Озеленити не можна рубати. Митці рятують місто від комунальників

Озеленити не можна рубати. Митці рятують місто від комунальників

Укрінформ
Обпиляні стовбури дерев, перекопані газони і надміру асфальтовані зони відпочинку – визирнувши з вікна, ви, ймовірно, побачите таку “красу” 

Для чого вони це роблять і в чому логіка – спробували з’ясувати за допомогою мистецького проекту “Дезеленізація”, який триває у київській галереї Bursa.

Це виставка, присвячена проблемі міського озеленення в Україні. Її організувала ініціатива DE NE DE, запросивши художників та громадських активістів осмислити минуле і сучасне міського садівництва. Крім того, напередодні виставки організатори оголосили про збір фотодоказів нівечення рослин комунальними службами –  обрізка чи вирубка дерев, перекопування чи асфальтування газонів – і запропонували надсилати їх на сторінку проекту в Facebook із хештегом #дезеленізація. Ці світлини користувачів також увійшли до експозиції виставки.

“Проблема із міськими зеленими насадженнями давно є очевидною, а в 2018 році набула загрозливих масштабів. Ми пропонуємо ознайомитися з різними підходами і баченнями. ДЕНЕДЕ працює із радянською спадщиною в публічному просторі, і тому ми звертаємо увагу на радянські проекти озеленення, адже здебільшого ті екосистеми, що є сьогодні в наших містах, також є радянською спадщиною. У документаціях активістів та у творчому переосмисленні художниками ми зможемо побачити сучасні тенденції озеленення, щоб зробити власні висновки”, – говорить одна з кураторок проекту, учасниця ініціативи DE NE DE Євгенія Моляр.

Проект “Дезеленізація” також включає серію публічних подій – лекцій, кінопоказів і дискусій. 6 лютого в галереї Bursa пройде дискусія про міське озеленення, на якій урбаністи, арбористи, представниками муніципалітету та КП “Київзеленбуд” обговорять участь громадськості у процесах озеленення міст та нададуть статистичні дані про стан зелених насаджень у Києві.

Також у межах виставки “Дезеленізація” пройде показ фільму “Dendro Dreams” Тети Цибульник і Еліаса Парвулеско, лекція Тетяни Євсєєвої “Де є місто-сад?”, презентація коміксу Марії Катрич та Патріса Петерсона і презентація фільму “Фітоінтер'єри” Наталки Дяченко. Із розкладом події можна ознайомитись на Facebook-сторінці проекту.

Відвідати виставку “Дезеленізація” можна до 14 лютого.

Фото: Іра Евора

Ольга Артеменко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-