Україну навряд чи запросять до НАТО у Вашингтоні - Столтенберг

Україну навряд чи запросять до НАТО у Вашингтоні - Столтенберг

Укрінформ
Рішення про запрошення України до членства а НАТО навряд чи відбудеться під час ювілейного саміту Альянсу у Вашингтоні в липні поточного року, оскільки таке рішення потребує одноголосного рішення всіх 32 країн Альянсу.

Про це керівник Альянсу оголосив сьогодні у Києві під час спільної прес-конференції з Президентом України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас, за словами Столтенберга, НАТО зробить усе можливе, щоб якомога ближче наблизити Україну до НАТО та забезпечити її повну взаємосумісність із силами Альянсу.

«Я дійсно переконаний, що законне місце України – в НАТО. Ми працюємо напружено, щоб Україна стала членом цього Альянсу. Для такого рішення нам потрібно, щоб всі союзники погодилися, є необхідним консенсус, - не просто більшість, але щоб всі 32-а члени погодилися. Я не очікую, що ми матимемо таке погодження до саміту у липні. Але я дійсно сподіваюся, що ми зможемо продемонструвати - ми просуваємо Україну ближче до членства, і якомога скоріше наближаємо той день, коли Україна стане повноправним членом», - сказав генеральний секретар Альянсу.

Читайте також: Столтенберг запросив Зеленського до участі у Вашингтонському саміті НАТО

Водночас, за словами Столтенберга, НАТО зробить усе можливе, щоб якомога ближче наблизити Україну до НАТО та забезпечити її повну взаємосумісність із силами Альянсу.

«Я дійсно сподіваюся, що ми зможемо продемонструвати - ми просуваємо Україну ближче до членства, і якомога швидше наближаємо той день, коли Україна стане повноправним членом», - сказав генеральний секретар Альянсу.

Він зауважив, що зусилля союзників із забезпечення повної взаємосумісності України із силами НАТО та допомога в тому, щоб Україна відповідала усім стандартам Альянсу, вже зараз спрямовані на те, щоб Україна стала повноправним членом НАТО відразу після того, як для цього будуть дотримані необхідні політичні умови. Військова допомога, яку союзники вже зараз надають Україні, допоможе їй розбудувати майбутні сучасні сили оборони, які дозволять країні стати членом цього Альянсу, додав генсек.

Читайте також: Україна може здобути перевагу на полі бою - Столтенберг

У цьому контексті Столтенберг нагадав про важливі рішення саміту НАТО у Вільнюсі, зокрема, про скасування для України етапу виконання Плану дій щодо членства, що скоротило для України шлях. Тоді ж у Вільнюсі союзники заснували Раду Україна-НАТО та прийняли програму розширеної допомоги для підвищення взаємосумісності Збройних сил України із військовими силами країн Альянсу, додав він.

Як повідомлялося, сьогодні, 29 квітня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг здійснив неоголошений візит до України, вже третій з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-