В Охматдиті з'явився мурал з казковими звірями Марії Примаченко

В Охматдиті з'явився мурал з казковими звірями Марії Примаченко

Фото, відео
Укрінформ
У Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" презентували стінопис за мотивами творчості Марії Примаченко.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша лікарня надає допомогу майже по всіх видах захворювань, а зараз - і дітям, які постраждали від війни. Ми завжди були націлені на хороший результат лікування. Він неможливий, якщо не підходити до дитини комплексно - лікуватися має не тільки тіло, а й душа. Наразі ми робимо з Охматдиту не просто лікарню, а місце, що надає надію на одужання - моральне, психологічне та тілесне. Ми розглядаємо лікарню як поєднання високих медичних технологій, митців, лікарів-фахівцв, журналістів - усієї спільноти, зацікавленої у гарному майбутньому країни", - сказав генеральний директор Охматдиту Володимир Жовнір.

За його словами, розміщення звірів з картин Примаченко на 15-му корпусі лікарні підтримали співробітники-психологи. За задумом, жовтий тапір, рожеві пегаси, білі птахи, кіт та сонях на синьому тлі стануть арт-терапією для відвідувачів.

Читайте також: У Дніпрі створили мурал, присвячений трагедії на житловому масиві Перемога

"Марія взагалі лікувалася своїм мистецтвом, бо хворіла на поліомієліт. Це ставало для неї навіть панацеєю", - підкреслила голова Maria Prymachenko Family Foundation Анастасія Примаченко.

Водночас вона підкреслила, що діти для художниці завжди були невід'ємною частиною мистецтва. За словами Примаченко, мисткиня навіть мала свою імпровізовану школу: до неї приїздили діти з України, а також надсилали їй свої картини.

Голова громадської організації "Шум.Рейв" Євген Скрипник зазначив, що колаж на презентованому муралі виконала агенція Creative Beast, а в планах - зробити ще чотири стінописи.

За словами Скрипника, для наступного великого стінопису, на 16-му корпусі Охматдиту, організація збирає 250 тис. грн, що включатиме підготовку стін, ескіз, закупівлю фарби, ремонт екстер'єру та оренду висотної техніки. Він зауважив, що для збору коштів запущена спеціальна фандрайзенгова платформа.

"Цим проєктом ми хотіли показати, що жодна ракета, жодний російський солдат, зруйнувавши нашу спадщину чи окупувавши її, не зможе знищити нас як націю", - наголосив очільник громадської організації.

Як повідомлялося, історико-краєзнавчий музей у смт Іванків на Київщині, де зберігалися картини Марії Примаченко, зруйнували війська рф 25 лютого 2022 року.

Марія Примаченко — українська народна художниця в жанрі "наївного мистецтва", лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

Фото: Павло Багмут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-