Неконституційність норми Виборчого кодексу: Верховний Суд вирішив не звертатися до КСУ

Неконституційність норми Виборчого кодексу: Верховний Суд вирішив не звертатися до КСУ

Укрінформ
Верховний Суд відмовився звертатися до Конституційного суду України із поданням щодо неконституційності пункту 7 частини 1 статті 205 Виборчого кодексу України стосовно повноважень ЦВК щодо організації проведення місцевих виборів.

Про це оголосив голова ВС Станіслав Кравченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Рішення прийнято (щодо відмови у зверненні до КСУ із цим поданням — ред.)», - сказав Кравченко.

Під час пленуму ВС суддя-доповідач із цього питання Жанна Мельник-Томенко зазначила, що відповідне звернення надійшло від Шостого апеляційного адмінсуду, зроблене на основі висновку до однієї з його постанов.

За словами судді, цей суд у листі на обґрунтування необхідності вирішення цього питання Конституційним судом зазначив, що конституційні права громадян обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування можуть бути обмежені у випадках, передбачених Конституцією, в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень.

Читайте також: Вибори в Україні можливі після завершення воєнного стану - Кондратюк

«У той же час цим пунктом закріплено повноваження ЦВК обмежити право громадян обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування, прийнявши рішення про неможливість проведення місцевих виборів (на окремих територіях — ред.). Колегія суддів прийшла до висновку, що цей пункт 7 суперечить Конституції України», - поінформувала Мельник-Томенко.

Суддя-доповідач зазначила, що на її думку, слід відмовити у зверненні до КСУ через низку причин.

За її словами, з одного боку, Шостий апеляційний адміністративний суд стверджує, що це положення обмежує виборчі права громадян усупереч положенням Конституції, отже, є неконституційним.

Однак з іншого боку, пояснила суддя, у тому ж судовому рішенні, яке фігурує у зверненні цієї судової установи, стверджується, що колегія суддів прийшла до висновку, що норма цього пункту 7 може застосовуватися, але при наявності певного алгоритму її застосування, прийнятого законодавчо і відповідно до Конституції.

«Цей висновок означає, що цей суд вбачає ознаки неконституційності у відсутності визначеного алгоритму застосування (цієї норми Виборчого кодексу — ред.), що не стосується змісту самого положення пункту 7, і допускає його застосування попри твердження, що цей пункт обмежує виборчі права громадян. Отже, у висновках цього суду відсутнє чітке і однозначне обґрунтування невідповідності Конституції України спірного положення пункту 7», - заявила Мельник-Томенко.

Читайте також: Вибори в Україні під час війни: чому їх не може бути

Як зазначила суддя-доповідач, іншою причиною, через яку необхідно відмовити у зверненні до КСУ з цього питання, є те, що постанова, на яку посилається Шостий апеляційний адмінсуд, була скасована постановою іншої судової інстанції.

Зрештою ВС прийняв рішення про відмову у зверненні до КСУ з поданням щодо неконституційності цієї норми Виборчого кодексу.

Як повідомлялося, Верховний Суд підтвердив безпідставність вимоги акціонера ПАТ «Златобанк» до Національного банку України про відшкодування шкоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-