Вінницькі аграрії попри війну реалізують понад 30 інвестпроєктів – Сергій Борзов

Вінницькі аграрії попри війну реалізують понад 30 інвестпроєктів – Сергій Борзов

Укрінформ

Вінницькі аграрії попри війну в поточному році реалізують 31 інвестиційний проєкт загальною вартістю майже 742 млн грн.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Ми продовжуємо шукати нові шляхи залучення інвестицій у розвиток сучасних технологій сільського господарства. Наразі немає можливості відвідувати міжнародні виставки за кордоном. Тож, за потреби, можемо запрошувати іноземних фахівців до регіону. Попри все, попри війну, в агропромисловому комплексі Вінницької області триває реалізація 31 інвестиційного проекту загальною вартістю 741,8 млн грн», - сказав Борзов.

За його словами, із зазначеної кількості 10 проєктів спрямовані на розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції, 15 реалізуються в харчовій та переробній промисловості, по одному –  в рослинництві і тваринництві, іще три – припадають на інші галузі АПК.

Посадовець зазначив, протягом 2023 року підприємства АПК завершили реалізацію 28 інвестиційних проєктів загальною вартістю близько одного млрд грн. Зокрема, інвестиції були спрямовані за наступними напрямками. Найбільше проєктів було реалізовано у напрямку розширення інфраструктури зберігання сільгосп продукції(14) та в переробній промисловості (9).

Начальник ОВА наголосив, що питання розвитку аграрного сектору в умовах війни має свої особливості, тож потребує взаємодії всіх зацікавлених сторін. Зокрема, влада здійснює відповідні кроки задля мінімізації негативних впливів воєнного стану на підприємства агропромислового комплексу.

«Галузь АПК, як і раніше, залишається важливим сегментом економічного розвитку регіону. Важливо, що попри труднощі держава продовжує підтримувати аграрний сектор. Зокрема, цьогоріч продовжили дію Програми «Доступні кредити 5–7– 9» для аграріїв. Також розпочав свою роботу Фонд гарантування кредитів у сільському господарстві. Крім того, діє механізм аграрних розписок, з яким сільгоспвиробники працюють вже давно. Між іншим, аграрії можуть скористатися урядовою програмою «єРобота» для розвитку садівництва, тепличного господарства, переробки виробленої продукції».

Він також додав, що серед важливих змін 2024 року – прийнята Кабінетом Міністрів України Постанова щодо часткового відшкодування вартості сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.

За його словами, низькі ціни на сільгосппродукцію на внутрішньому ринку вже третій воєнний рік призвели до суттєвого зниження ефективності сільськогосподарського виробництва та формування нових тенденцій розвитку аграрного бізнесу.  Серед перспективних напрямів – переробна галузь. Як розповів Начальник ОВА, ті, хто вчасно вклалися в переробку, мають низку переваг. Адже можуть працювати на внутрішньому ринку, забезпечувати продуктами населення, яке в області збільшилося з початку повномасштабної війни на 10%.

Матеріал розміщено згідно пункту 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 та Закону України №2849-IX від 31.03.2023 та на підставі Договору.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова "реклама".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-