Київрада звернулась до МКІП щодо перейменування музичної академії імені Чайковського

Київрада звернулась до МКІП щодо перейменування музичної академії імені Чайковського

Укрінформ
Київська міська рада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики щодо перейменування Національної музичної академії України імені Чайковського.

Таке рішення прийнято на пленарному засіданні міськради столиці 67 голосами, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Київради.

Депутат Київради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха нагадала про висновок експертної комісії Українського інституту національної пам'яті щодо належності назви Національної музичної академії України імені Чайковського до символіки російської імперської політики.

«Петро Чайковський є російським композитором, більшу частину життя прожив у Російській імперії. Всі його опери, кантати, переважна більшість камерно-вокальної музики складені саме на російські тексти. Це стосується і вокальної музики Чайковського, написаної на вірші Шевченка. За життя він стверджував, що неймовірно любить російський елемент у всіх його проявах, що він росіянин у цілковитому розумінні цього слова», – наголосила Муха.

Вона зауважила, що попередниця Національної музичної академії – Київська консерваторія як вищий навчальний заклад з'явилася у 1913 році, через 20 років після смерті композитора, тож будь-які припущення щодо безпосередньої ролі Чайковського в заснуванні закладу безпідставні.

Депутат наголосила, що Чайковський є символом російської культури та культурним маркером «русского мира».

«У 1940 році під час відзначення 100-річного ювілею Чайковського присвоєння Київській державній консерваторії імені російського композитора було втіленням русифікації. Це чітка складова пропаганди російської імперської політики. Найбільш відомий балет Чайковського «Лебедине озеро» і досі чітко асоціюється з політичними кризами Радянського Союзу та сучасної Росії», – зауважила Муха.

Тож Київрада звернулась до МКІП щодо виконання вимог Закону «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Читайте також: У столиці перейменували ще майже 30 вулиць та скверів

Як повідомляв Укрінформ, експертна комісія Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики дійшла висновку, що назва Національна музична академія України імені П. І. Чайковського містить символіку російської імперської політики, а подальше функціонування цієї назви з використанням імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики.

Тому комісія вважає недоречним подальше використання імені Чайковського в назві Національної музичної академії України.

Біля Національної музичної академії України раніше проходили акції з закликом прибрати ім'я Чайковського з назви закладу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-