Скандал на Закарпатті: у громаді кажуть, що 600 млн на дорогу - багато, але ремонт необхідний

Скандал на Закарпатті: у громаді кажуть, що 600 млн на дорогу - багато, але ремонт необхідний

Ексклюзив
Укрінформ
Голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук відреагував на скандал навколо тендеру на ремонт дороги в Чорній Тисі за 0,6 млрд гривень: дорога в критичному стані, навколо неї роками тримається соціальна напруга.

Про це голова Ясінянської громади розповів у коментарі кореспонденту Укрінформу телефоном.

“Про цю дорогу (Ясіня - Чорна Тиса) говориться роками, вона перебуває в жахливому стані, деякі ділянки є непроїзними, там ями по коліна. Через цю дорогу у нас в громаді постійна соціальна напруга, люди постійно пишуть скарги та вимагають ремонту. Ми своєю чергою також писали купу звернень та підготували проєкт ремонту дороги ще в 2021 році. Чорна Тиса — це велике село, там проживають понад чотири тисячі громадян. Вони мають право вимагати ремонту дороги”, - зазначив він.

Читайте також: На Прикарпатті розпочали ремонт дороги, яку зруйнували підземні води

Утім, акцентує Делятинчук, у Ясінянській громаді що би не робилося, усе пов'язують із будівництвом курорту "Свидовець".

“Ми робимо просторовий план — не можна, бо це “Свидовець”, ми хочемо будувати дорогу — не можна, бо це “Свидовець”. А що тоді можна? Створити резервацію гуцулів? Це скидається на якийсь хейт гірської громади! Я пропоную усім диванним експертам проїхатись дорогою в Чорну Тису та заглянути під мости”, - емоційно зазначив Делятинчук.

Він пояснює, що ще у 2021 році був виготовлений проєкт на ремонт цієї дороги із асфальтним покриттям завтовшки 5 см.

Читайте також: Підряднику з Умані оголосили підозру за неякісний ремонт дороги

“Це був економваріант. Ми розуміли, що цей асфальт через рік вже був би пошкоджений. Тією дорогою їздить багато техніки — лісовози, фури, вантажівки, які підвозять товар у магазини. Повторюсь, Чорна Тиса - це велике село. Тому після аналізу проєкту дійшли висновку, що треба робити якісніше покриття і товстіше, таке, як на центральній дорозі Н-09”, - розповів він.

Відтак, каже Делятинчук, у даному проєкті було закладено також будівництво підпірної стінки, трьох мостів, тротуарів, зупинок, освітлення тощо.

“Коли мости падають — то у нас кричать, де влада, а коли на мости робиться проєктна документація, кричать, що не купуються дрони і не можна таке робити під час війни. Так, ми теж були вражені цифрами у проєкті, ціни мегавеликі, але цей проєкт пройшов держекспертизу за відповідною процедурою, очевидно, у ній зазначено, на що саме передбачені кошти”, - зазначив Делятинчук.

За його словами, наразі в громаді надіються, що після тендеру за цим проєктом зможуть ліквідувати критичні ділянки дороги, які є непроїзними.

“У міру надходження коштів ремонтуватимуть місця, де ями по коліна насамперед. Ми також вважаємо, що хлопці з Чорної Тиси та Ясіня, які воюють на фронті зараз, коли повернуться додому, щоб бачили, що село живе, що робиться дорога, школа, ремонтуються мости, що тут є життя. Бо переїжджаєш перевал у сусідню Львівську, Франківську області - і бачиш, що там люди дороги будують, мости ремонтують, та навіть на Сході відбудовується і ремонтується пошкоджене окупантами суспільне майно. То чому там можна щось робити, а в нас - ні?” - каже Делятинчук.

Як раніше повідомляв Укрінформ, на Закарпатті планують відремонтувати місцеву дорогу в гірському селищі за 0,6 мільярда гривень. Про це стало відомо з оголошення про відкриті торги на сайті Прозоро. Йдеться про капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О 070903 Ясіня - Чорна Тиса км 0+000 - 7+600. У розділі очікувана вартість робіт вказують 595 692 028,00 грн. Замовником даного тендеру виступило Державне підприємство "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області".

Варто також зазначити, що селища Ясіня та Чорна Тиса, зокрема, входять в зону побудови гірськолижного курорту "Свидовець", розмови про будівництво якого тривають уже понад п'ять років.

Фото ілюстративне, Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-