Путін хоче замінити нафтогазову залежність від РФ продовольчою – Клімкін

Путін хоче замінити нафтогазову залежність від РФ продовольчою – Клімкін

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що російський диктатор Володимир Путін і далі підніматиме ставки у питанні продовження зернової угоди з метою побудувати нову систему продовольчої залежності замість нафтової і газової.

Таку думку дипломат висловив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Стосовно так званої "зернової домовленості" Путін і далі підніматиме ставки. І справа не тільки у наявності великих обсягів свого зерна. Для Кремля їжа - це майбутні енергоносії. Залежність від російських нафти і газу поступово знижуватиметься через "зелену" революцію та боротьбу зі змінами клімату. А їжа буде потрібна завжди, сотні мільйонів людей не уявляють собі трапези без хліба. Побудувати новий зашморг - нову систему залежностей - одна з ключових задач для російського керівництва, можливо, навіть номер один", - вважає Клімкін.

Він зауважив, що за продовження "зернової домовленості" Кремль хоче отримати цілу низку публічних і непублічних поступок, насамперед повернути всю систему послуг для свого експорту аграрної продукції та добрив - від зняття SWIFT обмежень з Россільгоспбанку до поновлення всіх страхових та транспортних послуг.

У цьому контексті ексміністр зазначив, що Москва і зараз може проводити платежі через непідсанкційний Газпромбанк, але вона хоче почати руйнування всієї системи санкційного тиску.

На думку Клімкіна, нова система залежностей призначена не тільки для незахідних країн.

"Подивіться, як зростає імпорт добрив в тій самій Німеччини, де дешевий газ тепер відсутній, але частина добрив - це і є "сухий газ". Якщо не можна експортувати "звичайний" газ, то чому б не перейти на добрива, це навіть краще", - зауважив ексміністр.

Підсумовуючи, дипломат зазначив, що прийняття чи неприйняття російських умов означатиме фактично продовження чи зміну стратегії Заходу щодо РФ.

Читайте також: Держдеп привітав намагання Туреччини відновити «зернову угоду» попри спротив Росії

Як повідомляв Укрінформ, учора в Сочі відбулася зустріч президентів Туреччини та Росії, головною темою якої було відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи. Згоди з цього питання досягнуто не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-