спецаварійних автомобілів із гідравлічною технікою, 2 аварійні машини повнопривідні, обладнані на випадок стихійних лих, та асфальторіз.

- Чи вистачить цієї техніки для якісної роботи?

- Якщо говорити об’єктивно, то, зважаючи на зношеність теплових мереж та високий рівень аварійності, техніки завжди недостатньо. Сьогодні у розпорядженні «Київтеплоенерго» – кілька сотень одиниць спеціалізованої техніки. Її достатньо, щоб забезпечувати необхідний стандарт послуг. Але, безумовно, нам необхідно буде закуповувати нову техніку, матеріали й обладнання для виконання ремонтних робіт.

- Коли орієнтовно у Києві стартує цього року опалювальний сезон?

- Як і в попередні роки, ми орієнтуємося на температуру повітря. Як тільки середньодобова температура повітря опускається нижче +8°С протягом трьох діб і має тенденцію до зниження, то орган місцевого самоврядування приймає рішення про розгортання системи опалення. Однак зазначу, що заклади соціальної сфери – школи, дитсадки, лікарні та інші заклади можуть підключитися до тепла за індивідуальними заявками – раніше чи пізніше.

- Ви сказали про високий рівень зношеності мереж. У яких цифрах це вимірюється і як місто, повернувши собі теплоенергетичні об’єкти, планує вирішувати цю проблему?

- Власне, заради цього і зроблений крок до повернення об’єктів теплоенергетичного комплексу під контроль муніципалітету. Ми працюємо над розробкою нової схеми теплопостачання та ключовими напрямками модернізації теплоенергетичного комплексу міста. Ця робота здійснюється у співпраці з міжнародними партнерами.

Відбулася, наприклад, чергова зустріч представників міста, «Київтеплоенерго» та Агентства США з міжнародного розвитку  (USAID), а також партнерами USAID – Тихоокеанською північно-західною національною лабораторією (Pacific Northwest National Laboratory, PNNL) і KPMG International. Ми обговорили основні напрямки співпраці, зокрема в питаннях оптимізації процесів, що стосуються менеджменту та операційної діяльності, а також залучення міжнародних інвестицій у теплоенергетичний комплекс м. Києва.

Для нас дуже важлива співпраця з авторитетними міжнародними організаціями, що мають необхідний досвід і знання. Паралельно з тактичними завданнями ми вже зараз формуємо стратегічні довгострокові плани, які стосуються технічних аспектів, методів управління на підприємстві й у результаті  – покращення сервісу для споживачів.

Безумовно, на виконання таких складних і масштабних завдань піде не один рік. Але я переконаний, що поступово кияни відчуватимуть зміни на краще в роботі теплового блоку.

Аркадій Калюжний. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-