Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА
На Донеччині наразі немає безпечних місць
21.02.2024 16:00

Підконтрольна нині Україні територія Донеччини – це до 30 територіальних громад, частина з яких перебуває у зоні активних бойових дій. Росіяни обстрілюють не тільки прифронтові, а й віддалені населені пункти області, завдаючи щодня понад дві тисячі ударів із різних видів озброєння.

Кореспондентка Укрінформу поспілкувалась із начальником Донецької ОВА Вадимом Філашкіним про те, скільки у наближених до фронту громадах залишається мешканців, як вони виживають, чи можуть отримати медичну допомогу, яка ситуація з евакуацією з регіону.

ПРАЦЮЮТЬ ПОНАД 70 БРИГАД ЕНЕРГЕТИКІВ

- Вадиме Сергійовичу, скільки людей проживає в прифронтових громадах на Донеччині?

- До 24 лютого 2022 року на підконтрольній українській владі території Донецької області проживало понад 1 мільйон 900 тисяч осіб. Станом на сьогодні (розмова відбулась 16 лютого, – ред.) – 523567 осіб. Силами органів влади всіх рівнів, добровольчих формувань та волонтерів евакуювали понад 1 мільйон 359 тисяч цивільних. Із них більш ніж 164 тисячі – діти, понад 42 тисячі – особи з інвалідністю. У прифронтових громадах нині мешкає більш ніж 70 тисяч цивільних, а до повномасштабного вторгнення у цих громадах проживало понад 560 тисяч людей. Зауважу, що наближені до лінії фронту громади – це Курахівська, Мар’їнська, Лиманська, Торецька, Сіверська.

- Скільки громад без водо-, газо-, електропостачання?

- В області працюють всі комунальні служби, щоб мешканці були забезпечені теплом, водою та електроенергією. Проблеми з цим є у наближених до фронту громадах, які ворог постійно обстрілює, – наразі там немає можливості відновити комунікації.

Зауважу, незважаючи на небезпеку, лише за один тиждень енергетики повернули світло понад 30 тисячам родин. У регіоні працюють більш ніж 70 бригад енергетиків, які готові оперативно реагувати на виклики. І коли ситуація десь хоч на певний час стабілізується, фахівці комунальних служб одразу виїжджають, щоби ліквідувати наслідки обстрілів з боку окупантів.

- Як військові адміністрації допомагають забезпечувати людей необхідним?

- Із початку повномасштабного вторгнення в області працює обласний гуманітарний штаб, його діяльність забезпечують профільні структурні підрозділи ОВА. У нас налагоджена співпраця з благодійними організаціями, які теж допомагають мешканцям регіону.

Наприклад, упродовж тижня громади отримали до 708 тонн благодійної допомоги: продуктові набори, засоби гігієни, будівельні матеріали, непродовольчі товари, «медицину», засоби обігріву тощо. Військові адміністрації отримують допомогу та розподіляють її між людьми.

У прифронтові громади регулярно підвозять воду, хліб, паливні матеріали. Напередодні зими мешканців прифронтових громад ми забезпечували «буржуйками» та «булер’янами».

Усі очільники військових адміністрацій на Донеччині оперативно та належно виконують завдання від керівництва Донецької ОВА, спілкуються з людьми на місцях, знають їхні потреби та проблеми.

ЖИТЕЛЯМ ПРИФРОНТОВИХ ГРОМАД ДОПОМАГАЮТЬ ВІЙСЬКОВІ МЕДИКИ ТА ПАРАМЕДИКИ ПОЛІЦІЇ

- Як із медичною допомогою в громадах?

- Надається на належному рівні. Лікарні працюють, з ліками наразі проблем немає, – багато всього отримуємо від благодійників.

Зауважу, що у Краматорську почали надавати кардіохірургічну допомогу в разі гострого інфаркту міокарда. Також дооснащене та відкрите відділення другого етапу виходжування недоношених та захворілих новонароджених у перинатальному центрі в Покровську. Відновили роботу стаціонарні відділення Обласної дитячої лікарні в Слов’янську. При обласному перинатальному центрі у Краматорську створені виїзні мобільні акушерсько-гінекологічні бригади.

В області також впровадили систему збереження ментального здоров’я. Відновлено роботу медико-соціальної експертизи у Слов’янську та Покровську.

У медзакладах Покровська, Добропілля, Краматорська почала працювати військово-лікарська комісія.

Стосовно медпрацівників. Люди є, вони працюють, але, як і в будь-якій іншій сфері, в умовах бойових дій та евакуації відчувається, що частина людей виїхала.

Щодо медичної допомоги у наближених до лінії фронту громадах, то там допомагають військові медики, парамедики поліції. Якщо необхідно, людей вивозять до медзакладів, що далі від фронту.

- Чи запрацював у регіоні проєкт «Укрпошта-Ліки»?

- Розпочне роботу найближчим часом, завдяки чому мешканці прифронтових та деокупованих громад зможуть купувати майже всі лікарські засоби – як безрецептурні, так і рецептурні. Мобільні аптеки функціонуватимуть у сільській місцевості і там, де суттєво зруйнована медична й аптечна інфраструктури.

Триває процедура отримання Укрпоштою ліцензії на реалізацію медичних препаратів. Зауважу, що у мобільних та стаціонарних пунктах АТ «Укрпошта» відпускатимуть ліки за тими ж правилами, що і в звичайних аптеках.

ПРАЦЮЮТЬ 196 ПУНКТІВ НЕЗЛАМНОСТІ

- Чи у всіх громадах є поштовий та мобільний зв'язок?

- Там, де дозволяє безпекова ситуація, працюють усі необхідні поштові служби. Значна частина інфраструктури для мобільного зв’язку зруйнована або пошкоджена. На сьогодні на деокупованих територіях Донеччини (йдеться про Лиманську та Святогірську громади, – ред.) мобільні оператори відновили роботу понад 50 базових станцій, що дало змогу повернути зв’язок до 32 населених пунктів. Але, як ви знаєте, у регіоні тривають інтенсивні бойові дії, значна частина деокупованих територій замінована. Ремонтні бригади не завжди можуть відновити зв'язок.

Облдержадміністрація спільно з військовими адміністраціями населених пунктів області та операторами постійно вживають заходів для сталої роботи мобільного зв’язку. Закупили додаткові генератори для роботи базових станцій під час блекауту.

Окрім того, на деокупованих територіях усувають наслідки пошкоджень кабельних мереж та аварійних знеструмлень обладнання. Частина мешканців Лиманської та Святогірської територіальних громад може користуватись дротовим інтернетом від таких провайдерів, як «Sattelit», Укртелеком, «Skystar». Працює 196 пунктів незламності, що забезпечені пристроями «Starlink» та оптоволоконним підключенням до інтернету. Якщо немає мобільного зв’язку, мешканці можуть скористатись інтернет-з'єднанням.

ОДНІЄЮ З ПЕРШИХ НА ЗВІЛЬНЕНІ ТЕРИТОРІЇ ПРИЇЖДЖАЄ УКРПОШТА

- Чи є сьогодні можливість у всіх громадах отримувати пенсії та інші соцвиплати?

- Усі виплати у нас здійснюються вчасно. Працюють відділення банків та банкомати, до населених пунктів, що біля лінії фронту, пенсії та інші соцвиплати доставляють співробітники Укрпошти.

У Лиманській громаді після деокупації частина відділень Укрпошти відновила роботу, також працюють мобільні бригади. Свою соціальну роль Укрпошта виконує і в Сіверську, Новоукраїнці, Нью-Йорку та інших населених пунктах, що близько до лінії фронту.

Узагалі однією з перших на звільнені території приїжджає Укрпошта. Її працівники добре розуміють необхідність підтримки людей, які перебували в окупації.

Наразі у Донецькій області працюють понад 400 співробітників, які надають поштові послуги, незважаючи на обстріли, складні обставини, відключення світла тощо. Ще більше ніж 100 співробітників на Донеччині обслуговують мережу поштових відділень.

На прифронтових та деокупованих територіях також працюють  мобільні відділення Ощадбанку. Соціальні працівники надають послуги самотнім та маломобільним громадянам.

НА ДОНЕЧЧИНІ – ПОНАД 116 ТИСЯЧ ПОШКОДЖЕНИХ АБО ЗРУЙНОВАНИХ ОБ'ЄКТІВ

- Яка ситуація з евакуацією населення?

- Обов’язкова евакуація з Донеччини триває – ми про це постійно говоримо через усі доступні канали. Весь час ми організовано вивозимо жителів області до більш безпечних регіонів України, тепер наших ВПО приймає Житомирська область. Раз на вісім днів відходить потяг із Покровська на Бердичів, де для людей підготували безкоштовні місця для проживання. Там вони отримують одноразову допомогу, їм допомагають оформлювати регулярні виплати, надають необхідну медичну, психологічну і гуманітарну допомоги. У 2022 році такий евакуаційний поїзд з Покровська їхав через день. Більшість населення уже покинула межі області, хоча дехто повертається.

Найбільше, звісно, евакуація потрібна з дуже наближених до лінії фронту громад. Проте люди страждають від обстрілів росіян і у відносно віддалених містах. На Донеччині тепер немає безпечних місць.

Тому в нас триває евакуація в примусовий спосіб родин з дітьми.

У Торецькій громаді наразі ще перебуває 16 дітей, одна дитина – у Зоряному Мар’їнської громади, семеро – в Очеретинській громаді: дві дитини у Новоселівці Першій та п’ятеро – у Желанному.

- Скільки житлових будинків та інших будівель в області зруйновано внаслідок обстрілів російських військ?

- На Донеччині, зокрема на окупованих територіях, налічуємо понад 116 тисяч пошкоджених чи зруйнованих об’єктів різної форми власності. Також 5715 багатоквартирних будинків, 85825 – приватних, 353 школи, 341 дитячий садочок, 268 лікарняних закладів.

Олена Колгушева, Донецька область

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-