Воллес розкритикував Шольца за небажання передати Україні Taurus

Воллес розкритикував Шольца за небажання передати Україні Taurus

Укрінформ
Ексміністр оборони Великої Британії Бен Воллес піддав німецького канцлера Олафа Шольца жорсткій критиці за вагання в питанні надання військової допомоги Україні.

Свою думку Воллес висловив в інтерв’ю німецькому агентству dpa, передає Укрінформ.

Колишній міністр оборони Великої Британії вважає, що Шольц мав би надати Україні ракети Taurus.

«Я думаю, … ви не можете поступово допомагати Україні: трохи цього і трохи того. Ми хочемо, щоб Україна виграла? Чи ми хочемо, щоб вони програли?... Україна дотримуватиметься будь-яких обмежень, які ви накладете на них. Таким чином, ви можете дати їм Taurus. І ви можете додати всілякі обмеження щодо того, де ви хочете, щоб вони використовувалися чи не використовувалися», — сказав Воллес.

Він розкритикував коментарі Шольца про те, що, мовляв, британські та французькі війська знаходяться в Україні та програмують свої далекобійні крилаті ракети.

«Він помилявся…Я не можу сказати вам, як запрограмовані Storm Shadow і Scalp. Але це не стосується людей, які стоять в аеропорту в Україні, це не потрібно робити», — підкреслив Воллес.

Зауваживши, що він розуміє причини занепокоєння Шольца щодо можливої ескалації конфлікту, Воллес назвав їх необґрунтованими.

Читайте також: Шольц заявив, що не готовий змінити своє рішення щодо Taurus

«Ми бачили впродовж усього цього процесу, що «червоні лінії» Росії схожі на крейду, вони просто стираються з дошки», — сказав колишній глава Міноборони Великої Британії.

Політик віддав належне посиленню підтримки України Німеччиною, але назвав поганою комунікацію німецького уряду та повторив різку критику на адресу особисто Шольца.

«Я думаю, що він не є лідером для часу конфлікту на даний момент. А на наших берегах є конфлікт. І я думаю, що він … не розуміє, що в тому, що стосується відносин з Росією, виглядати нерішучим в ухваленні певних рішень або йти не в ногу з союзниками, лише допомагає Путіну», - заявив Воллес.

Колишній міністр оборони Великої Британії також застеріг від пропозицій про замороження конфлікту.

Він нагадав, що у 2014 році конфлікт вже «заморожували», і в Україні було вбито до початку повномасштабного вторгнення 18 тисяч солдатів. Ексміністр переконаний, що пауза лише надасть Росії можливість переозброїтися і зробити те, що вона зробила після 2014 року та знову розпочати повномасштабну війну.

Читайте також: Депутат Бундестагу: Шольц й надалі шукатиме відмовки у питанні Taurus для України

«Отже, проблема із заморожуванням полягає в тому, що ви повинні гарантувати це», — пояснив Воллес. Водночас він висловив сумнів, що на замороження погодиться Україна, яка чудово пам’ятає, як у минулому свої гарантії продовжувати допомагати Києву намагалися дати Велика Британія, США, Німеччина та Франція тощо.

«Тож якщо ви українець, чи справді ви довіряєте нашим гарантіям зараз? І що б ви дали Україні, щоб переконати їх заморозити? Вони можуть сказати: дайте нам членство в НАТО», - зауважив Воллес.

Відповідаючи на запитання, чи може Україна бути готовою «обміняти» членство в НАТО на припинення боротьби за територію, окуповану Росією, Воллес висловив думку, що, по-перше, на це не піде Київ, а по-друге, на це не погодяться і Франція та Німеччина, але також Росія.

Як повідомлялося Бен Воллес був міністром оборони Великої Британії з 2019 по 2023 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-