Українські лікарі торік провели 384 трансплантації органів

Українські лікарі торік провели 384 трансплантації органів

Укрінформ
У 2022 році українські лікарі провели 384 трансплантації органів, що на 20% більше, ніж за попередній рік.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я, передає Укрінформ.

“384 трансплантації органів провели українські лікарі у 2022 році, збільшивши кількість операцій на 20% порівняно навіть із довоєнним 2021 роком”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільше пересадок торік виконали у Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці «Оберіг».

За даними МОЗ, трансплантацію органів в Україні наразі проводять 32 медичні центри, завдяки зусиллям їхніх фахівців вдалося здійснити 275 операцій з пересадки нирок, 74 – печінки, 35 – серця.

У МОЗ відзначають поступове збільшення відсотка органних трансплантацій від померлого донора: від 53,7% у 2021 році до 55% у 2022-му. На думку фахівців, це засвідчує, зокрема, усвідомлення родичами померлих, як їхнє рішення про згоду на трансплантацію органів допомагає рятувати життя іншим.

Читайте також: У луцькій лікарні вперше провели операцію з трансплантації серця

Крім того, за минулий рік проведено 223 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин: 192 – дорослим пацієнтам і 31 – дітям. Такі операції проводять наразі у 9 українських клініках, у трьох із них – НДСЛ «Охматдит», Київському центрі трансплантації кісткового мозку та Черкаському обласному онкологічному диспансері – виконують неродинні алогенні трансплантації (коли для пересадки використовуються стовбурові клітини людини, яка не є родичем пацієнта).

Стати потенційним донором стовбурових клітин можна, зареєструвавшись в Українському реєстрі потенційних донорів.

Як повідомлялося, у Львові в листопаді впродовж 30 годин лікарі провели дев'ять трансплантацій органів від посмертних донорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-