Українці в усьому світі провели акції у другу річницю повномасштабної війни

Українці в усьому світі провели акції у другу річницю повномасштабної війни

Фото, відео
Укрінформ
Учора у понад 400 містах світу українці провели акції, приурочені до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Заходи організовані у межах глобальної адвокаційної кампанії Світового конгресу українців StandWithUkraine і проходять на шести континентах, зокрема й в Антарктиді, передає Укрінформ.

За даними СКУ, заявки від активістів надійшли із понад 400 міст: з Європи, Північної Америки, ОАЕ, Індії, Таїланду, Південної Кореї, Японії, Перу, Бразилії, Аргентини.

Зокрема, посол України в Австралії Василь Мирошниченко у Фейсбуці оприлюднив фотографії з масштабного мітингу біля Собору Марії в Сіднеї.

***

Посольство України в Японії поінформувало про проведення демонстрації на підтримку України у центрі Токіо (Шібуя). За словами японських учасників акції, для них, окрім демонстрації солідарності з українцями, важливо висловити своє усвідомлення небезпеки, яку становить російська агресія світові.

У центрі столиці Японії близько пів тисячі людей - українці, японці та громадяни інших держав - зібралися на мітинг з приводу других роковин російського повномасштабного вторгнення та закликали Росію негайно припинити жорстоку війну проти України, повідомляє NHK.

Під час заходу, організованого українськими та японськими громадськими організаціями Токіо, виступила українська музикантка Катерина Ґудзій, яка проживає в Японії. Вона зіграла на бандурі та виконала кілька пісень про Україну.

Музикантка також заспівала популярну японську пісню Tsubasa wo kudasai, в якій ідеться про прагнення миру і свободи.

Під час виступу Ґудзій зазначила, що для українців час зупинився в останні два роки, протягом яких у багатьох загинули їхні рідні та друзі.

Вона також зауважила, що «втома від війни» починає поширюватися світом, але наголосила, що Україна бореться не лише за себе, а й за вільний демократичний світ, щоб війна не прийшла в інші країни.

Після мітингу в центральному районі Мінато японської столиці учасники пройшли вулицями міста з плакатами та прапорами України і скандували «Мир Україні» та «Ні війні».

Акції на підтримку України пройшли також у японських містах Осака і Нагоя.

***

У Бангкоку відбувся марш за участю української громади, зазначає посольство України у Таїланді.

***

Акція, присвячена другій річниці протистояння України російській агресії, відбулась у Брюсселі. Її учасники закликали до більшої міжнародної підтримки України, зауважує представництво України при Євросоюзі.

***

До всесвітньої акції StandWithUkraine долучилася і Румунія – у столиці Бухаресті тривають численні заходи для привернення уваги світового суспільства до війни РФ проти України, передає RFI.

***

У Мілані йде хода з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, де присутні понад 2 тисячі людей. На мітинг з інших міст Італії приїхали представники різних ЗМІ,  блогери, італійські та українські організації і активісти для того, щоб нагадати італійському суспільству, що в Україні досі триває кривава війна, тероризм та геноцид українського народу і вимагають продовжувати допомагати у боротьбі з РФ. 

Хода проходить під гаслом «Victory for Peace” - нам потрібна «Перемога заради миру!». В центрі Мілана зі встановленого екрана до присутніх на мітингу звернувся Президент України.

***

Більш як п'ять тисяч людей заявили, що візьмуть участь у демонстрації солідарності в Берліні у другу річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Втім, організатори кажуть, що прийшло набагато більше людей.

Демонстрація солідарності з Україною перед Бранденбурзькими воротами у Берліні / Фото: Ольга Танасійчук

«Сьогодні, в роковини війни – два роки повномасштабного вторгнення та 10 років війни – ми вийшли на демонстрацію під гаслом «Ми - на захисті миру». Наш головний меседж - без Перемоги України не буде ні миру, ні демократії в Європі», - сказала агентству Ірина Шевікина з неурядової організації Vitsche, основного організатора акції.

Речниця цієї організації, яка об’єднує переважно молодих українців у Берліні, Кріста Марія Лебе своєю чергою зазначила, що в проведенні демонстрації разом з Vitsche взяли участь понад 50 партнерських організацій.

«Йдеться про солідарність і, насамперед, про допомогу Україні в цей важкий рік. Ми закликаємо німецьке суспільство та федеральний уряд розширити підтримку України, а це означає: більше військової техніки, більше санкцій. Російські статки мають бути передані Україні; німецькі бізнесмени мають піти остаточно з російського ринку та не допомагати цій воєнній економіці», - сказала вона.

Правлячий бургомістр Берліна Кай Вегнер висловив з трибуни гордість тим, що так багато людей прийшли на площу перед Бранденбурзькими воротами, які є «символом свободи в місті свободи», аби показати, що столиця ФРН повністю на боці України.

Вегнер зазначив, що сьогодні, 24 лютого - друга річниця початку повномасштабної атаки, але путінська Росія веде цю війну вже 10 років. Путін має бути притягнутий до відповідальності за свої жахливі злочини, підкреслив мер. Він зазначив, що Німеччина загалом і Берлін надають багато допомоги Україні, але цього недостатньо: Україна потребує, причому негайно, зброї, боєприпасів, у тому числі, ракет Taurus. Ця заява викликала схвальні аплодисменти. Загалом під час виступів люди часто вигукували це слово, вимога передати ЗСУ Taurus містилась також на багатьох саморобних плакатах.

Про ракети говорив і депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер з партії Християнсько-демократичний союз. Він від самого початку виступає за надання такої зброї Україні.

На мітингу виступили представники Посольства України у ФРН і Альянсу українських організацій. Німецькі активісти закликали власний уряд посилити допомогу Україні. Вони говорили, зокрема, про те, що путінський режим несе горе не лише Україні. За 30 років РФ спричинила конфлікти в різних регіонах, а наразі потурає та співпрацює з найкривавішими режимами, зокрема іранським і північнокорейським.

У демонстрації взяли участь також українські бійці, які проходять лікування та реабілітацію в Німеччині.

Сьогодні на переважній більшості німецьких офіційних установ майорять українські прапори.

У цей день численні акції на підтримку України проходять по всій Німеччині.

***

У столиці Молдови Кишиневі 24 лютого відбувся марш солідарності з Україною з приводу других роковин повномасштабної агресії Росії проти України.

Мітинг проходив під гаслом «Світ потребує безпеки, Україна потребує перемоги», - повідомляє NewsMaker.

У Кишиневі провели марш солідарності з Україною / Фото: NewsMaker

«Ми організували марш до посольства Росії на знак солідарності з українським народом. Ми хочемо показати Путіну, що ми – сила», – сказав один з учасників акції.

Від імені усіх учасників маршу він закликав Європу, США та інші демократичні країни допомогти Україні «перемогти зло на землі, тобто президента Росії Володимира Путіна».

Біля посольства РФ у Кишиневі учасники маршу співали патріотичних пісень та скандували: «Слава Україні» і «Героям слава».

«Війни не повинні існувати. Ніколи. Діти, матері, батьки та сини не мають вмирати через війну. Ми прийшли сюди, що вимагати припинення цієї війни», – заявив неназваний член організації Stop Russian Aggression.

"Війни не повинні існувати. Ніколи. Діти, матері, батьки і сини не повинні вмирати через війну. Ми прийшли сюди, щоб вимагати припинення цієї війни", - сказала членкиня організації Stop russian agression.

***

У нідерландській Гаазі 24 лютого відбувся хід солідарності, приурочений до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

У Гаазі відбулася хода солідарності присвячена другій річниці повномасштабного вторгнення / Фото: Ірина Драбок

Учасники акції, українці та нідерландці, розгорнули 30-метровий синьо-жовтий стяг. Співаючи гімн України, вони пройшли вулицями Гааги, зокрема, повз посольство України в Нідерландах. На балконі диппредставництва Алла Яковʼяк грала на скрипці “Мелодію” Мирослава Скорика.

Організатори заходу зазначали, що мали на меті не лише вшанувати пам’ять тих, хто загинув унаслідок російської агресії, а й подякувати жителям Гааги за їхню підтримку.

“Цей захід був про єдність та солідарність. Нідерландці прийшли підтримати українців.... Це справі таке емоційне, душевне єднання. Цьогорічна хода була вдвічі більшою, ніж минулого року. Торік було близько 600 людей, а цього року, я думаю, що більше тисячі”, - сказала в коментарі Укрінформу одна з організаторів заходу Уляна Бунь.

Після ходи учасники зібралися біля сцени, спорудженої в центрі Гааги. Музиканти виконали гімн України та “Мелодію” Скорика.

Українці, загорнуті в синьо-жовті прапори, тримали плакати із закликом продовжувати підтримку, а також фото українських міст: якими вони були до повномасштабного вторгнення РФ та якими стали внаслідок російського агресії.

Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич під час свого виступу на заході в нідерландському місті Утрехт, приуроченому до других роковин повномасштабної війни РФ проти України, заявив, що кожен день боротьби наближає перемогу.

“Ми - мирний народ, і понад усе кожен з нас хоче якнайшвидшого відновлення миру і повернення нашої домівки, повернення до того дому, до того світу, де навіть зараз наші душі, наші серця, наші думки. Кожного другого дня мої діти мене запитують, коли ми повернемося в Київ. Я думаю, що ваші діти те ж саме запитують вас. Я переконаний, що ми повернемося, і кожен новий день наближає цей час, кожен день нашої боротьби наближає перемогу. Я прошу вас, робіть усе можливе, щоб наша перемога наближалася якнайшвидше. Підтримуйте один одного, підтримуйте рідних, підтримуйте наших захисників”, - сказав посол, виступаючи на заході.

Він також зазначив, що “лютий – це найкоротший місяць в календарі, але для нас він став найдовшим, а 24 лютого 2022 – цей день для всіх нас триває до сьогодні. Однак цей день завершиться. Він завершиться нашою перемогою. Ми повернемося додому, ми відбудуємо наші будинки, зруйновані села та міста. Ми вже це робимо”.

У нідерландському місті Зволле українці, щоб продемонструвати єдність та згуртованість, створили “живий” тризуб.

Учасники акції намалювали крейдою на асфальті контури тризуба й поставили свічки, а також вишикувались у кілька шеренг. Знак українського герба зафільмували з найвищої точки.

Захід організували представники української громади Зволле та околиць, об'єднані навколо новоствореної фундації “Слава і Воля”.

У Нідерландах українці створили “живий” тризуб / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

“Сьогодні минає два роки з часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну, суверенну, незалежну державу. Але російсько-українська війна триває вже десять років - з лютого 2014 року, коли було окуповано Крим. Окупацією Криму Росія порушила всі міжнародні норми, які існували. Ми, українці міста Зволле та околиць, за підтримки Посольства України в Нідерландах, наших нідерландських друзів та колег у цей день проводимо мистецьку акцію та мовчазну ходу з метою ще раз привернути увагу громадськості до війни в Україні”, - сказала в коментарі Укрінформу голова правління фундації українців міста Зволле та околиць “Слава і Воля” Олена Вертхейм-Давигора.

Вона також наголосила, що у центрі Європи триває страшна війна, спрямована на знищення українців як нації та української держави як такої.

“Ми закликаємо європейські держави, всіх наших західних партнерів продовжувати допомагати Україні, її Збройним Силам у відновленні територіальної цілісності держави. Підтримувати українців у боротьбі за право жити на своїй землі і у своїй державі. Наша акція закінчується створенням “живого” герба України - історичного знака української державності, який сьогодні став світовим символом незламності духу українців”, - сказала вона.

***

В Анкарі, Стамбулі та Анталії сьогодні, 24 лютого, відбулися великі мітинги, на яких представники української та кримськотатарської громад, турки та друзі України з числа представників інших країн протестували проти російської агресії, вимагали покарання винних у вчиненні Росією в Україні та інших країнах злочинів.

Мітинг в Анкарі до другої річниці повномасштабної війни / Фото: Ольга Будник

“На третьому році війни наш меседж до світу простий: підтримайте Україну, щоб не допустити війну до себе. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять усіх, хто загинув, захищаючи Україну - і українців, іноземних друзів, які поклали свої життя, захищаючи нашу землю. Ми хочемо миру і хочемо, щоб цей мир запанував у всьому нашому регіоні. Але ми повинні розуміти, що мир ніколи не настане, якщо ми не покараємо злочинців та не встановимо справедливість. Наше завдання - не лише зупинити війну, а й покарати російського злочинця, який уже не в одній країні наробив біди”, - сказав на мітингу посол України в Туреччині Василь Боднар.

Учасники мітингу скандували гасла українською та турецькою мовами: “Росія-вбивця, геть з України”, “Росія - терористична держава”, “Хай живе Україна”, “Україна переможе”, “Слава Україні”, “Героям слава” та інші.

“Війна не закінчилася, вона триває. І навіть якщо турецьке суспільство перестає говорити про неї, висвітлювати у ЗМІ, це не значить, що бойові дії стали менш інтенсивними, а люди - і дорослі, і діти, перестали гинути від російських атак на будинки, лікарні, школи та інші цивільні об’єкти... Українці готові стояти до кінця, але світ має зрозуміти, що це не війна однієї держави проти іншої. Ця війна - виклик усій глобальній системі безпеки. І якщо переможе російське зло, то це буде поразка всього цивілізованого світу. Щоб цього не сталося, допомога має бути консолідованою”, - наголосила у своєму виступі голова Української спілки в Анкарі Юлія Білецька.

Учасники акції тримали плакати з написами патріотичного, антивоєнного характеру, гаслами проти російської агресії, закликами підтримувати Україну та припинити війну.

“Ця війна триває більше двох років. Раніше російські війська увійшли в Крим як “зелені чоловічки”, брешучи в очі всьому світові, що це не Росія. І вже згодом Путін на телебаченні визнав, що це були його солдати… Боротися за власну землю, за свою Батьківщину, як це роблять українці, не є злочином, це справа гідності… Ми, як кримські татари, у цій війні разом з українським народом. Це не українсько-російська війна, це тиск імперіалістичного агресора Росії на пригноблений народ. І цей тиск грунтується на загрозі ядерною зброєю та армією”, - сказав голова Асоціації культури та солідарності кримських татар Мюкремін Шахін.

Мітинги проти російської агресії та на підтримку України відбулися сьогодні також у Стамбулі та Анталії.

У Стамбулі в суботу відбувся показ документального повнометражного фільму "Культура проти війни", в Анталії - "Довга доба".

***

У Празі відбувся мітинг на підтримку боротьби України з російською агресією, на якому був присутній президент Чехії Петр Павел.

Як повідомляє Radio Prague International із посиланням на ČTK, тисячі людей зібралися 24 лютого на Староміській площі Праги на знак підтримки України у боротьбі проти Росії. Мітинг «Разом за Україну» розпочав очільник країни, також очікувались відеозвернення Президента України Володимира Зеленського та його дружини Олени Зеленьської.

«Україна має право на своє місце під сонцем. Ми не говоримо про те, що хочемо перемогти Росію, ніхто не хоче перемогти її як країну, але ми хочемо, щоб Росія пішла з України і дозволила їй вільно розвиватися, так само як і нам було надано таку можливість», – сказав президент Чехії.

Павел зазначив, що Захід повинен підтримувати Україну, якщо не хоче, аби світогляд російського президента Володимира Путіна «взяв гору» і склалося враження, ніби агресія є прийнятним інструментом досягнення політичних цілей.

Окрім цього, президент Чехії подякував волонтерам, які допомагають українським біженцям і воюють на боці України. Він висловив гордість з приводу того, що його країна однією із перших почала допомагати Україні, поставляючи зброю і боєприпаси та приймаючи біженців.

Хода почалась о 15:00 за місцевим часом від пам’ятника українському поету Тарасу Шевченку. Учасники акції скандували гасла «Stand with the Ukraine», «Russia is the terrorist state», «Слава Україні, Героям слава» та «Хай живе Чехія».

Учасники мітингу принесли на площу прапори України, ЄС та НАТО, а також транспаранти у підтримку України. На плакатах було написано «Зупиніть Путіна, зупиніть війну», «Росія катує та вбиває», «Більше зброї для України» та «Війна ближче, ніж здається».

Завершиться захід читанням маніфесту організації «Пам’ять народів» у вигляді звернення до європейських лідерів щодо дотримання обіцянок підтримати Україну.

Водночас у суботу близько 1000 людей зібралися на площі Свободи у чеському місті Брно у знак підтримки України у другу річницю повномасштабного вторгнення РФ.

***

Як повідомляє ВВС, у центрі Лондона сотні людей долучилися до маршу на підтримку України у другу річницю повномасштабного російського вторгнення.

Як зазначається, демонстранти зібралися у Гайд-парку, звідки вирушили на Трафальгарську площу, де відбувся мітинг. Багато з них тримали українські прапори та плакати із закликом до Росії зупинити війну. Дехто із учасників акції вигукував Stand with Ukraine, жінки були у традиційних українських вінках.

У лондонському Українському католицькому соборі у суботу відбулась багатоконфесійна служба.

Присутні мали синьо-жовті стрічки або соняшники, тримали прапори України. На балконі собору вивісили 528 паперових янголів – на вшанування пам'яті українських дітей, які загинули під час повномасштабної війни.

Фото: PA MEDIA

***

Тисячі українців і поляків прийшли в суботу під посольство Росії у Варшаві, щоб висловити свій протест проти російської агресії у другу річницю повномасштабного вторгнення.

Учасники акції пройшли маршем від посольства РФ до Сейму Польщі, щоб подякувати польській владі та пересічним полякам за допомогу Україні.

У Варшаві тисячі людей пікетували посольство Росії у другу річницю повномасштабної війни / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко під час свого виступу підкреслила, що сьогодні усі зібралися під посольством РФ тому, що ця війна триває, і вона, на жаль, не припиняється, а навпаки набирає обертів. Вона підкреслила, що російські терористи принесли Україні десятки тисяч невинних жертв, зокрема жінок і дітей. За її словами, допомоги і підтримки потребують українські воїни, які зараз перебувають в окопах, боронячи Україну.

“Для того, щоб перемогти Україна потребує усіх нас”,- звернулася Панченко до присутніх.

Депутат польського Сейму, голова парламентської асамблеї НАТО Міхал Щерба нагадав, що частина вулиці, на якій розташоване посольство Росії, називається Алеєю жертв російської агресії. Він зауважив, що війна триває вже 10 років, і, зокрема, останні два роки – її повномасштабна фаза.

Політик зазначив, що Збройні сили України сьогодні воюють не лише в інтересах громадян України, а вони боряться за весь вільний світ, за цінності усієї євроатлантичної спільноти.

Щерба зауважив, що в результаті російської агресії Фінляндія стала членом НАТО, і незабаром Швеція стане 32-м членом Альянсу.

“Ми також тут, щоб надіслати потужний сигнал із Варшави: Україна має бути 33-м членом НАТО. Україна має бути в безпеці. Україна має отримати гарантії безпеки, щоб після закінчення цієї успішної та переможної війни вона ніколи більше не наражалася на небезпеку”,- підкреслив польський політик.

Тим часом, заступник міністра науки і вищої освіти Польщі Анджей Шептицький зауважив, що українці і поляки вже багато років збираються під посольством Росії, щоб протестувати проти агресивних дій РФ.

“Росія хоче знищити Україну, український народ і ми це прекрасно знаємо, адже пам’ятаємо Голодомор, 2014-215 роки, Іловайськ, Дебальцеве, Донецький аеропорт, Бучу, Бородянку, Маріуполь та Азовсталь”- наголосив Шептицький.

Він підкреслив, що ця війна не лише України, адже Росія намагається знищити європейські цінності, свободу, верховенство права інормальне життя.

Під час акції протесту її учасники скандували гасла “Слава Україні – Нехай живе Польща”, “Не забудемо - не пробачемо!” та інші.

Учасники акції виконали гімн України. Вони також вшанували пам'ять загиблих в Україні хвилиною мовчання.

Біля посольства РФ було розгорнуто інсталяцію з макетами, що символізують розбомблені будинки українських міст, а також десятками хрестів і написами на них прізвищ загиблих під час війни українців і поляків. Біля цих хрестів було запалено лампадки у пам'ять про загиблих, а також запущено дим, що символізує згарища зруйнованих і спалених українських міст і містечок.

Після завершення пікету під посольством Росії учасники акції пройшли маршем центром Варшави повз президентський палац “Бельведер” і будинок Ради міністрів РП до Сейму Польщі, дякуючи польській владі та пересічним полякам за допомогу і підтримку у відбитті російської агресії.

***

Українці Франції організували наймасштабніші мітинги до початку третього року війни

Українці за участі місцевої влади провели акції та мітинги у 72 містах та у всіх регіонах Франції під єдиним гаслом - зброю Україні. Обʼєднання Українців країни, в партнерстві з асоціаціями, зуміли також долучити до заходів всі політичні партії (крім екстра лівих та ультраправих), передає корепондент Укрінформу.

«Французькі політики, що прийшли на наші мітинги, розділили з нами наші вимоги. Вони закликали якомога швидше переводити економіку на воєнні рейки, аби забезпечити Україну всією потрібною зброєю та снарядами», - розповів віце-президент Об’єднання українців у Франції Володимир Когутяк.

У Парижі маршем від площі Республіки до площі Бастилії пройшли близько 10 000 маніфестантів. На сцені була низка депутатів Національної асамблеї, а також євродепутатів та представники мерії Парижа. За оцінками організаторів, на заходи підтримки України приходить дедалі більше французів.

Мітингу в Страсбурзі передувала хода, яку почали від консульства Росії. Однак поліція очепила територію і не дала надто наблизитись до будівлі. Люди скандували «путін – терорист» та «поверніть українських дітей». Власне самі українські діти-учасники акції показували свої «окривавлені» іграшки. Мітинг, у якому взяли участь кілька сотень людей, відбувся на площі біля головного Собору міста Нотр Дам де Страсбур. Маніфестацію організували місцеві асоціації Промо Україна та Європейський рух Ельзасу. У соборі пізніше відбулась літургія у пам'ять про всіх загиблих та постраждалих від війни.

У сусідньому з Ельзасом регіоні Лорен також відбулись великі зібрання, у яких взяли участь не лише українці, а й чимало французів та поляків. Українські студенти в Меці пронесли великий прапор, що належав загиблому Героєві України Костянтину Венгерському. У Нансі мерію та головну площу Станісласа прикрасили жовто-блакитними вогнями, а на монумент вдягнули величезний уркїанський прапор. На мітингу виступив мер метрополії Метью Кляйн і розповів, як саме допомагає місто українцям – вимушеним переселенцям та співпрацює зі своїм новим українським побратимом Вінницею

Українці Франції організували наймасштабніші мітинги до початку третього року війни

Фото: Лідія Таран

Нагадаємо, у суботу, 24 лютого, у понад 400 містах світу українці проводять акції, приурочені до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Заходи організовані у межах глобальної адвокаційної кампанії Світового конгресу українців StandWithUkraine і проходять на шести континентах, зокрема й в Антарктиді.

***

Президентський палац у Варшаві і будинок Ради міністрів Польщі в суботу було підсвічено синьо-жовтими кольорами українського прапора на знак солідарності з Україною у другу річницю повномасштабної агресії РФ.

Про це канцелярії президента і прем’єр-міністра Польщі повідомили у мережі X, передає Укрінформ.

“Сьогодні ввечері, у другу річницю повномасштабної збройної агресії Росії проти України, на фасаді Президентського палацу висвітлено відповідну ілюмінацію”,- повідомила канцелярія президента РП, розмістивши фото поєднаних синьо-жовтого і біло-червоного кольорів українського і польського прапорів.

Тим часом канцелярія Ради міністрів РП написала, що “у другу річницю жорстокого нападу Росії на Україну будівлю канцелярії прем'єр-міністра підсвічено синьо-жовтим кольором на знак солідарності з Україною”.

Як повідомляло агентство, тисячі українців і поляків прийшли в суботу під посольство Росії у Варшаві, щоб висловити свій протест проти російської агресії у другу річницю повномасштабного вторгнення. Учасники акції пройшли маршем від посольства РФ до Сейму Польщі, щоб подякувати польській владі та пересічним полякам за допомогу Україні.

Фото: Kancelaria Premiera

***

З нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну українська діаспора провела у центрі Відня акцію "Два світи Європи", у рамках якої було виставлено знищений росіянами на Харківщині автомобіль швидкої допомоги та інсталяцію зруйнованого будинку у Маріуполі.

Як передає кореспондент Укрінформу, акція була організована українськими організаціями Відня Unlimited Democracy та YOUkraine за підтримки Пан’європейського руху Австрії.

"У рамках акції "Два світи Європи" ми виставили на площі автомобіль швидкої допомоги, який у 2022 році допомагав людям на Харківщині та потрапив під російський обстріл. Таким чином ми хочемо привернути увагу австрійської та міжнародної громадськості до жорстокої реальності війни та щоденних страждань українського народу, а також нагадати, що війна Росії проти України триває", - зазначила в коментарі кореспонденту агентства голова Unlimited Democracy Анна Паттерманн.

Знищена росіянами "швидка" була виставлена на площі Святого Стефана в рамках ініціативи "Ukraine is calling" організації LUkraine asbl з Люксембургу, яка прагне зібрати кошти на 112 автомобілів швидкої допомоги для України.

"Хід цієї війни вирішить, чи буде наш світовий порядок безпеки заснований на праві сили чи на міжнародному праві. Забезпечення верховенства права можливе лише за умови військової поразки Росії", - наголосила Паттерманн.

Інша частина акції "Два світи Європи" включала інсталяцію зруйнованого будинку, яка символізує руйнування російською армією усіх житлових будинків у Маріуполі.

"Ця інсталяція має на меті звернути увагу на скрутне становище мешканців, чиї квартири були націоналізовані після окупації російськими військами, а людей було вигнано. Водночас вона критикує дії Росії з продажу майна на окупованих українських територіях", - зазначила активістка.

Також стінах будинку-інсталяції було показано випадки шкідливого впливу РФ у Європі та ведення нею гібридної війни проти Заходу.

"Чим довше триває ця війна, тим більше вона послаблює нашу позицію та відкриває Росії нові шляхи для розширення свого впливу в Європі. Цей вплив настільки тонкий, що ми часто не помічаємо, як стаємо частиною їхніх стратегій. І тому нам було важливо показати, що Росія також веде гібридну війну у Європі, намагаючись поширювати вплив та послабити підтримку України", - заявила Паттерманн.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні біля конгрес-центру Гофбург у центрі Відня, де знаходиться штаб-квартира ОБСЄ, було виставлено автомобіль швидкої допомоги, який було знищено у вересні 2022 на Харківщині в результаті прицільної ракетної атаки російських військ.

Фото: Василь Короткий

***

Марш солідарності у Великому Герцогстві Люксембург відбувся під гаслом «Українська боротьба-Європейське майбутнє». Кілька тисяч людей зібрались на мітинг – ходу в Люксембурзі. Серед них не лише кілька тисяч українців, а і чимало люксембуржців, передає кореспондент Укрінформу.

«Люксембург і Україна мають схожий історичний досвід. Так само, як нацистська Німеччина під час Другої світової окупувала Люксембург, стверджуючи, що країна завжди була частиною Німеччини, і не визнаючи національну ідентичність люксембурзців, так само росія створює брехливі наративи про належність України до російського світу, виправдовуючи геноцид українців», - сказав на мітингу президент асоціації українців в Люксембурзі LUkraine Микола Жаров.

Клод Віслер, президент палати депутатів герцогства, відзначив, що «підтримка Люксембургом України залишатиметься непохитною і беззаперечною. Захищаючи демократію і цінності свободи, які ми розділяємо, українці завжди можуть розраховувати на нас».

Українська боротьба – це європейське майбутнє – марш солідарності українців у Люксембурзі

На мітинг прийшли також Марк Анжель, віце-президент Європарламента, Анна Кальто, голова представництва Європарламента в Люксембурзі, чимало послів та політиків. Усі наголошували на якомога швидшій євроінтеграції України та наданні їй необхідної допомоги.

Як передавав Укрінформ, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час онлайн-розмови з Прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом обговорив питання євроінтеграції та допомоги Україні. А також подякував Люксембургу за лідерство у створенні ІТ-коаліції, а також за долучення до коаліції F-16.

Фото: Катерина Мостова

***

В столиці Австрії у суботу ввечері підсвітили синьо-жовтими кольорами Ворота героїв ("Гельдентор"), які ведуть до Площі героїв ("Гельденплатц"), та історичну будівлю парламенту на знак солідарності з народом України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

У цей час на Гельденплатц саме збиралися учасники акції на підтримку України, які згодом кількатисячною колоною пройшли центральною вулицею Рінгштрасе до парламенту, де й відбувся сам мітинг за участі австрійських депутатів та посла України Василя Химинця.

Як повідомляв Укрінформ, вперше Ворота героїв у Відні засвітилися українськими кольорами у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, що було ініційовано керівництвом Австрії для виявлення солідарності з українським народом.

Також "Гельдентор" світилися кольорами державного прапора України у першу річницю повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 20223 року.

***

У Нью-Йорку кілька громадських організацій провели публічне обговорення російської агресії проти України, мета якого показати українців не як безпорадних жертв, а борців на передовій демократії і свободи.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, захід під назвою «Стійкість, опір, відновлення» (Resilience, Resistance, Renewal) відбувся в мистецькому коледжі Cooper Union, де зібралися сотні людей.

В обговоренні, зокрема, взяли участь правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук та президент українського осередку міжнародного ПЕН-клубу Володимир Єрмоленко.

«Ми дуже хотіли достукатися до американської аудиторії, навіть до міжнародної, оскільки захід транслювався в прямому ефірі, – сказав у коментарі головний організатор і модератор обговорення, американський дослідник геноциду Крістофер Етвуд. – Намагалися донести ідею, що це не просто війна, а геноцидна агресивна війна». Адже за його словами, «не всі війни зазвичай такі» – з масовими звірствами й численними воєнними злочинами.

Учасники обговорення показали, що «українці не безпорадні жертви, а борці на передовій у багаторічній війні між демократією, свободою та авторитаризмом і насиллям», зазначив Етвуд.

У Нью-Йорку в суботу відбулася низка заходів, приурочених до другої річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну.

В Українському інституті Америки було організовано захід «Солідарні з Україною», у якому взяли участь політики та дипломати з різних країн, зокрема країн Балтії, Польщі, Данії, Кенії.

У центрі Нью-Йорка на Таймс-Сквер відбувся багатотисячний мітинг, на якому його учасники вимагали від Сполучених Штатів відновити військову допомогу України.

У центрі Нью-Йорка на Таймс-Сквер відбувся багатотисячний мітинг на підтримку України

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого мер Нью-Йорка Ерік Адамс підняв на Мангеттені український прапор.

Фото: Володимир Ільченко

***

В архієпископському кафедральному Соборі Святого Стефана (Штефансдом) у Відні у суботу ввечері представники різних конфесій об'єдналися у спільній молитві за Україну.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн очолив молитву разом з апостольським нунцієм Педро Лопесом Кінтаною, православним митрополитом Австрії, екзархом Угорщини та Центральної Європи, Арсенієм Кардамакісом, єпископом Євангельської церкви Австрії Михаїлом Халупкою, єпископом Вірменської апостольської церкви Тіраном Петросяном, хорепископом Сирійської православної церкви Емануелем Айдіном, а також духовенством УГКЦ, ПЦУ та Римо-католицької церкви.

Екуменічний захід відвідали депутати парламенту, представники міністерств та відомств Австрії, посли іноземних держав та численна українська громада.

Посол України в Республіці Австрії Василь Химинець звернувся до усіх зі словами вдячності за солідарність з українським народом в цей складний час.

"Цією молитвою ми також посилаємо сьогодні сильний сигнал солідарності та підтримки України. Цією молитвою ми надсилаємо потужний сигнал за Україну – за мир, якого українці прагнуть вже понад два роки. За цей мир ми боремося і будемо далі боротися", - наголосив посол.

Молитва за Україну у Соборі Святого Стефана (Штефансдом) у Відні Фото: Василь Короткий

Після молитви біля собору за участі української громади Відня відбулося запалення свічок у пам’ять про українців, загиблих внаслідок російської агресивної війни. Свічки було викладено на площі у вигляді карти України.

У суботу о 12.00, у зв’язку з другою річницею повномасштабного вторгнення РФ та на підтримку України, на 10 хвилин задзвенів також Halbpummerin, другий за величиною дзвін Собору Святого Стефана.

Як повідомляв Укрінформ, з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну українська діаспора провела у центрі Відня акцію "Два світи Європи", у рамках якої було виставлено знищений росіянами на Харківщині автомобіль швидкої допомоги та інсталяцію зруйнованого будинку у Маріуполі.

Відео: Посольство України в Республіці Австрія / Фейсбук

***

У другі роковини російського вторгнення у Оттаві пройшла акція солідарності із Україною.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, організатором акції виступив Конгрес українців Канади.

Попри те, що температура повітря опустилася нижче 10 градусів морозу, до акції долучилися сотні людей.

Серед присутніх були представники багатьох дипломатичних місій, члени палати громад та сенату Канади, очільники українських організацій Оттави й інші представники нашої громади.

Оттава, Канада, акція солідарності із Україною / Фото: Посольство України у Канаді

“Ми вдячні усім, хто разом із нами висловив сьогодні солідарність, відзначивши два роки боротьби України із російською агресією. Ми закликали до збільшення міжнародної підтримки України у її боротьбі. Ми вдячні Канаді за цю акцію. Разом ми сильніші й ми переможемо”, - заявили у посольстві України.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо відвідав Київ, де підписав безпекову угоду. Серед іншого документ передбачає виділення вже цього року більше 2 млрд дол на військову та фінансову допомогу Україні.

Разом із Джастіном Трюдо до Києва прилетіла також віцепрем’єр-міністр Канади Христя Фріланд й міністр оборони Біл Блер.

***

Як повідомлялося, СКУ створив інтерактивну карту, на якій позначені країни, міста, локації, дата та час проведення акцій.

Читайте також: Друга річниця вторгнення: заяви світових лідерів на підтримку України

Світовий конгрес українців підготував головні тези для використання на акціях і заходах у рамках глобальної адвокаційної кампанії StandWithUkraine до других роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Підготувала Ірина Маловиця
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-