Німецькі експерти пропонують розширити Нормандський формат

Німецькі експерти пропонують розширити Нормандський формат

Укрінформ
Мінські домовленості буксують, а Нормандська четвірка не демонструє останнім часом великого прогресу, тому варто подумати про розширення цього формату.

Таку думку висловили експерти в ході організованої в Берліні Німецьким Атлантичним товариством дискусії, присвяченої Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це не було хорошою ідеєю — зробити (Нормандський) формат таким вузьким", - вважає екс-депутат Бундестагу, керівник аналітичного центру LiberaleModerne Марілуїзе Бек. На її думку, треба було залучити до процесу, наприклад, Польщу, цього важливого східноєвропейського партнера ЄС.

За словами Бек, взаємини між Росією і Заходом на тлі української кризи слід назвати "асиметричним конфліктом". Кремль діє агресивно, в тому числі й військовими засобами, його політика ставить під сумнів міжнародні договори. Водночас Захід відразу категорично відкинув військову підтримку України, від чого й виникла асиметрія. "У нас в запасі нічого немає крім санкцій", - констатувала Бек. А вони, додала вона, не призвели до того, щоб змусити російські війська піти з Донбасу і тим більше відмовився від анексії Криму. Режим санкцій недостатньо сильний, а останнім часом став ще слабшим на тлі відсутності єдності щодо цього питання серед країн ЄС. Багато хто вимагає "нової російської політики", і це лише посилює переговорні позиції Кремля, каже Бек.

Читайте також: Санкції підірвали відносини між олігархами і Кремлем - Держдеп США

Колишній перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александер Хуг, зі свого боку, погодився, що влітку 2014 року пропозиції щодо врегулювання — Мінські домовленості та створення Нормандського формату, можливо, і були хорошою ідеєю. Однак через 5 років вони не виконують свого призначення, як мали б. Зараз потрібні нові заходи, вважає він. Хуг наголошує, що деякі шанси врегулювання були втрачені або "потонули в розмовах". Він також акцентував на тому, що чим довше триває конфлікт, тим важче його вирішити, оскільки посилюються відмінності та відчуження між різними сторонами контактної лінії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-