Харків за час повномасштабної війни з РФ декомунізував 60 топонімів

Харків за час повномасштабної війни з РФ декомунізував 60 топонімів

Інфографіка
Укрінформ
У Харкові за час повномасштабної війни перейменували 60 топонімів, які були пов’язані з Радянським Союзом чи РФ.

Про це повідомила у Фейсбуці начальниця Північно-Східного відділу Українського інституту національної пам'яті, координаторка громадської ініціативи «Харківська топонімічна група» Марія Тахтаулова.

“Ще у травні 2022-го Московський район Харкова нарешті став Салтівським, а з мапи міста зникли Московський проспект, Білгородське шосе і Білгородський узвіз. 27 липня цього року набув чинності закон про деколонізацію, і процес перейменувань набув нової динаміки. Станом на кінець 2023 року у Харкові змінили назви 60 із понад 500 вулиць, які слід перейменувати. 50 з цих назв - це пропозиції Харківської топонімічної групи”, – зазначила Тахтаулова.

Частині вулиць повернули історичні назви, у нових - вшанували полеглих захисників, підрозділи Сил оборони України, міста-герої, діячів української культури та їхні твори.

“Не обійшлося і без нейтрально-позитивних назв. Розпочалося формування нових топонімічних ансамблів: Українських Героїв у районі перетину вулиць Георгія Тарасенка і Дмитра Коцюбайла (колишні Плеханівська та Державінська) та ансамблю "Жихор Козацький", – зауважила експертка.

Вона наголосила, що під час повномасштабного російського вторгнення питання очищення топонімічного простору постало з новою силою.

Читайте також: Декомунізація і відмова від радянської спадщини – фактори напруги серед жителів Одещини

“Запит громадян чіткий і однозначний: прибрати назви міст, з яких в Україну летять ракети та лізуть окупанти, імена діячів "велікой культури", російських воєначальників та інших персонажів, які не мають жодного стосунку до України”, - зазначила Тахтаулова.

Як повідомлялося, у листопаді в Харкові перейменували 26 вулиць, назви яких були пов’язані з Росією та її союзниками.

На сесії міської ради 29 грудня депутати проголосували за перейменування вулиці Балакірєва на честь Героя України Станіслава Партали, який брав участь в обороні Маріуполя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-