Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки і оборони України
Війна змінилася – хто опанує нові технології, той виграє. І це буде Україна
16.02.2024 13:54

Напередодні других роковин від початку повномасштабної російсько-української війни Укрінформ зустрівся з секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим.

"Ситуація на фронті складна, починаючи з 24 лютого 2022 року. Жодного разу після активізації агресії Російської Федерації проти України на фронті не було легких днів. Крапка", – наголосив Данілов під час розмови з журналісткою агентства.

В інтерв‘ю Укрінформу він розповів про трансформацію діяльності РНБО впродовж останніх двох років, оновлення військового керівництва держави, ключові зміни у війні, причини сповільнення процесу надання партнерами збройної й фінансової допомоги, необхідність дочекатися результатів слідства у справах щодо тиску на журналістів, розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу, наявність програми виробництва українських систем протиповітряної оборони. Деталі – у тексті.

ОНОВЛЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО КЕРІВНИЦТВА – ПРИРОДНИЙ ПРОЦЕС, НЕ ТРЕБА РОБИТИ З ЦЬОГО ПРОБЛЕМИ

- Минулого тижня Президент Володимир Зеленський заявив про початок процесу оновлення військового керівництва України. Що стало причиною такого рішення? Чому саме зараз?

- Володимир Зеленський має право ухвалювати будь-які кадрові рішення, у тому числі щодо оновлення військового керівництва, адже саме він як Президент і Верховний Головнокомандувач несе відповідальність за стан справ в Україні.

- Окрім Головнокомандувача ЗСУ, глава Української держави призначив нових начальника Генерального штабу ЗСУ, командувачів Сухопутних військ, Об’єднаних сил, Десантно-штурмових військ і Сил територіальної оборони. Як ви оцінюєте відповідні кадрові зміни?

- Коли Президент ухвалює рішення змінити Головнокомандувача ЗСУ, новий Головком пропонує призначити нових людей на ті чи інші посади. Це природний процес. Не треба робити з цього проблеми.

Я думаю, що попередні командувачі, які безумовно є державниками, які мають бажання і надалі захищати Україну в тій чи іншій ролі, обов'язково братимуть у цьому участь.

- Тобто, звільнені командувачі продовжуватимуть роботу в структурах Збройних сил України?

- Я більш ніж упевнений, що вони працюватимуть на державу, на тих чи інших посадах, у тих чи інших установах – не тільки в Збройних силах. У нас достатньо структур сектору безпеки й оборони, наприклад, Державна прикордонна служба, Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія. Ми не маємо зараз повної відповіді на це запитання, але я впевнений, що всі ці фахівці будуть залучені до здобуття нашої перемоги.

- Президент Володимир Зеленський запропонував генералу Валерію Залужному залишитися в команді після звільнення з посади Головнокомандувача Збройних сил України. Залужний погодився?

- Це запитання краще адресувати Валерію Федоровичу.

- Вам відомо, які посади глава держави пропонував зайняти генералу Валерію Залужному?

- Мені багато чого відомо, але майте на увазі, якщо Президент спілкується з тією чи іншої людиною, тільки Президент і ця людина можуть розповідати, про що вони розмовляли.

- Одним із головних завдань для нового Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського глава держави визначив напрацювання детального плану дій української армії на 2024 рік. Вам відомо, коли цей план має бути презентований? Можливо, він уже готовий?

- Завдання Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, представників сектору безпеки і оборони й усього українського народу – перемогти ворога. Таке завдання ставить Президент.

Стратегічні й тактичні питання – це питання робочого порядку. Усі вони будуть відпрацьовані. Для цього потрібен певний час. Я впевнений, що на порядку денному засідання Ставки Верховного Головнокомандувача буде таке питання (презентація плану дій ЗСУ на 2024 рік – ред.). Ми його розглянемо.

НАМ БУДЕ СКЛАДНО ДО ТОГО МОМЕНТУ, ПОКИ НЕ ЗДОБУДЕМО ПЕРЕМОГУ

- Ситуація на фронті зараз дуже складна. ЗСУ мають чимало потреб для ведення бойових дій на нинішньому етапі війни. Проте останнім часом спостерігається сповільнення процесу надання Україні збройної й фінансової допомоги від партнерів. Чому так відбувається? Як це подолати?

- Ситуація на фронті складна, починаючи з 24 лютого 2022 року. Жодного разу після активізації агресії Російської Федерації проти України на фронті не було легких днів. Крапка.

Що стосується постачання Україні допомоги країнами-партнерами. У демократичних державах мають відбуватися демократичні процедури. Наразі вони відбуваються. Звичайно, ми би хотіли, щоб вони дуже швидко рухались, але це елемент демократії – поступове проходження всіх процедур, необхідних для отримання допомоги.

Авторитарним країнам набагато простіше. Там немає жодних процедур, ніхто не звертає увагу на думку населення, виборців. І тому авторитарні лідери за короткий проміжок часу можуть ухвалювати будь-які рішення. Як приклад, Північна Корея та Іран, які зараз постачають Російській Федерації зброю для вбивства українських дітей.

- Україна має план “Б” на випадок, якщо партнери продовжуватимуть затягувати з постачанням озброєння і виділенням фінансової допомоги?

- Зараз журналісти починають роздмухувати, що у випадку, якщо не буде міжнародної допомоги, нам буде крах. Я хотів би всіх заспокоїти і сказати: Україна була, є і буде. Чи буде складно? Так, буде складно. Проте нам буде складно до того моменту, поки не здобудемо перемогу. Чи буде після перемоги легше? Так, буде. На жаль, на шляху до перемоги ми втрачаємо людей, наших кращих із кращих. Але будувати країну завжди важко і складно.

- Виділення Україні грошей Європейським Союзом і Сполученими Штатами Америки напряму залежить від демократичності низки процесів у державі. На жаль, останнім часом українські журналісти, зокрема розслідувачі Bihus.Info і засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов заявляють про тиск з боку влади і спецслужб, що суперечить засадам демократії. Як ви оцінюєте такі випадки? Чи не вважаєте, що це загрожує національній безпеці України?

- У випадках, про які ви кажете, була миттєва реакція Президента. Я впевнений, що ця ситуація обов'язково буде розглянута, і всі люди, які займалися протиправною діяльністю, понесуть за це покарання. Нам треба дочекатися остаточних результатів слідства, а після того вже робити висновки.

СЬОГОДНІ УКРАЇНСЬКИЙ ВПК ІНШИЙ, НІЖ У МИНУЛОМУ

- Якими темпами розвивається український військово-промисловий комплекс? Наскільки його нинішні можливості відрізняються від початку повномасштабної російсько-української війни?

- Зараз у розвитку нашого військово-промислового комплексу велику роль відіграють приватні компанії, а також компанії, які належать державі. Сьогодні це вже інший ВПК, ніж у минулому.

Якщо хтось вважає, що за короткий проміжок часу можна опанувати виробництво тих чи інших складних видів озброєнь, майте на увазі, що це дуже технологічно складний процес. За день-два ці питання не вирішуються.

Хочу всім нагадати, що саме за президентства Володимира Зеленського в Україні з'явилася ракетна програма. Коли деякі діячі починають розповідати, що хтось загубив програму, яка була раніше, то раніше, щоб ви розуміли, ракетної програми в Україні, можна вважати, не було. Зараз вона є. Вона працює. І не тільки ракетна програма. Ідеться про виробництво інших видів озброєння, засобів ураження тощо.

Війна змінилася. Та війна, яка була станом на 24 лютого 2022 року, і та війна, яка є зараз, – це дещо різні війни. Сьогодні технології дуже швидко сягають уперед. Хто опанує нові технології, той виграє. І це обов'язково буде Україна.

- Щодо ракетної програми України. Якими успіхами її втілення можете поділитися?

- Згадаймо 13 квітня 2022 року – знищення російського крейсера “Москва”. Ніхто не очікував, що нашими ракетами “Нептун” можна досягти такого успіху. Це дуже дорого коштує не з точки зору грошей, а з точки зору розуміння, який у нас військово-промисловий потенціал, які в нас конструктори, які в нас інженери, котрі зробили ракети, якими можна вражати такі цілі.

Ракетна програма рухається. Звичайно, ми би хотіли, щоб це відбулося дуже-дуже швидко, але це технологічно складні речі, які потребують часу й зусиль.

- Президент Володимир Зеленський, представники Міністерства оборони і Міністерства стратегічних галузей промисловості неодноразово анонсували активне виробництво систем протиповітряної оборони в Україні, зокрема у співпраці з партнерами. Як це реалізується?

- У нас є програма щодо протиповітряної оборони. В Україні є люди, конструктори, інженери, які займаються цим питанням. Давайте почекаємо. Я впевнений, що власне виробництво ППО обов'язково з'явиться в Україні.

- Які ключові завдання зараз стоять перед українським військово-промисловим комплексом?

- Забезпечення Збройних сил України, забезпечення сектору безпеки і оборони всім необхідним по максимуму.

ЗАКОН ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ МАЄ БУТИ ЗАКОНОМ ПРО СПРАВЕДЛИВІСТЬ

- Зараз одна з найчутливіших і найдискутивніших тем в українському суспільстві – комплексне оновлення мобілізаційних процедур. Верховна Рада 7 лютого ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію (№10449 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”). На вашу думку, відповідний проєкт закону в нинішньому вигляді зможе розв’язати низку наявних проблем у чинній мобілізаційній політиці?

- Це багатогранне питання. По-перше, хочу звернути увагу, що закон про мобілізацію має бути законом про справедливість. Він має бути абсолютно справедливим для всіх громадян України.

По-друге, цей документ має бути зрозумілим для всіх наших людей. Щоб не сталося так, що хтось його читає зліва-направо, а хтось – справа-наліво. Усі норми мають однаково і зрозуміло тлумачиться для всіх. Тоді громадяни матимуть абсолютну ясність у питаннях мобілізації, демобілізації, військової підготовки і так далі. Люди мають отримати відповіді на всі питання через цей закон.

ПУТІН – ХВОРА ЛЮДИНА, ЯКА ПОСТІЙНО ДЕМОНСТРУЄ РОСІЯНАМ СВОЮ ХВОРОБЛИВІСТЬ

- Фактично через місяць – 17 березня – у Російській Федерації відбудуться президентські “вибори”. Вочевидь, Володимир Путін використовуватиме війну проти України у передвиборчій кампанії. Як це відбуватиметься? Що він прагне продемонструвати росіянам напередодні виборів?

- Путін – хвора людина, яка постійно демонструє росіянам свою хворобливість. Вони просто не бачать, що їхній президент хворий на голову уже тривалий час. Якщо люди, які мають відповідну освіту, подивляться його інтерв'ю Такеру Карлсону, вони дуже швидко зможуть встановити діагноз.

Путін не зможе до так званих “виборів” продемонструвати жодних здобутків своєму населенню, хоча народом росіян складно назвати. До речі, нинішня ситуація подібна до того, що відбувалося під час Другої світової війни, коли Гітлера підтримувала абсолютна більшість населення Німеччини, за що потім довелося вибачатися перед усім світом. Аналогічна ситуація буде на Росії. Вони точно програють, бо їхній фюрер Путін буде в такому ж стані, як Гітлер у 1945 році.

- Російська центральна виборча комісія ухвалила рішення, що голосування на “виборах” президента Росії відбудеться також на тимчасово окупованих територіях України. Вам відомо про підготовку до виборів на українських ТОТ?

Існує велика проблема серед деяких політичних лідерів демократичних країн. Вони чомусь бояться Росію

- Звичайно, ми маємо інформацію щодо “виборчого” фарсу, який росіяни збираються проводити на тимчасово окупованих територіях України. Але тут дуже важлива реакція демократичних країн світу, зокрема щодо визнання цих “виборів”. Якщо демократичні країни визнаватимуть “вибори”, проведені незаконним способом на захопленій території України, це інакше як ганьбою назвати буде дуже складно.

Існує велика проблема серед деяких політичних лідерів демократичних країн. Вони чомусь бояться Росію. Я не знаю, чого там боятися, тому що це – колос на глиняних ногах, який обов'язково буде розвалений. Ми довели, що росіян не треба боятися, із ними треба боротися і врешті-решт поставити крапку в цьому питанні. Я хочу звернути увагу, що після Другої світової війни фактично всі країни відмовилися від своїх колоній. Російська Федерація – останній оплот колонізованих народів, які обов'язково будуть вільними. Ми будемо свідками цього процесу.

- Зрозуміло, що залучення мешканців тимчасово окупованих територій України до виборів російського президента – це абсолютно незаконно. Як на це реагуватиме українська влада?

- Ми працюємо над цим питанням. Відповідні реакції обов'язково будуть. Однак, також мають реагувати представники міжнародної спільноти, міжнародних органів, у тому числі члени інституції під назвою ООН, яка досі існує. Вона має бути або переформатована, або має повернутися до виконання функцій, які записані в її Статуті.

РФ РОЗПОЧИНАЄ ВЕЛИКИЙ ПРОЄКТ ЩОДО ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ ВНУТРІШНЬОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ

- В Україні навесні цього року також мали би відбутися президентські вибори. Чи обговорюють у владних кабінетах можливість їх проведення, зважаючи, що російсько-українська війна невідомо скільки триватиме?

Росія не має фізичної спроможності перемогти Україну військовим шляхом, тому питання внутрішньої дестабілізації – номер один для Кремля

- Російська Федерація зараз розпочинає великий проєкт щодо дестабілізації ситуації на території України. Один із пунктів цього проєкту – спроба дестабілізації на темі виборів. І вони братимуть дуже активну участь у цьому процесі.

Росія не має фізичної спроможності перемогти Україну військовим шляхом, тому питання внутрішньої дестабілізації – номер один для Кремля. Вони робитимуть усе можливе і неможливе, щоб дискредитувати вище військово-політичне керівництво нашої держави, дискредитувати нашого Президента. Це справжня операція з дестабілізації ситуації в Україні. Ми знаємо назву цієї операції. Розуміємо, хто за нею стоїть.

У цьому контексті існує проблема з функціонуванням соціальних мереж, які дозволяють зберігати анонімність. Це використовують, щоб поширювати фейки та дезінформацію. Це дуже небезпечний інструмент впливу. Дестабілізаційні наративи поширюються, у тому числі через них. У цьому напрямі – нейтралізації загроз – активно працюють наші спецслужби.

- Вибори в Україні під час війни не проводитимуться, я правильно зрозуміла?

- Ми не можемо проводити вибори під час війни, тому що це забороняє наше законодавство. Якщо хтось хоче зробити “експеримент” із розхитування суспільства, він може спробувати ініціювати проведення виборів на території України. Це небезпечно, адже, якщо ми говоримо про демократичні вибори, це – змагальний процес програм кандидатів політичних партій. Уявляєте, якщо в нас під час війни люди будуть відволікатися від боротьби з ворогом і займатимуться виборчим процесом? Мені складно це уявити.

УКРАЇНСЬКІ КОНТРРОЗВІДНИКИ ОСТАННІМ ЧАСОМ ДУЖЕ БАГАТО РОБЛЯТЬ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ АГЕНТУРИ

- Не секрет, що РФ багато років готувалася до війни з Україною. Один з елементів підготовки – створення агентурної мережі на території держави. Зараз фіксується діяльність російських агентів в Україні? Якщо так, наскільки вона активна?

- Це класика роботи будь-якої спецслужби – вони мають розгортати свої агентурні мережі. Українська контррозвідка – займатися знищенням відповідних російських мереж. Особливо можу відзначити наших контррозвідників Служби безпеки України. Вони останнім часом дуже багато роблять для виявлення російської агентури. І майже щодня ми дізнаємося інформацію про знешкодження осіб або груп, які працювали на Російську Федерацію в Україні.

- Наскільки багато представників українських спецслужб виявилися агентами Російської Федерації?

- Серед представників українських спецслужб виявляли російських агентів. Це факт, який не потребує додаткових коментарів.

УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ДОКЛАДАЄ МАКСИМУМ ЗУСИЛЬ, ЩОБ ПРИПИНИТИ ПОСТАЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ ДЕТАЛЕЙ, ЯКІ РФ ВИКОРИСТОВУЄ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА РАКЕТ І ДРОНІВ

- Які країни зараз підтримують Росію у війні проти України?

- Російську Федерацію підтримують авторитарні Північна Корея та Іран. Ще низка країн “співчувають” Росії. Деякі держави займають нейтральну позицію. Водночас Україну підтримують набагато більше країн. Вони всі роблять це публічно. Це наша величезна перевага.

- На жаль, у комплектуванні значної кількості російських ракет і дронів продовжують знаходити деталі, зроблені в країнах-партнерах України. Як вони потрапляють до РФ? Яких заходів українська влада вживає для унеможливлення отримання Росією іноземних компонентів для виробництва зброї?

- Ми дуже би хотіли, щоб у країнах світу запровадили таку систему контролю, яка б унеможливлювала постання цих компонентів. Ми звертаємося до всіх партнерів щодо цього питання і постійно тримаємо його на контролі. Вони знають про цю проблему. Відбувається дуже багато роботи щодо нейтралізації, щоб ці компоненти не могли надходити на територію Російської Федерації для використання в російському ВПК. Це складний процес, бо деякі деталі проходять через одну, дві, три, чотири, п'ять країн і зрештою потрапляють до Росії. Але ще раз наголошу, що це питання на контролі. Ми докладаємо максимально багато зусиль для того, щоб це припинилося.

- Останні кілька місяців на українсько-польському кордоні дуже складна ситуація – польські фермери продовжують блокувати пункти пропуску, у чергах стоять тисячі вантажівок з українською продукцією. Події постійно загострюються. Як ви вважаєте, до цього може бути причетна Росія?

- На жаль, вплив Росії є в будь-якій країні Європи. Фактично після приходу Путіна до влади росіяни почали максимально активно займатися питання нарощення своєї присутності за кордоном. Питання розкриття наявності в тих чи інших країнах і процесах російського сліду – це питання тільки часу. Ми з вами ще обов'язково побачимо такі зв'язки.

ІЗ 24 ЛЮТОГО РНБО ПРОВЕЛА 113 ЗАСІДАНЬ

- Наостанок. 24 лютого – другі роковини повномасштабної російсько-української війни. Як трансформувалася робота Ради національної безпеки і оборони України за цей період?

- Починаючи з 24 лютого 2022 року, ми на жоден день не припиняли свою діяльність. Апарат Ради національної безпеки і оборони працює фактично 24 години на добу. До наявних повноважень додалося те, що стосується військової компоненти. У цій сфері збільшилося навантаження. Але й інші підрозділи так само повністю завантажені. Апарат РНБО працює, як і має працювати під час воєнного стану.

- Розкажіть про ключові результати діяльності РНБО впродовж двох років повномасштабної війни.

- Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну стало менше публічних проявів роботи Ради нацбезпеки і оборони. Однак за цей період відбулося 113 засідань РНБО. Вони не всі публічні. Після кожного засідання Президент України видає відповідні укази. Робота триває.

Багато працюємо у санкційному напрямі. На початку лютого запустили портал зі списками юридичних і фізичних осіб, до яких Україна застосувала санкції.

Частина наших співробітників були і зараз перебувають на фронті. Роботи дуже багато. Життя триває і робота триває.

Ангеліна Страшкулич, Київ
Фото – Кирила Чуботіна

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-