Спікери країн Балтії закликали Конгрес США не зволікати з підтримкою України

Спікери країн Балтії закликали Конгрес США не зволікати з підтримкою України

Укрінформ
Глави парламентів Латвії, Литви та Естонії Дайга Мієріня, Вікторія Чміліте-Нільсен і Лаурі Хуссар звернулися до Конгресу США із закликом узгодити виділення Україні пакету допомоги, який блокується республіканцями вже кілька місяців.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Сейму Латвії.

«Ми віримо, що Конгрес прийме правильне рішення і схвалить такий необхідний пакет допомоги Україні. Вона буде протистояти тиранам і агресорам, вона стоятиме на варті нашої колективної безпеки. Підтримка, надана Україні, є інвестицією в наше спільне безпечне майбутнє», – наголошується у відкритому листі голів парламентів.

У ньому зазначається, що Європа робить історичні кроки у зміцненні своєї обороноздатності, але для цього потрібен час – час, якого Україна наразі не має. Тому допомога США є надзвичайно важливою в цей критичний момент.

Читайте також: Палата представників США провела перше успішне голосування за пакет із допомогою Україні

«За нашої спільної допомоги вдалося зупинити агресора та звільнити значну частину окупованої ним території України. Проте прямі загрози з боку Росії невпинні. Тому ми вітаємо наполегливість керівництва Сполучених Штатів і його рішучість підтримувати свободу та безпеку в Європі в рамках наших спільних зусиль», – заявили спікери країн Балтії.

При цьому вони підкреслили, що Балтійська безпекова ініціатива є лише одним із таких прикладів. (Створена в 2020 році Балтійська безпекова ініціатива, BSI – проєкт, за допомогою якого Міністерство оборони США підтримує розвиток військового потенціалу та оперативної сумісності збройних сил Естонії, Латвії та Литви).

Читайте також: Глава МЗС Канади закликала до єдності у підтримці України

Голови парламентів трьох країн Балтії наголошують, що зараз у світі різко посилюється тенденція до підриву встановленого порядку. В Європі це відчувається з кожним днем все більше, тому що Росія та інші сили, намагаючись дестабілізувати ситуацію, вдаються до будь-яких засобів, у тому числі гібридних.

«Ми вважаємо своєю відповідальністю та завданням запобігання хаосу та безкарності, і наші країни твердо віддані подальшому збільшенню підтримки, що надається Україні та її збройним силам, оскільки ми визнаємо це значним внеском як у нашу особисту, так і в колективну безпеку», - йдеться у зверненні.

У ньому також наголошується, що всі винні в російській агресії мають бути притягнуті до відповідальності. І це, своєю чергою, «значно зменшить ймовірність подальшого конфлікту та відновить відчуття контролю та безпеки для наших людей».

Читайте також: У США українців закликали звертатися до представників Конгресу щодо підтримки України

Питання про допомогу Україні Палата представників США розгляне в суботу.

Як повідомлялося у січні, президія Балтійської асамблеї, яка об’єднує парламентаріїв Латвії, Литви та Естонії, закликала підтримувати Україну до її повної перемоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-