ЄС запровадив санкції проти росіян за захоплення українських моряків

ЄС запровадив санкції проти росіян за захоплення українських моряків

Оновлено
Укрінформ
Рада ЄС включила до переліку осіб та установ, на які поширюються санкції у зв’язку із їх діями з підриву або загроз територіальній цілісності України, вісьмох росіян, причених до організації збройної провокації проти українських кораблів в Азовському морі.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради.

Зокрема, до переліку включені голова прикордонного директорату ФСБ РФ у Криму Сергій Станкевич, який відповідав за дії російських кораблів під час агресії проти українських; заступник голови прикордонного директорату-голова морського підрозділу ФСБ РФ у Криму Андрій Шеїн, командир одного з суден, яке брало активну участь в агресії в районі Керченської протоки, Олексій Саляєв; командир патрульного човна "Изумруд", що брало участь в інциденті, Андрій Шипіцин; голова Керченського контрольного пункту ФСБ РФ Олексій Шатохін; відповідальний за координацію дій під час агресії в районі Керченської протоки Руслан Ромашкін; командир протисубмаринного човна "Суздалец", що брало участь в інциденті, Сергій Щербаков; командувач Південного військового округу РФ Олександр Дворніков.

Більш детальна інформація щодо причин включення цих 8 громадян РФ до переліку осіб та установ, на які поширюються обмежувальні заходи ЄС, оприлюднена в Офіційному журналі ЄС.

Як зазначається, всі ці громадяни були причетні до провокації проти українських моряків та кораблів в Азовському морі та у Керченській протоці у листопаді 2018 року. Наголошується, що внаслідок їхніх дій було перекрито доступ українським кораблям до власного узбережжя в Азовському морі, а це підриває територіальну цілісність і суверенітет України, а також загрожує безпеці України, оскільки перериває рух та знижує дієздатність українських військових кораблів. Такі дії зазначених росіян також сприяли посиленню незаконної анексії Кримського півострова Російською Федерацією.

Сергій Миколайович Станкевич, 1963 р.н. – голова прикордонного директорату ФСБ РФ по "Республіці Крим та місту Севастополь", контр-адмірал. У межах повноважень несе відповідальність за дії морського компонента берегової оборони Російської Федерації проти України 25 листопада 2018 року.

Андрій Борисович Шеїн, 1971 р.н. - заступник голови прикордонного директорату – командир підрозділу берегової оборони у ФСБ РФ по "Республіці Крим та місту Севастополь". У межах повноважень брав участь в операціях проти українських кораблів та їхніх екіпажів в ході дій Російської Федерації проти України 25 листопада 2018 року.

Олексій Михайлович Саляєв, 1978 р.н. - командир прикордонного патрульного корабля "Дон" (бортовий номер 353) прикордонної служби ФСБ РФ. Він командував кораблем, який брав активну участь у діях Російської Федерації проти українських кораблів та їхніх екіпажів 25 листопада 2018 року та здійснив таран рейдового буксира "Яни Капу" ВМС України.

Андрій Шипіцин, 1969 р.н. - командир патрульного човна "Изумруд" прикордонної служби ФСБ РФ. Він командував кораблем, який брав активну участь у діях Російської Федерації проти українських кораблів та їхніх екіпажів 25 листопада 2018 року.

Олексій Володимирович Шатохін, 1971 р.н. - голова Керченського контрольного пункту ФСБ РФ по "Республіці Крим та місту Севастополь". Брав участь у діях Російської Федерації проти українських кораблів та їхніх екіпажів 25 листопада 2018 року.

Руслан Олександрович Ромашкін, 1976 р.н. - начальник служби Контрольного пункту ФСБ РФ по "Республіці Крим та місту Севастополь". Відповідальний за координацію дій сил Російської Федерації проти українських кораблів та їхніх команд 25 листопада 2018 року.

Сергій Олексійович Щербаков, 1986 р.н. - командир протисубмаринного човна "Суздалець", Чорноморського флоту Російської Федерації. Він командував кораблем, який брав участь у діях Російської Федерації проти українських кораблів та їхніх команд 25 листопада 2018 року, та активно брав участь у блокуванні буксира "Яни Капу" та у захоплені бронекатера "Нікополь".

Читайте також: У Брюсселі активісти вимагали звільнити українських моряків

Олександр Володимирович Дворніков, 1961 р.н. - командувач Південного військового округу збройних сил РФ, генерал-полковник, відповідає за збройні сили в регіоні, включаючи незаконно анексований Крим та Севастополь. Несе відповідальність за дії Чорноморського флоту та інших військових підрозділів Російської Федерації проти України 25 листопада 2018 року.

Цим же рішенням Рада ЄС продовжила дії санкцій проти включених до переліку осіб та установ на наступні 6 місяців, до 15 вересня 2019 року. Одна особа була виключена з цього списку внаслідок смерті. Таким чином, станом на сьогодні, обмежувальні заходи ЄС застосовуються проти 170 осіб та 44 установ. Вони включають заборону на подорожі та заморожування фінансових активів.

Крім того, Рада ЄС ще раз підтвердила вимогу Євросоюзу, яка була оприлюднена 13 грудня, щодо негайного звільнення всіх українських військовослужбовців, повернення захоплених кораблів та забезпечення вільного проходу для всіх кораблів через Керченську протоку. Рада ЄС також підтвердила відданість міжнародному праву, суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України, а також політику ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму.

Згаданий правовий акт був прийнятий Радою ЄС за письмовою процедурою і оприлюднений сьогодні.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків. Наразі вони перебувають у СІЗО у Москві. Всі вони визнали себе військовополоненими.

18 грудня 2018 року Генасамблея ООН у резолюції про мілітаризацію Криму висловила серйозне занепокоєння "безпідставним нападом на українські кораблі, пораненням і захопленням їхніх екіпажів" і закликала негайно їх звільнити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-