Клімкін про відставку Маккарті: Тактично для України - це проблема, стратегічно може бути «не так погано»

Клімкін про відставку Маккарті: Тактично для України - це проблема, стратегічно може бути «не так погано»

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що звільнення спікера Конгресу США Кевіна МакКарті тактично створює для України реальні проблеми, а стратегічно може виглядати «зовсім не так погано».

Таку думку дипломат висловив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Тактично це (звільнення Маккарті з посади спікера – ред.) для нас реальна проблема - поки не буде обрано нового спікера, ніякого голосування за закони не буде. А коли його оберуть, прийде час голосувати за бюджет наступного року... Стратегічно все може виглядати зовсім не так погано. Очевидно, що наступний пакет допомоги Україні Конгрес схвалить», - зазначив Клімкін.

Він зауважив, що демократи «свідомо як один» проголосували за звільнення, оскільки, на його думку, їм потрібно показати безлад у лавах республіканців і їхню нездатність домовлятися.

«А головне - звинуватити умовно "трампістське" крило. А значить, спробувати зменшити вплив "радикалів" серед республіканців», - припустив ексглава МЗС.

У цьому контексті він зауважив, що стратегія з високими ставками непевна і ризикована, але вона почала реалізовуватися.

Клімкін зазначив, що з позаминулого тижня всім у Вашингтоні рулить внутрішня політика, а зовнішня стала «навіть не заручником, а скоріше жертвою».

«Так і буде й далі, тут до президентських виборів у листопаді наступного року нічого не зміниться. Але наш фундаментальний інтерес не тільки в отриманні допомоги, а й у збереженні двопартійної підтримки - причому на перспективу. Від неї залежить і рішення про майбутню модель безпеки для України, а це можливо тільки за такої підтримки. Тому переживаємо зараз, але дивимося у майбутнє», - закликав ексміністр.

Читайте також: Допомога Україні: Білий дім впевнений у двопартійній підтримці

У вівторок, 3 жовтня, палата представників Конгресу США проголосувала за усунення конгресмена Кевіна Маккарті з посади спікера з результатами 216 - за та 210 - проти. Клопотання про відставку спікера Кевіна Маккарті вніс його однопартієць, представник крайнього правого крила республіканців, конгресмен від штату Флорида Мет Гейтс. Проти звільнення голосувала більшість республіканців, окрім 8-ми представників крайнього правого крила цієї партії, які, власне, й вимагали звільнити спікера. Їхні голоси посилила більшість демократів, які партійною лінією підтримали звільнення республіканського спікера.

Необхідність обрати нового спікера Палати представників США відтерміновує розгляд 12-ти законопроектів про видатки для фінансування уряду США на наступний рік, а також ймовірний розгляд додаткового фінансування для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-