Європейські міністри сьогодні говоритимуть про проблеми у підтримці України - глава МЗС Литви

Європейські міністри сьогодні говоритимуть про проблеми у підтримці України - глава МЗС Литви

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС, які сьогодні зустрічаються у Брюсселі, обговорять проблеми у підтримці України в її боротьбі проти російської агресії.

Про це перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ сказав керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсбергіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми знову матимемо можливість поговорити про російську війну проти України, привітати українців з тим, що вони змогли досягти, попри нашу нездатність надати їм змістовну допомогу», - сказав головний литовський дипломат.

Зокрема, він відзначив, що українці запропонували Росії швидше досягти цілей «зеленої» політики (руйнуючи нафтопереробні заводи на території РФ – ред.) та змогли дещо очистити Чорне море від російських військових кораблів.

«З іншої сторони, ми обговоримо ті речі, які не можемо зробити для України. Ми не можемо погодитися навколо нового пакета санкцій, в нас є труднощі, щоб знайти дату для міждержавної конференції, яка б започаткувала переговори з Україною про членство. Ми не будемо здатні погодитися навколо додаткової військової допомоги для України та навколо багатьох інших речей. Добра новина в тому, що ми розглядатимемо «справи як завжди» та спробуємо бути більш політичними, намагаючись не просто переглядати ситуацію в Україні, а все ж надати певну підтримку.

Читайте також: Європі слід відмовитися від політичної двозначності стосовно РФ - Подоляк

Відповідаючи на запитання журналістів, литовський урядовець висловив сумнів, що країни-члени зможуть дійти згоди навколо можливостей відправити європейські війська в Україну, але зазначив, що його країна не виключає будь-яких варіантів дій.

«Я не вірю в те, що є можливість погодитися з чимось на зразок цього (щодо залучення військ Заходу для підтримки Збройних сил України – ред.). Ми довели у минулому нездатність погодитися навколо менш чутливих питань. Але в тому, що стосується моєї країни, ми маємо бути дуже чіткими: ми готові розглядати всі варіанти і бути частиною коаліції, яка зможе допомогти Україні перемогти у цій війні», - наголосив Ландсбергіс.

Читайте також: Уряд ухвалив план для Ukraine Facility і передасть його Єврокомісії - Шмигаль

Як повідомлялося, сьогодні міністри закордонних справ ЄС одним із головних питань вкотре розглядатимуть продовження допомоги для України. Очікується, що у цьому обговоренні в режимі телеконференції візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

21-22 березня в Брюсселі відбудеться зустріч лідерів країн ЄС у форматі Європейської ради.

Фото: DELFI / Kiril Čachovskij

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-