Агента ГРУ, який хотів знищити ППО Дніпропетровщини, посадили на 15 років

Агента ГРУ, який хотів знищити ППО Дніпропетровщини, посадили на 15 років

Укрінформ
Суд за матеріалами СБУ призначив 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна агенту російської розвідки, який хотів знищити українську ППО на Дніпропетровщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Засудженим є житель Дніпра – фахівець у сфері IT-технологій, який підтримав повномасштабну агресію Російської Федерації проти України.

Фігурант діяв у складі інформаторської мережі Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії (більш відомого як ГРУ). Цю мережу СБУ знешкодила на початку поточного року в результаті спецоперації у Дніпрі. Разом із засудженим тоді були затримані його спільники.

Читайте також: У Черкасах бойовика «ЛНР» засудили до 15 років в'язниці

Зловмисники збирали розвідувальні дані про місця базування та переміщення Сил оборони України на території Дніпропетровської області. Також вони передавали агресору локації цивільної інфраструктури й об’єктів життєзабезпечення, зокрема енергогенерувальних підприємств регіону.

Встановлено, що саме засуджений у складі російської агентури відповідав за відстежування можливих бойових позицій протиповітряної оборони Збройних сил України у прифронтових районах області. Для цього він здійснював візуальне спостереження та фіксацію напрямків і часу спрацювання української ППО по ворожих цілях.

Усю зібрану інформацію зловмисник передавав російській воєнній розвідці через старшого ворожої групи (резидента). Для комунікації вони використовували анонімні месенджери.

Отримані від агентів розвіддані російські загарбники використовували для підготовки повітряних ударів по Дніпропетровській області із застосуванням балістичних або крилатих ракет, а також дронів-камікадзе типу Shahed.

Читайте також: СБУ затримала коригувальників, які наводили удари росіян по Харкову

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента винним за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Вирок фігуранту винесений з урахуванням активної співпраці зі слідством.

Як повідомляв Укрінформ, на 15 років за ґрати суд відправив жителя Одеси, який передавав російським спецслужбам інформацію про ЗСУ.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-