Морози триватимуть недовго, січень бути теплішим за норму - синоптик

Морози триватимуть недовго, січень бути теплішим за норму - синоптик

Укрінформ
В Україні морози триматимуться до кінця тижня, загалом же у січні середньомісячна температура може бути вищою на 1-1,5 градуса за кліматичну норму.

Про це сказала синоптик Укргідрометцентру Наталя Птуха в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

За словами синоптика, на всій планеті спостерігається потепління, однак це не виключає періодів холоду - вони лиш стали менш тривалі.

"Ось зараз ми потрапили в період, коли відбувається вторгнення арктичного повітря, і тому маємо низькі значення температури. Але для нашої території вони не є рекордними чи незвичними. Звісно, порівняно з останніми роками, то ми вже звикли до більш м'якої зими... Але зараз у нас морози, і це доволі класичні зимові температури, особливо для січня. Хоча на весь січень, за прогнозами наших фахівців, все одно середньомісячна температура може бути вищою на 1-1,5 градуса за кліматичну норму", - сказала Птуха.

Читайте також: В Україні завтра утримається мороз, на півдні та південному сході - сніг

За її словами, до кінця тижня морози утримуватимуться. У середу та четвер вони дещо послабшають, але наприкінці тижня знову можуть повернутися, хоч і з меншою інтенсивністю. Найхолоднішими ж будуть сьогоднішня ніч і завтрашня. На північному сході України, зокрема в Чернігівській та Сумській областях, завтра подекуди може бути 20-25 градусів. На решті території України в нічні години буде в межах 15-20 градусів.

"У найближчій внутрішній перспективі найхолоднішою для території України буде наступна ніч. Далі мороз трошки послабшає, а наприкінці тижня в північній частині та в Карпатах в денні години очікується 7-13 морозу. На решті території температура вночі та вдень - 2-8 морозу, в Криму — близько 0 градусів", - розповіла синоптик.

Вона зауважила, що зараз у Європі холод найбільше відчувається у Скандинавії. Країни Балтії також відчувають нетипове для них зниження температури. Низька температура повітря і в Польщі.

Читайте також: На Рівненщині зареєстрували два смертельні випадки від переохолодження

"Тобто вся Північна Європа перебуває в холодній повітряній масі, й тому отримуються низькі значення температури, морози. Дещо тепліше на півдні та у Центральній Європі, там температури вже вище, подекуди сягають нуля. Навіть на півдні України сьогодні ми маємо дещо вищі значення температури й опади змішаної фази. Там погода тепліша порівняно з північними областями", - констатувала синоптик.

Щодо прогнозу погоди на весь 2024 рік, Птуха зауважила, що клімат змінюється на всій планеті. "Останні місяці 2023 року вже були рекордно теплі. Але і 2024 рік, скоріш за все, в глобальному аналізі буде теплішим за попередні роки. Ми маємо 100 або 200 років спостережень, але для атмосфери нашої це не є константою, тому що вона дуже рухлива", - сказала вона.

Як повідомлляося, у Україні через сніг та мороз були знеструмлені 705 населених пунктів у 10 областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-