Запуск спецтрибуналу для РФ впирається в імунітет «трійки» - Кулеба

Запуск спецтрибуналу для РФ впирається в імунітет «трійки» - Кулеба

Укрінформ
Наразі головною перешкодою у запуску спецітрибуналу щодо злочину агресії РФ проти України є застереження з боку ряду країн, що на ньому не можна буде судити так звану "трійку" - главу держави, главу уряду та міністра закордонних справ.

Однак шляхи для розв'язання цієї проблеми є і потрібна лише політична воля. Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час підсумкової пресконференції за результатами міжнародної конференції "Відновлення справедливості для України" в Гаазі.

"Невирішеним питанням залишається не форма трибуналу. Я думаю, що ми знайшли рішення, коли він може бути як міжнародним, так і гібридним. Але в основі проблеми лежить питання подолання імунітетів так званої "трійки" (глава держави, глава уряду та міністр закордонних справ, які за міжнародним правом користуються імунітетом від юрисдикції інших держав - ред.)", - зазначив Кулеба.

За його словами, наразі у групи країн у межах координації групи зі створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України є застереження саме щодо цього питання.

"Є група країн, які кажуть, що ми не вважаємо, що ця "трійка" може бути позбавлена імунітетів. Вони є частиною дискусії, яка відбувається в координаційній групі. Інша частина координаційної групи виступає проти такого бачення", - підкреслив міністр.

Читайте також: Кулеба: Якщо право не може покарати постійного члена РБ ООН, то його треба змінити

За його словами, країни, які мають такі застереження, могли б просто зняти їх та залишити це питання на розсуд самого трибуналу. "Існує міжнародна правова практика, що трибунал сам вирішує, якою юрисдикцією він володіє", - зазначив Кулеба.

Крім того, сам документ про створення спецтрибуналу може бути сформульований таким чином, щоб "вирішити питання імунітету у прецеденті" - "створити прецедент, який матиме спеціальну основу і не застосовуватиметься до інших подібних випадків".

Глава українського зовнішньополітичного відомства наголосив, що якщо політики хочуть служити правосуддю, то юристи завжди знайдуть спосіб для його досягнення. "І якби міжнародне співтовариство дотримувалося іншої логіки, Нюрнберзький трибунал не відбувся б. Не було б Міжнародного трибуналу по колишній Югославії та інших трибуналів, створених міжнародним співтовариством. Отже, все починається з бажання здійснювати правосуддя", - сказав він.

Читайте також: Дискусія про створення спецтрибуналу для РФ надзвичайно важка - Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок у Гаазі за участі 57 країн пройшла міжнародна конференція "Відновлення справедливості для України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-