Уряд закликають створити центр “екологічної реабілітації” Донбасу

Уряд закликають створити центр “екологічної реабілітації” Донбасу

Укрінформ
Експерти підготували аналітичні матеріали щодо критичної екологічної ситуації на окупованій частині Донбасу та закликали уряд включити екологічні наслідки військового конфлікту на Сході до переліку актуальних загроз національній безпеці.

Про це заявив заступник завідувача відділу енергетичної та техногенної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Сергій Іванюта під час круглого столу “Протидія екологічним і техногенним загрозам в зоні військового конфлікту на Сході України”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Проблема екологічних загроз на Сході України має системний, комплексний характер і впливає негативно на стан і життєдіяльність населення регіону. Протягом останніх років на території військового конфлікту на Сході фактично недостатня можливість для проведення оцінки пошкоджень природних комплексів, промислових об'єктів, і дуже актуальним є впровадження системи екологічного моніторингу... Ми підготували відповідні аналітичні матеріали, де зазначили, що треба включити екологічні наслідки військового конфлікту на Сході до переліку актуальних загроз національній безпеці”, - наголосив експерт.

Іванюта підкреслив, що війна відбувається в найбільшому в Європі вугледобувному регіоні, де розташована велика кількість потенційно небезпечних об'єктів, і до початку військового конфлікту на території Донбасу було зосереджено п'яту частину промислового потенціалу України. Водночас понад 70% промислових об'єктів - це екологічно небезпечні виробництва.

“На Сході України є великий спектр загроз природного і техногенного характеру. З-поміж загроз природного характеру можна виділити метеорологічні явища і небезпечні гідрогеологічні процеси. Щодо техногенного характеру, то тут вони обумовлені наявністю на Сході потенційно небезпечних об'єктів в регіоні. Значна кількість з них припадає на підприємства металургійної, вугільної промисловості, машинобудівного комплексу та інші”, - поінформував експерт.

Він також наголосив, що за рівнем техногенної насиченості регіону Донеччина зберігає першість не лише в Україні, а й в Європі. Зокрема, в Донецькій та Луганській областях близько 2 тисяч об'єктів класифікується як екологічно небезпечні. Серед них на тимчасово окупованій території Донецької області розташовано три металургійні комбінати, хімічні заводи, шахти та інші виробництва.

Утворення великої кількості териконів, за словами Іванюти, також є джерелом забруднення водних ресурсів. Окрема серйозна небезпека — шахти та їх затоплення.

“Значним фактором виникнення надзвичайних ситуацій в регіоні є наявність великої кількості затоплених і напівзатоплених вугільних шахт, що мають постійний гідравлічний зв'язок з діючими шахтами, і формують нові загрози для якості водопостачання. При цьому незадовільний екологічний стан ускладнюється також високим рівнем концентрації підприємств металургійної промисловості, що збільшує техногенне навантаження регіону”, - розповів Іванюта.

Він додав, що внаслідок військового конфлікту на Сході страждають не лише водні об'єкти, а й багато інженерних споруд, призначених для питної води - насосних станцій, розподільчих мереж. А відновлення водопостачання часто відбувається з великими затримками, що негативно впливає на якість питної води для споживачів. Також бойові дії на Сході стали причиною забруднення земель і значного порушення ландшафтного природно-заповідного фонду.

Читайте також: Знеструмлення шахт: влада Луганщини проситиме фіндопомоги у Києва

Ці та інші чинники, на думку експерта, повинні спонукати керівництво держави до створення інституції, яка б могла проводити моніторинг екологічної та техногенної ситуації на Донбасі та розробляти кроки для подальшої “екологічної реабілітації” тимчасово окупованого регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-