Деніел Сайзек, офіційний представник Державного департаменту США
Україна має місце у НАТО
24.02.2024 17:15

Який план «Б» у США в разі несхвалення бюджетної підтримки України? Чи підтримують Сполучені Штати Америки Формулу миру, яку запропонував офіційний Київ? Коли Україна зможе вступити у НАТО? І яка роль Китаю в російсько-українській війні?

Усі відповіді – в ексклюзивному інтерв’ю генерального директора Укрінформу Олексія Мацуки з офіційним представником Державного департаменту США Деніелом Сайзеком.

- Деніеле, дякую за цю зустріч і за це інтерв’ю, важливе в другу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого. Як ви прокоментуєте на сьогодні висновки деяких аналітичних центрів і експертів, що пріоритетом США тепер є стримування Китаю і збереження статус-кво щодо Тайваню, а не підтримка України?

- США мають ресурси для підтримки України та наших партнерів в Азії. Допомога Україні є одним з пріоритетів уряду Сполучених Штатів Америки. І варто зазначити, що США надали 75 млрд доларів допомоги Україні. Як досить велика країна, США мають великі ресурси й можуть підтримати і Україну, і партнерів в Азії.

- Як ви оцінюєте вірогідність перемир’я в Україні? Чи можливе воно на цьому етапі?

- Тепер і в цілому Україна успішно захищається. Справа в тому, що немає жодних ознак того, що російський уряд має намір провести справжні переговори. Кремль хоче, щоб Україна здалася, і це неприйнятно. Тому щодо перемир'я – це рішення українського уряду. Крім того, є нове вище військове керівництво в Україні. Тепер той момент, коли треба вивчати ситуацію і знайти найкращий шлях уперед.

- Тобто ви на сьогодні не бачите можливості для такого переговорного процесу?

Президент Байден очікує, що Конгрес США схвалить новий пакет допомоги незабаром

- Я повторюю, що це – рішення українського уряду. Багато експертів вважають, що перемир'я дасть змогу російському урядові оновити збройні сили Росії, щоб напевно знову напасти на Україну. Тому тепер США вважають, що Україна сама має вирішити, як іти далі.

- Я пам’ятаю фразу і Джо Байдена, і інших політиків про те, що Україну будуть підтримувати доти, доки це потрібно. Що тепер означає цей заклик, як ви думаєте?

- Президент Байден має намір і далі підтримувати Україну. США вже надали 75 млрд доларів допомоги, і Євросоюз виділив навіть більше. Це зрозуміло, що спільно. Україна успішно захищається завдяки хоробрим українцям. Спільна підтримка США та Європи дає Україні можливість успішно обороняти себе, тож це дуже потрібно. І президент Байден очікує, що Конгрес США схвалить новий пакет допомоги незабаром, звичайно, неможливо точно сказати коли. Але президент Байден чудово розуміє ситуацію в Україні, тому він очікує на правильне рішення Конгресу.

- Ну, якраз щодо Конгресу, то адміністрація послідовно закликала до цього. Проте схоже на те, що це питання стало політичним дискурсом у президентській кампанії, поки Україна переживає активний натиск на полі бою та гостру нестачу зброї. Чи розглядає адміністрація Байдена додаткові інструменти надання допомоги і підтримки Україні? Тобто як сьогодні адміністрація Байдена працює зі союзниками та партнерами стосовно цього питання? І буде ще питання щодо власного бюджету Держдепартаменту – тобто про те, чи розглядає адміністрація Байдена додаткові інструменти для надання допомоги Україні, якщо не вдасться розв’язати його з Конгресом?

- Загалом надання допомоги Україні потребує схвалення Конгресу США. Щодо інших можливостей, то тепер обговорюють питання про пошук інших способів підтримки України. Наприклад, про те, що робити з фінансовими вкладами Росії на Заході, і чи є можливість щось із цим вдіяти. Це питання дуже активно обговорюють. Я сьогодні не можу прокоментувати й повідомити офіційну інформацію з цього приводу.

- Ми знаємо, що в Держдепартаменту є власний бюджет і досить великі можливості. Чи планується задіяти ці ресурси, поки немає комплексного рішення Конгресу?

- Загалом для підтримки України потрібне схвалення Конгресу. Інші можливості є, але головне для отримання повноцінної підтримки – саме схвалення Конгресу США. І тому президент Байден наполягає, щоб Конгрес ухвалив новий пакет якнайшвидше.

- Ми вже знаємо, що Швейцарія прийматиме Глобальний саміт миру щодо України, і США вже підтвердили свій намір бути частиною цього процесу. Який рівень представництва можна очікувати з американського боку на саміті? І чи готові США допомогти Україні посилити міжнародну підтримку Формули миру?

- Так, буде. Президент Байден направить представника США найвищого рівня. Поки що невідомо, коли відбудеться ця конференція. Тому й не знаю, хто представлятиме США на події. Але загалом уряд США готовий підтримати будь-які зусилля, щоб допомогти Україні, підтримати її.

- З огляду на підготовку Вашингтона до саміту НАТО в липні цього року, якою є позиція США щодо перспектив України стати членом Альянсу або принаймні отримати офіційне запрошення до членства під час цього саміту?

Лідер Китаю попередив лідера Росії не використовувати ядерну зброю в Україні

- Позиція США та позиція адміністрації президента Байдена дуже зрозуміла, і вона відома вже давно: Україна має місце у НАТО. Зокрема, НАТО працює з Україною над реформами, щоб допомогти їй наблизитися до Альянсу. Пріоритетом на сьогодні є захист України від агресії та війни російського уряду. І, щиро кажучи, не очікується запрошення України до членства на саміті цього літа, але очікуються кроки вперед у процесі.

- Зрозуміло. Сполучені Штати Америки також ведуть дипломатичний діалог із Китаєм, зокрема стосовно російської збройної агресії в Україні. І нещодавно країни-члени Європейського Союзу погодилися заборонити експорт кільком китайським компаніям через їхню співпрацю з Росією. Яка позиція США щодо ролі Китаю у війні Росії проти України?

- США ведуть дискусії з урядом Китаю і просять Китай вплинути на Кремль, щоб російський уряд зупинив війну в Україні. І США дуже активно розмовляють з цього приводу з Китаєм, принаймні лідер Китаю попередив лідера Росії не використовувати ядерну зброю в Україні, і це було корисно. Але Китай може і повинен більше робити в цій сфері. Так ми здебільшого працюємо з Китаєм.

- А чи можна очікувати, що США запровадять нові санкції проти Китаю? Коли їх сподіватися?

- Розмови з Китаєм тривають. Я не можу коментувати або оприлюднювати офіційну інформацію з приводу санкцій проти Китаю. Хоча США ставляться дуже серйозно до реалізації санкцій, США та європейці вже запровадили сильні санкції проти прихильників війни в Росії. До речі, саме в ці дні США введуть нові санкції проти прихильників війни в Росії та проти тих, хто брали участь у вбивстві Навального. Зокрема, більшість нових санкцій – це нові заходи, щоб ефективніше реалізувати чинні вже санкції. Адже ми знаємо, що є різні країни, які допомагають Росії уникнути санкцій, і Китай може відігравати тут важливу роль. Китай зобов’язаний підтримувати норми та систему у світі, це неможливо, щоб країна нападала на сусіда. І уряд Китаю має розуміти, як серйозно США ставляться до цього питання. А щодо нових санкцій проти Китаю, то цього я не можу коментувати.

- І ще одне запитання. Як ви ставитеся до ініціативи закупівлі снарядів поза Європейським Союзом, що тепер обговорюється також?

Уряд Сполучених Штатів Америки підтримує будь-які зусилля України захищати себе

- Я не впевнений, що точно розумію запитання… Ви маєте на увазі для України чи для Росії?

- Для України.

- Загалом уряд Сполучених Штатів Америки підтримує будь-які зусилля України захищати себе. Якщо можна знайти снаряди десь від країн поза Європою, США переважно є за це. Я, відверто кажучи, не знаю подробиць з цього приводу, але можу сказати: безумовно, США підтримують усі зусилля України захищати себе. І уряд Сполучених Штатів Америки розуміє, як терміново таке обладнання та снаряди тепер потрібні Україні.

- Це означає, що США надаватимуть і далі цю підтримку, зокрема снарядами і обладнанням?

- Щиро кажучи, як я вже говорив, не знаю подробиць, але США загалом підтримують будь-які зусилля, щоб допомогти Україні.

- Дякую вам за відповіді, дякую за це інтерв’ю.

- Будь ласка.

Олексій Мацука

Фото: Укрінформ, Олександр Брамський/Суспільне, РБК-Україна

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-