В Україні вже понад 90% громад мають стратегію розвитку

В Україні вже понад 90% громад мають стратегію розвитку

Інфографіка
Укрінформ
Стратегію регіонального розвитку затвердили або завершують її розробку 91% громад в Україні.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«За друге півріччя 2023 року загальна кількість територіальних громад, які охоплені процесом стратегічного планування, збільшилась з 1 283 до 1 314 громад (до 91%). Про це свідчать дані моніторингу стану розроблення та затвердження стратегічних документів, проведеного Міністерством відновлення», - йдеться в повідомленні.

Серед лідерів за кількістю затверджених стратегій розвитку громад: Вінницька (95%), Полтавська (80%), Івано-Франківська (74%), Львівська (74%) та Миколаївська (73%) області.

Водночас найбільша кількість проєктів стратегій розробляються у Закарпатській (77%), Київській (59%), Харківській (55%), Запорізькій (54%), Рівненській (53%), Кіровоградській (49%), Хмельницькій (47%) та Тернопільській (40%) областях.

Лише у 9% громад не розпочато роботу над стратегіями. Переважно, йдеться про регіони, які перебувають у тимчасовій окупації або наближені до територій, де ведуться активні бойові дії.

Для покращення стратегічного планування на місцевому рівні в Мінвідновлення напрацьовані зміни до наявної архітектури планувальних документів, що дозволить спростити та підвищити якість підготовки та реалізації стратегічних документів для територіальних громад.

Також розроблена Геоінформаційна система регіонального розвитку (ГІС) — розумний цифровий інструмент, який дозволить перевести процес стратегічного планування у цифрове середовище з можливістю використання зручних шаблонів, налаштування показників моніторингу, залучення громадськості та бізнесу до розробки та реалізації стратегій розвитку та планів заходів до них.

Читайте також: Відновлення та розвиток деокупованих територіальних громад: реальність та перспективи

Крім того, підготовлені оновлені методичні рекомендації щодо розробки, затвердження, реалізації, моніторингу та оцінювання стратегій розвитку з врахуванням кращих практик ЄС та принципів управління публічними інвестиціями.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури підготувало план заходів на 2024-2027 роки для подальшої реалізації реформи децентралізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-