Справа про «скіфське золото». Як Україна відстоює свої культурні цінності

Справа про «скіфське золото». Як Україна відстоює свої культурні цінності

Укрінформ
15 березня 15:00 - Справа про «скіфське золото». Як Україна відстоює свої культурні цінності

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Євген Нищук - міністр культури України; Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики України; Світлана Фоменко -  перший заступник міністра культури України; Сергій Петухов - заступник міністра юстиції України.

Довідково. 11 березня 2019 року відбулося засідання Апеляційного суду Амстердама у справі за позовом держави Україна до Музею Алларда Пірсона - археологічного музею Амстердамського університету (Королівство Нідерландів) про повернення в Україну експонатів виставки «Крим - золотий острів у Чорному морі» або «Скіфське золото».

Апеляційний суд має оголосити рішення у справі 11 червня 2019 року.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

Підсумкові матеріали:

Не виключено, що суд у справі “скіфського золота” перенесуть - Нищук

Рішення Апеляційного суду Амстердама у справі про "скіфське золото” має бути вже у червні або невдовзі після цього.

Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук на прес-конференції в Укрінформі за результатами судового засідання, що відбулося 11 березня.

“Ми про це повідомляли, і нам повідомив про це суд, що він має оголосити своє рішення у справі 11 червня. Але вони можуть змінити дату. І тому говорити точно, що 11 червня буде закінчено процес, я би не брався. Тим більше, що може бути Касаційний суд. Тому говорити зараз, коли саме повернеться колекція, ми не можемо”, - сказав Нищук.

Він підкреслив, що на суді позиція української делегації була чіткою і базувалася на пунктах Конвенції ЮНЕСКО 1970 року, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

“Допоки анексований Крим, колекція має повернутися саме до України, бо є власністю держави Україна. Задоволення апеляції так званих кримських музеїв було би легалізацією анексії Криму, що суперечить позиції європейського і світового співтовариства”, - підкреслив міністр.

Нищук нагадав, що колекція з виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі" або "Скіфське золото" експонувалася в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі під час злочинної анексії Криму. Саме тоді він підписав наказ, відповідно до якого на період окупації Криму колекція має бути передана на тимчасове зберігання до Києва - через загрозу того, що повернення її в кримські музеї не гарантує її цілісність.

Водночас Нищук зазначив, що коли колекція повернеться в Україну, вона одразу буде представлена широкій громадськості, а також Європі і світу.

Перший заступник міністра культури Світлана Фоменко додала, що жоден з кримських музеїв не був представлений на суді.

“Думаю, що це є політичним знаком уряду Нідерландів у бік Української держави, оскільки у нас є інформація, що вони не змогли отримати відповідні документи для в’їзду. І це об’єктивна ситуація, оскільки представники українських кримських музеїв не можуть де-юре мати російські паспорти, з якими з Москви летять до Амстердама”, - сказала вона.

За її словами, Музей Алларда Пірсона у суді дотримується нейтральної позиції, “нібито не може прийняти рішення, хто ж є власником колекції — держава Україна чи кримські музеї, хоч зрозуміло, що це підстраховка проти можливих судових позовів з боку третьої сторони — тобто РФ”.

“Насправді, культурні цінності, які перебувають на зберіганні в Музеї Алларда Пірсона, незаконно утримуються на території Нідерландів”, - підкреслила Фоменко.

Вона нагадала, що виставка у Нідерландах складалася з коштовностей п’яти музеїв: чотири з них кримські, п’ятий — Національний музей історії України, і ця частина колекції повернулася до Києва ще у вересні 2014 року. Решта теж має повернутися до цього музею, оскільки саме він визначений як тимчасовий операційний власник.

Ще один член української делегації в Амстердамі, заступник міністра юстиції Сергій Петухов зазначив, що 5 років Україна чекала на Апеляційний суд.

“Далі може бути лише єдине касаційне оскарження — Верховний суд у Нідерландах, де справа розглядається зазвичай без засідань, у письмовому провадженні, а відповідно розгляд відбувається швидше. Ми чекаємо рішення в червні і достатньо впевнені в своїй позиції, адже виграли першу інстанцію і під час апеляційного розгляду не почули нових аргументів від адвокатів, що представляли так звані кримські музеї”, - сказав Петухов.

Водночас перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова наголосила, що справа про “скіфське золото” є прямим наслідком подій 2014 року у Криму. Вона назвала поведінку РФ "крадіжницькою".

“Росія поводиться як крадій. І якби ці артефакти повернулися в Крим, навряд чи вони би там залишились. Це підтверджується фактами вивезення культурних цінностей з Криму до РФ. Ми маємо інформацію, що, коли будували дорогу “Таврида”, яка з’єднує Керч і Сімферополь, під час незаконних розкопок на 56 га землі знайшли близько мільйона артефактів. Не відомо, де ці артефакти, але не думаю, що вони в Криму”, - підкреслила Джапарова.

Вона висловила переконання, що на суді Росії важливо показати, що вона зробить все можливе, аби їх повернути, хоча розуміє, що навряд чи це вдасться.

“І фактично її мета — не повернення артефактів у Крим, тому що правова позиція надто слабка, а максимально затягнути їх повернення до Києва”, - сказала Джапарова.

Як повідомляв Укрінформ, колекцію скіфського золота вивезли з Криму на виставку "Крим: золото і таємниці Чорного моря" у музей в Амстердамі ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення було ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо скіфського золота.

Скіфське золото перебуває в Нідерландах, допоки триває судова тяганина, експонати зберігають в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-