Джемілєв: Путін нахабно брехав щодо «мирної угоди» в Стамбулі

Джемілєв: Путін нахабно брехав щодо «мирної угоди» в Стамбулі

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін казав неправду, що на українсько-російських перемовинах у березні 2022 року в Стамбулі нібито було підписано мирну угоду, але Україна сама її розірвала.

Про це під час церемонії підняття Кримськотатарського прапора біля будівлі МЗС України заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає кореспондент Укрінформу.

“Кілька днів тому кремлівський диктатор Путін, виступаючи перед головами кількох африканських країн, говорив, що нібито на українсько-російських перемовинах у березні 2022 року в Стамбулі було підписано мирну угоду, але Україна сама її розірвала і продовжила воєнні дії. Зрозуміло, Путін у звичній для себе манері нахабно брехав. Кажу про це відповідально, оскільки був присутній на заключній частині перемовин у Туреччині. Насправді ми передали російській стороні як умову припинення військових дій лист із позицією відійти до кордону станом на 24 лютого. А з питань щодо Криму і Донбасу розпочати перемовний процес, зобов’язуючись при цьому не застосовувати силу для звільнення цих територій. Але наступного ж дня після завершення перемовин у Туреччині Путін заявив, що жодних перемовин щодо Криму бути не може, бо це — нібито територія Росії”, - сказав Джемілєв.

Читайте також: Події в РФ демонструють, наскільки значну стратегічну помилку зробив Путін в Україні - Столтенберг

Лідер кримськотатарського народу акцентував, що подібна позиція російського керівництва, а також кричущі злочини росіян на окупованих територіях, цілком природно "привели керівництво нашої країни до висновку, що ніяких перемовин із російською стороною бути не може і звільнення наших територій відбувається єдиною зрозумілою для агресора мовою — військовою силою". 

Він також зауважив, що нині Україна перебуває на етапі остаточного відновлення територіальної цілісності та ліквідації бандитського режиму в Криму

“Ми б дуже хотіли, щоб звільнення Криму відбулося мирним, дипломатичним шляхом, без кровопролиття та руйнувань. Про це йшлося в концепції звільнення Криму, прийнятій Радою національної безпеки і оборони України в березні 2021-го року та прикінцевому комюніке саміту Кримської платформи у серпні 2021-го року в Києві. Про це ми говорили навіть після початку широкомасштабного вторгнення Росії наприкінці лютого минулого року”, - сказав Джемілєв.

Однак, за його словами, російські окупанти своїми нелюдськими діями відрізали усі шляхи до мирного розв’язання.

Читайте також: Деокупація Криму йде не лише на полі бою, але й у сфері духовного життя - Точицький

“Декілька слів до наших співвітчизників і усіх наших громадян у тимчасово окупованому Криму. Я знаю, що дуже багато людей на півострові, особливо представників корінних народів Криму, з нетерпінням очікують на прихід наших військ. Але одного очікування мало. У цій справедливій священній війні за визволення своєї Батьківщини кожен громадянин нашої країни, в тому числі в окупованому Криму, повинен зробити свій внесок. Минуть роки і наші діти, онуки обов’язково запитають нас, що ми особисто зробили для визволення нашої Батьківщини від окупантів. І дуже важливо, щоб нам не було соромно перед ними”, - додав він. 

Як повідомлялося, 26 червня відзначається День кримськотатарського прапора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-