У Харкові затримали колаборантку, яка збирала матеріали для ток-шоу Скабєєвої і Соловйова

У Харкові затримали колаборантку, яка збирала матеріали для ток-шоу Скабєєвої і Соловйова

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України затримала у Харкові колаборантку, яка збирала матеріали для сюжетів ток-шоу російських пропагандистів Ольги Скабєєвої та Володимира Соловйова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фігурантка готувала тези, які використовували у замовних матеріалах центральні телеканали Росії, зокрема щодо ракетно-бомбових ударів по критичній інфраструктурі Харкова.

«Затримана готувала інформаційні довідки, які героїзували окупантів та заперечували їхні воєнні злочини. У подальшому її повідомлення «розганяли» в сюжетах рупорів Кремля, серед яких ток-шоу Скабєєвої та Соловйова», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, колаборантка працювала на кремлівські медіа через посередника. Ним виявився російський «воєнкор», який координував свої дії з воєнною розвідкою РФ.

«Раніше фігурантка вийшла на нього через соцмережу «ВКонтакте» і запропонувала свою допомогу у війні проти України. Після отримання відомостей «воєнкор» передавав їх модераторам центральних телеканалів РФ або сам виступав в ефірах із тезами своєї поплічниці. Щоб зібрати дані для ворога, фігурантка відслідковувала новини у Телеграм-каналах або «втемну» випитувала потрібну їй інформацію у своїх знайомих», - зазначили в СБУ.

Під час обшуків у помешканні зловмисниці вилучили мобільний телефон із доказами її підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі СБУ повідомили затриманій про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 1 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років тюрми.

Як у Телеграмі уточнив Офіс генерального прокурора, упродовж січня-квітня 2024 року підозрювана збирала й передавала російському журналісту відомості про проведення мобілізаційних заходів у Харкові, інформувала про ставлення місцевих жителів до РФ.

Читайте також: СБУ оголосила підозру в колабораціонізмі ексдепутату міськради у Каховці

Також вона викривала дані про роботу систем ППО та наслідки завданих Збройними силами РФ ракетних ударів по місту, надавала інформацію про роботу й кадрову ситуацію на стратегічних підприємствах оборонно-промислових комплексів Харкова, а також їх ракетні обстріли, надсилала рекомендації щодо місця та способу оренди нерухомості у місті.

Жінка інформувала ворога про діяльність правоохоронних органів у Харкові, спрямовану на контрдиверсійну роботу проти спецслужб РФ.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві СБУ затримала проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти голови СБУ Василя Малюка та начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирила Буданова.

Головне фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-