Топ-5 міфів про вакцинацію та їх розвінчування. Інфографіка

Топ-5 міфів про вакцинацію та їх розвінчування. Інфографіка

Укрінформ

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook написала добірку з поширених міфів про вакцинацію та розвінчування. Відтак Укрінформ підготував інфографіку про топ-5 основних міфів про вакцинацію.

Міф № 1: введення трикомпонентної вакцини шкідливе. Також небезпечно вводити дитині відразу кілька вакцин, бо це перевантажує імунітет А якщо в організмі вже є антитіла, вводити вакцину не можна.

Правда: хибне сприйняття сформувалось через уявлення — що більше мікробів потрапляє в організм, то сильніше перевантажується імунна система. Однак, це твердження суттєво недооцінює силу імунної системи та, навіть навпаки, переоцінює кількість “чужорідної” речовини — антигенів, що містять вакцини. Мікроби, що є причиною того самого болю у горлі або застуди дають дитині більше антигенів, ніж будь-яка вакцина.

Так само нічим не загрожує вакцинація людям, у яких уже сформувався імунітет до хвороби. Це безпечно і не має негативних наслідків.

Міф № 2: вакцини проти кору (КПК) мають здатність пригнічувати імунітет, тому в період епідсезону грипу категорично не можна проводити масову вакцинацію проти кору.

Правда: науковці аналізували окремі випадки бактеріальних та вірусних інфекцій в популяції протягом так званих “періодів ризику” після щеплення (0-30 днів, 31-60 днів і 61-90 днів). Їхній висновок — вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій.

Міф № 3: вакцини мають відповідати “імунним потребам нації”, найкраще користуватися вакцинами, які виробляються в межах країни, а не закуповувати їх за кордоном.

Правда: не буває жодних “імунних потреб нації”, хвороби не знають національних чи територіальних кордонів. У виробленні вакцини ключове — не країна, не національна приналежність людей, яким вона вводиться, а якість та вимоги до виробництва, що за останні 15-20 років стали ще більш жорсткими.

Міф № 4: вакцини викликають аутизм.

Правда: вакцинація не призводить до аутизму. Центр контролю та профілактики захворювань у США, медичний інститут Національної академії наук Великобританії та британська Національна служба охорони здоров’я провели дослідження та спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням аутизму.

Міф № 5: вакцинація проти кору заборонена в Японії.

Правда: в цій країні щеплення проти кору та краснухи входить до планової вакцинації згідно з японським Календарем щеплень. Так, у 2016 році рівень охоплення вакцинацією становив 97% (перша доза у віці одного року) і 93% (друга доза у 5-6 років).

Щеплення — найбезпечніший спосіб захиститися від інфекційних хвороб і подолати їх назавжди. Єдині випадки, коли вакцину вводити не рекомендується — це медичні протипокази до вакцинації:

- Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.

- Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.

- Імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі.

- При вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси, а також якщо були алергійні реакції на аміноглікозиди, введення препаратів крові.

- БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,5 кг, інфікована туберкульозом чи має дефекти системи фагоцитозу;

- ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогаммаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини.

Зверніть увагу, що протипоказання на термін, більший ніж два тижні, визначає лише імунологічна комісія. Вона зазвичай збирається в районній лікарні або міській /обласній поліклініці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-