Перспектива членства України в ЄС є поштовхом для усього процесу розширення - Боррель

Перспектива членства України в ЄС є поштовхом для усього процесу розширення - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз має дуже адресно ставитися до досягнень кожної з країн-кандидатів на входження до ЄС, але зараз процеси розширення значно прискорилися, оскільки Україна, яка отримала статус країни-кандидата, підштовхує інші країни.

Про це перед початком роботи неформальної Європейської ради в іспанському місті Гранада сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що сьогодні лідери країн ЄС зосередять увагу навколо двох стратегічних питань: розширення й міграції.

«Щодо розширення. Ми маємо відпрацювати дуже адресний підхід до 10 країн-кандидатів, і кожна потребує окремого підходу. Тож маємо працювати, чітко розуміючи, що є тиск рухатися вперед набагато швидше, ніж ми це робили у минулому. Україна стала країною-кандидатом, і вона підштовхує інших у цій черзі, які чекали (на переговори з ЄС – ред.) до того. Тож процес почав рухатися, і рухатися швидко. Але кожна з них (країн-кандидатів) потребує адресного підходу. Що дуже важливо», - наголосив Боррель.

Читайте також: Мецола: ЄС має бути готовим до переговорів про розширення з Україною, Молдовою та країнами Західних Балкан

Він зауважив, що лідери країн ЄС обговорять План дій щодо міграції, десять пунктів якого президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила під час минулої зустрічі у Мальті. Цей документ, зокрема, містить пропозиції щодо використання спроможностей у рамках Спільної політики ЄС з безпеки й оборони, застосування морських і сухопутних місій ЄС для боротьби з контрабандою людьми і для запобігання спробам перетворити нужденних людей на зброю проти країн ЄС.

Зокрема, йдеться про розширення мандата військово-морської операції ЄС IRINI в Середземному морі. Щоб це відбулося, за словами Борреля, ЄС має отримати дозвіл від Тунісу на проведення операції в територіальних водах цієї держави.

Як повідомлялося, сьогодні у Гранаді відбувається неформальне засідання Європейської ради, під час якого європейські лідери обговорюватимуть майбутній розвиток ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-