«Гратися і не боятися»: Зеленська розповіла про серію роликів у межах програми «Ти як?»

«Гратися і не боятися»: Зеленська розповіла про серію роликів у межах програми «Ти як?»

Відео
Укрінформ
Дружина Президента розповіла про створену в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» серію відеороликів, з яких батьки дізнаються, як відвернути дітей від негативних емоцій.

Як передає Укрінформ, про серію відеороликів «Гратися і не боятися» Олена Зеленська розповіла  у Фейсбуці.

«Гратися, але так, щоб не боятися. Чи є така можливість зараз в українських дітей? Коли повітряні тривоги лякають, коли сумуєш, бо відчуваєш, як стурбовані війною батьки. Наші діти чутливі й не завжди можуть упоратися зі своїми емоціями. Тож завдання дорослих – підтримати їх і навчити давати раду всім почуттям», - зазначила перша леді.

У роликах «Гратися і не боятися» батьки дітей віком 2-6 років дізнаються, як відволікти їх від переживань і зацікавити, як навчити розрізняти емоції та екологічно впоратися з негативними емоціями, як заспокоюватися під час повітряних тривог та як допомогти малечі у кризових ситуаціях.

Проєкт ініційований представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні у межах програми «Ти як?».

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде зазначив, що попри виклики, пов’язані з війною, вкрай важливо продовжувати забезпечувати освітній процес для дітей та створювати умови для їхнього розвитку й дозвілля.

«Це особливо важливо для тих дітей, які не можуть відвідувати дитячий садок через безпекову ситуацію. ЮНІСЕФ розробляє інструменти, щоб забезпечити батьків дошкільнят ресурсами для творчого навчання та гри  їхніх дітей. Запропоновані вправи допомагають зняти напругу, розважити та заспокоїти дітей», - додав він.

Згідно з результатами загальнонаціональних опитувань, проведених ЮНІСЕФ спільно із соціологічною групою «Рейтинг» у січні 2023 року, в Україні двоє з трьох дітей віком від 3 до 6 років не відвідують дитячий садок. Найбільше це помітно на прифронтових територіях, де 76% респондентів не мають можливості влаштувати дітей до дитсадків. Крім того, близько 75% родин ВПО не віддають дітей у дошкільні заклади через низку причин, як-от закриті садочки, відсутність укриттів у них та страх за безпеку дитини.

Рекомендації представляють дитячий психолог Світлана Ройз і співачка Світлана Тарабарова разом з експерткою дошкільної освіти Соломією Бойкович. Усі матеріали доступні за посиланням.

Читайте також: Зеленська порадила батькам та опікунам книгу «Ментальне здоров’я дітей під час війни»

Нова серія роликів «Гратися і не боятися» від ЮНІСЕФ пропонує комплексні поради від дитячих психологів на різноманітні теми: взаємодія дорослого з дитиною, розвивальні ігри для дітей, керування стресом та страхом, допомога в мовному розвитку дитини, управління агресією та інші.

Серія відеороликів є частиною масштабнішої кампанії, в межах якої надано поради та ефективні інструменти для педагогів, батьків, вихователів та інших дорослих для підтримки психічного здоров'я та розвитку дошкільнят.

Як повідомляв Укрінформ, дитячий психолог Світлана Ройз зібрала практики, ігри та поради, які допоможуть дітям впоратися з переживаннями у критичній ситуації.

Крім того, у грудні 2023 року ЮНІСЕФ разом зі Світланою Тарабаровою та Світланою Ройз випустили пісню «Я і ти», покликану допомогти дітям керувати своїми емоціями та зберігати спокій у стресових ситуаціях, зокрема під час повітряної тривоги.

ЮНІСЕФ у партнерстві з організацією «Асоціація працівників дошкільної освіти» та за підтримки Міністерства освіти і науки розробив рекомендації для щоденної підтримки психічного здоров'я дітей у дитячих садочках. Завдяки цим рекомендаціям педагоги матимуть змогу ефективно розвивати навички та вміння у дошкільнят, які сприятимуть підтримці їхнього психічного здоров'я та добробуту.

Фото: t.me/FirstLadyOfUkraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-