Польща і Данія під час головування у ЄС намагатимуться прискорити євроінтеграцію України - прем'єри

Польща і Данія під час головування у ЄС намагатимуться прискорити євроінтеграцію України - прем'єри

Укрінформ
Польське і Данське головування в ЄС у першому і другому півріччі наступного року намагатиметься прискорити євроінтеграційні процеси України.

Про це під час спільної пресконференції у понеділок у Варшаві заявили прем’єр-міністри Польщі і Данії Дональд Туск і Метте Фредеріксен, передає кореспондент Укрінформу.

Туск зауважив, що на початку 2025 року Польща головуватиме в ЄС, а після неї головування перейме Данія. Відтак, дві країни спільно намагатимуться “надати динаміки деяким процесам, зокрема розширенню ЄС, і питанням військової, енергетичної і продовольчої безпеки Європи”.

Читайте також: Кулеба обговорив із главою МЗС Данії першочергові потреби у військовій допомозі

Своєю чергою Фредеріксен підкреслила, що головування в наступному році Польщі, а потім Данії в ЄС створює історичні шанси, щоб зробити щось більше для України, Європи і світу.

“Думаю, що наша співпраця в наступному році приведе до ухвалення слушних рішень. Я підкреслюю важливість рішучої підтримки України, що в інтересах свободи всіх європейців”, - наголосила Фредеріксен.

Прем’єри Польщі і Данії зазначили, що їх країни продовжуватимуть максимально допомагати Україні і підтримуватимуть в середині ЄС консенсус щодо безперечної підтримки Києва.

Як підкреслив Туск, Польща і Данія мають ідентичні погляди на безпеку на європейському континенті і російську агресію проти України.

“Роль Польщі і Данії у цьому контексті неможливо переоцінити. Як і донині ми стоятимемо на сторожі однозначної оцінки в ЄС подій на сході. Нині і в майбутньому працюватимемо над єдиною позицією в ЄС щодо війни в Україні”, - підкреслив Туск.

Він додав, що Варшава і Копенгаген будуть серед тих країн, які допомагають і мобілізують інших для надання допомоги Україні.

“Данія і Польща виключають будь-який інший сценарій розвитку подій, крім того, завдяки якому Україна збереже свій суверенітет і незалежність”, - наголосив Туск.

За його словами, ЄС зараз є більш ефективним і надає більше допомоги Україні, ніж деякі світові потуги. На його переконання, Європа зараз перебуває у кращій ментальній формі, ніж це було раніше, й “успішно складає складний іспит” щодо солідарності з Україною.

Читайте також: Туск сподівається на швидку блокаду «тіньового флоту» Путіна у Балтійському морі

Фредеріксен підкреслила, що обидві країни продовжуватимуть допомагати Україні і ще більше координуватимуть свої дії в цьому напрямку. На її переконання, Європа має відповісти на заклик Президента України Володимира Зеленського про передачу Україні ще більше систем ППО у світлі зростання повітряних обстрілів України Росією. Прем’єр Данії зауважила, що німці вже відреагували на це, погоджуючись передати Україні додаткову систему Patriot.

“За цим мають йти чергові партії допомоги. Саме це зараз потрібно робити, щоб Україна могла себе захистити від повітряних атак, захистити інфраструктуру”, - констатувала Фредеріксен.

Вона додала, що Україна також потребує більше боєприпасів, відтак Данія і Польща беруть активну участь у цій ініціативі.

Фредеріксен висловила сподівання, що Конгрес США незабаром ухвалить рішення, яке розблокує допомогу для України. На її переконання, Вашингтон повинен більше допомагати Україні.

Читайте також: Зеленський про євроінтеграцію: В Україні зроблені деякі речі, яких немає в країнах-членах ЄС

Як відомо, у першому півріччі 2025 року в ЄС головуватиме Польща, а в другому – Данія.

Дружина Президента України Олена Зеленська у Данії зустрілась із королевою Мері і подякувала за співробітництво в усіх починаннях.

Фото: KPRM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-