Що пропонують кандидати у президенти та обирають їх прихильники. Презентація дослідження

Що пропонують кандидати у президенти та обирають їх прихильники. Презентація дослідження

Укрінформ
19 березня 11:00 -  15 політичних дилем: що пропонують кандидати у президенти та обирають їх прихильники

Організатор: Центр Разумкова

Учасники: Юрій Якименко - заступник генерального директора з аналітичної роботи,  директор політико-правових програм Центру Разумкова; Михайло Міщенко - заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова;  Віктор Замятін - провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова; Олексій Розумний -  експерт політико-правових програм Центру Разумкова.

Коротко. У дослідженні представлені результати комплексного аналізу офіційних передвиборних програм кандидатів у Президенти України, їх публічної риторики, а також результатів опитування громадської думки.

Після презентації відбудеться обговорення результатів дослідження в контексті подальшого розвитку політичного процесу в Україні.

Підсумкові матеріали:

Більше 60% українців хочуть змін, але з реформ підтримують лише децентралізацію — Центр Разумкова

Понад 60 % українців виступають за проведення змін у державі, проте із реформ підтримують лише децентралізацію.

Про це розповів провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова Віктор Замятін під час презентації результатів соціологічного опитування в Укрінформі.

“Незважаючи на те, що виступають за проведення змін, за нашим опитуванням, більше за 60 % громадян України, водночас українці не підтримують жодну із ключових реформ, крім децентралізації”, - сказав Замятін.

За його словами, громадяни не підтримують реформи, які мають у собі ліберальний підтекст, а виступають за протекціоністську політику, підтримку національного виробника.

Експерт переконаний, що така ситуація може бути пов’язана із недостатньою поінформованістю людей про зміст, перебіг й очікувані результати реформ.

Відповідно до даних соціологічного опитування, 65 % респондентів підтримують здійснення децентралізації, скорочення функцій центральної влади й передачу більше повноважень органам місцевого самоврядування.

Водночас 20 % українців виступають за необхідність розширення функцій центральної влади, скорочення повноважень органів місцевого самоврядування, посилення керованості усіх органів влади з центру.

Важко відповісти щодо підтримки децентралізації 15 % опитаним.

Експерти Центру Разумкова також провели аналіз відповідей респондентів у розрізі їх прихильності до шести провідних кандидатів на пост Президента. Так, серед виборців Петра Порошенка прихильників децентралізації — 73 %, Володимира Зеленського - 69 %, Анатолія Гриценка —66 %, Юлії Тимошенко — 63 %, Юрія Бойка — 61 %, Олега Ляшка — 59 %.

Разом з тим, за даними соцопитування, реформу освіту підтримують 20 %, 41 % виступають проти, 17 % байдуже, а 22 % громадян важко відповісти.

Реформу медицини підтримують 19 % респондентів, проти - 65 %, байдуже - 8 %, важко відповісти 9 %.

Реформу пенсійної системи підтримують 14 % опитаних, проти - 62 %, байдуже - 11 %, важко відповісти - 13 %.

Земельну реформу підтримують 16 % українців, проти - 49 %, байдуже - 14 %, важко відповісти - 22 %.

Крім того, судову реформу підтримують 13 % респондентів, 43 % виступають проти, а за заплановану масову приватизацію державних підприємств висловилися 14 %, тоді як 49 % проти.

Опитування громадської думки було проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 7 по 14 лютого 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-