Томос у Софії, звільнений моряк та різдвяні морози

Томос у Софії, звільнений моряк та різдвяні морози

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.
Фото: Микола Лазаренко
Фото: Микола Лазаренко

Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. У неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія у Стамбулі відбулося вручення Томоса та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

А на Різдво, 7 січня, Томос вперше продемонстрували в Україні – на святковій божественній літургії в Софії Київській.

У середу, 9 січня, в Константинополі усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію Православної церкви України.

Фото: Данііл Шамкін
Фото: Данііл Шамкін

Різдвяним дивом для близьких українського моряка Андрія Новічкова стало повернення чоловіка додому з Ірану, де йому загрожувала смертна кара. Одеського моряка звинувачували у навмисному вбивстві матроса іранського судна Arezoo, де Новічков працював старшим помічником капітана. Українцю загрожувала страта через повішення. 17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку Новічкова. 8 січня 2019 року Президент Петро Порошенко повідомив про звільнення українського моряка. Його обміняли на іранського шпигуна.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

А закарпатським рятувальникам ніч напередодні Різдва запам'ятається не святкуванням, а повномасштабною пошуковою операцією. Саме 6 січня бійці ДСНС отримали повідомлення про втрату зв'язку від двох груп фрірайдерів. Першими про свого товариша, що не зміг іти й залишився чекати допомоги, повідомили два сноубордисти. Згодом, наступної доби, цього чоловіка знайшли мертвим. Також 6 січня увечері до рятувальників зателефонувала дружина ще одного лижника, з яким не було зв'язку. У четвер, 10 січня, цей турист дістався будиночка лісника й зателефонував рятувальникам. Пізно ввечері того ж дня пошукова група повідомила, що чоловіка знайшли. Його транспортували до найближчого населеного пункту, де передали до лікарів швидкої допомоги. У нього обмороження кінцівок, але стан стабільний. 

Фото: Геннадій Мінченко
Фото: Геннадій Мінченко

Україну продовжило засипати снігом та скували справжні різдвяні морози. Майже в усіх областях рівень температури повітря знизився до -15 градусів вночі та до -11 вдень. 

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Анатолій Сірик
Фото: Анатолій Сірик

Жінка з дитиною та бійці СБУ біля столичного Софійського собору, де відбулася Різдвяна літургія.

Фото: В'ячеслав Мадієвський
Фото: В'ячеслав Мадієвський

Віряни під час Різдвяного богослужіння у храмі Святого Іоанна-Богослова в Харкові.

Фото: Дмитро Смольєнко
Фото: Дмитро Смольєнко

Учасники змагання "лава на лаву", організованого в межах святкування Різдва Христового за козацькими традиціями, на площі Фестивальній у Запоріжжі.

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

Зимовий краєвид столичної річки Нивки.

Фото: Геннадій Мінченко
Фото: Геннадій Мінченко

Учасник профілактичного рейду рятувальників столичної служби порятунку "101" замерзлими водоймами міста витягає умовно потерпілого з ополонки у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-