Зовнішній тиск на вибори 2019 року: на які маніпуляції та втручання варто очікувати?

Зовнішній тиск на вибори 2019 року: на які маніпуляції та втручання варто очікувати?

Укрінформ
20 березня 14:00 - Зовнішній тиск на вибори 2019 року: на які маніпуляції та втручання варто очікувати?

Організатор: Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Євген Магда - виконавчий директор  Інституту світової політики; Володимир Фесенко - голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»; Олег Покальчук - радник Національного інституту стратегічних досліджень; Лідія Смола - професор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Юлія Каздобіна - голова правління Української фундації безпекових студій;  Олексій Нестеренко - блогер; Юрій Мироненко - директор Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД); Ірина Павленко - завідувач відділу розвитку політичної  системи Національного інституту стратегічних досліджень; Дмитро Дубов - завідувач відділу інформаційної безпеки та розвитку інформаційного суспільства Національного інституту стратегічних досліджень; Олеся Яхно - політолог, кандидат політичних наук.

Питання до обговорення:

Чи готові українці відповісти на маніпуляції, дезінформації та відверті втручання?

Чи розуміємо, які маніпулятивні інструменти та засоби втручання у виборчий процес можуть бути застосовані?

Чи готові держава, громадянське суспільство, експерти, журналісти та широка громадськість в цілому до захисту свого свідомого вибору?

Підсумкові матеріали:

Росія спробує використати вибори в Україні для показового підриву демократії - експерт

Росія спробує використати президентські вибори в Україні для максимально показового підриву демократичних цінностей, аби в такий спосіб деморалізувати значну частину європейських держав.

Про це заявив виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: «Зовнішній тиск на вибори 2019 року: на які маніпуляції та втручання варто очікувати?»

"Росія звикла домінувати на українських виборах, вона тут домінувала з 1994 по 2012 роки практично без конкурентів... Я думаю, що для Росії завдання повернути Україну в лоно "русского міра" є стратегічним з огляду на нинішню останню каденцію Володимира Путіна на посаді президента Росії і є дуже важливим показовим психологічним моментом, тому що показавши це в Україні, щонайменше є шанс серйозно деморалізувати значну частину європейських держав. До того ж, Росія намагатиметься в Україні підірвати те, що називається демократичними цінностями, і зробити це максимально показово, щоб, власне, сама система демократії була зруйнована", - сказав Магда.

У цьому контексті експерт спрогнозував, що 31 березня буде здійснено спробу зриву голосування на кількох дільницях у різних частинах держави, і ці спроби за допомогою сучасних засобів комунікації будуть транслюватися як всередину України, так і за її межі.

"Багато наших громадян не знають, що неможливо зірвати вибори, оскільки немає нижньої планки явки виборців, але створити ситуацію знищення довіри до результатів голосування - це набагато більш, я б сказав, "перспективний" крок (для Росії - ред.), ніж завдати удару по виборах у масштабах всієї країни на всіх 30 тис. дільниць. Я думаю, що теза, що Україна неспроможна провести вибори, буде активно транслюватися не лише в Україні, а й за кордон", - зазначив експерт.

Вплив Росії на виборах зменшиться, якщо говорити з людьми про їхні "больові точки" - експерт

Для протидії російському впливу на виборах необхідно усвідомлювати наявність у частини українського суспільства певних "больових точок" і відверто говорити про це з людьми.

Про це заявила голова правління Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Зовнішній тиск на вибори 2019 року: на які маніпуляції та втручання варто очікувати?»

"Ця (інформаційна - ред.) війна триває доволі давно і доволі давно на нас чиниться російський вплив. Ми не так давно почали йому протидіяти, тобто певних заходів було вжито, але все ж таки спільноти, які були сформовані під впливом Росії, лишилися... І в принципі, коли відбуваються вибори, і Росія, і наші кандидати намагаються їх використовувати. Проблема в тому, що ті "больові точки", які використовує і Росія, і наші кандидати, в принципі спільні. Тобто меседжі однакові, тому люди, незалежно від того, з якого джерела вони йдуть, і однаково реагують на ці подразники", - сказала Каздобіна.

У цьому контексті вона зауважила, що треба розрізняти зовнішні впливи і ті процеси, які відбуваються у внутрішньому середовищі.

"Звичайно, вплив Росії, але зараз його менше, тому що каналів менше. Що робити, як захищатися? Однозначно треба розуміти, що ці "больові точки" існують, їх визнавати, про них говорити і усвідомлювати, що далеко не завжди людина, яка тобі щось говорить, є маріонеткою - дуже часто вона так думає", - зазначила експерт.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-