Перспективи вступу України в ЄС посилили роль місцевого самоврядування - представники Євросоюзу

Перспективи вступу України в ЄС посилили роль місцевого самоврядування - представники Євросоюзу

Укрінформ
Органи місцевого самоврядування мають відігравати ключову роль у повоєнній відбудові України, особливо в контексті євроінтеграції.

Про це йшлося на XVII Українському муніципальному форумі «Децентралізація, прозоре врядування та єдність - основа відновлення України», організованому за підтримки «U-LEAD з Європою», передає кореспондент Укрінформу.

«Місцеве самоврядування є дуже важливим для стратегічних процесів. Це пов'язано перш за все з розширенням Євросоюзу, а також відновленням після війни. Європейська комісія опублікувала свій перший рапорт і рекомендує розпочати переговори про членство (України - ред.). Це дуже важливий напрямок, і він показує, що реформи потрібно продовжувати на шляху до членства в ЄС», - сказала посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

За її словами, у контексті відновлення країни все будується на реформі децентралізації та сильних сторонах місцевих адміністрацій. «Буде багато роботи на місцях, у тому числі технічної. Ми будемо покладатися на вас на місцевому рівні. Ви маєте бути впевнені, що ЄС, а також програми U-LEAD будуть з вами на цьому шляху», - сказала європейський дипломат.

Як зазначив голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, місцеві органи влади продемонстрували надзвичайну стійкість в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну і мають відігравати ключову роль у повоєнній відбудові та відновленні країни, особливо в контексті інтеграції в ЄС.

«Виклики, які стоять перед місцевою владою, вимагають ефективного багаторівневого управління, а також покращення якості рішень щодо реконструкції та відбудови самих громад. У цьому контексті Асоціація міст України відіграє важливу роль як представницький орган інтересів місцевих влад. Це надзвичайно важливо, коли ми говоримо про відновлення та трансформацію України. Стійкість громад важлива для відновлення. Це не тільки про фізичне відновлення, а й про гарантії збереження демократичних принципів. Ми готові підтримувати Україну до повного відновлення та підсилення демократичних стандартів у повоєнний період, що включає підтримку реформи місцевого самоврядування, долучення органів влади, національних асоціацій», - сказав Янчак.

Він додав, що виконання плану дій Ради Європи для України передбачає також підтримку обміну досвідом, мережеву співпрацю, сприяння стабільному розвитку територій.

Директор Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель вважає дуже важливою частиною підсилення місцевого самоврядування налагодження зв'язків і співпраці у межах різноманітних ініціатив і програм.

«Ми з партнерами підтримуємо роботу різних ініціатив, які допомагають місцевим органам самоврядування співпрацювати з міжнародними організаціями. Ми вибудовуємо партнерства між українськими та європейськими муніципалітетами в межах різних ініціатив. Кожен муніципалітет, кожна громада в Україні є унікальними, і відновлення, відбудова мають відповідати їхнім конкретним потребам», - сказав він.

Перший секретар та експерт з питань децентралізації та секторальних реформ Представництва ЄС в Україні Томаш Остропольський зауважив, що у звіті ЄС щодо оцінки реформ в Україні наголошується на очевидних здобутках реформи децентралізації з огляду на воєнний стан. Водночас, за його словами, необхідно вирішити питання розподілу повноважень між місцевим самоврядуванням і центральною владою, систематичного залучення громад та їх асоціацій у створення політик відновлення. Також важливо визначитися з політикою містобудування та пропорційного розподілу коштів, зокрема ПДФО.

Читайте також: Прозорість в управлінні гумдопомогою на місцевому рівні дуже важлива - експерти U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото з сайту АМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-