У Києві цього дня у 1917 році була створена Українська Центральна Рада

У Києві цього дня у 1917 році була створена Українська Центральна Рада

Укрінформ
У неділю виповнюється 107 років від часу створення Української Центральної Ради.

У Києві 17 березня 1917 року було створено Українську Центральну Раду (УЦР) – національний політичний центр, згодом перший український парламент, який керував національно-визвольним рухом українського народу, а потім і відродженою державою – Українською Народною Республікою (УНР), повідомляє Укрінформ.

Центральна Рада була створена з ініціативи демократичної української інтелігенції, об’єднаної в Товариство українських поступовців, за участю політичних партій України, а також представників робітництва, духовенства, військових, студентів, громадських і культурних організацій. Головою УЦР було обрано Михайла Грушевського, заступниками голови – Володимира Науменка та Дмитра Антоновича. Склад Центральної Ради поповнювався і розширювався на демократичній основі. Вже наприкінці липня УЦР налічувала 822 члени.

Читайте також: У Софії Київській презентували англомовну «Історію України-Руси» Грушевського

За весь час свого існування Центральна Рада видала чотири Універсали (державно-політичні акти), які визначили етапи Української держави – від автономної до самостійної.

Своїм І Універсалом (23 червня 1917 року) УЦР фактично проголосила автономію України. Потім сформувала Генеральний секретаріат на чолі з Володимиром Винниченком – перший уряд України.

Другий Універсал – 16 липня 1917 року, був кроком назад, своєрідним компромісом із російським Тимчасовим урядом. Він проголошував, що остаточно форму автономії України буде вирішено Установчими зборами Росії.

Читайте також: У Шевченківському заповіднику презентували книгу про Павла Скоропадського

Після більшовицького перевороту в Петрограді Центральна Рада ІІІ Універсалом (20 листопада 1917 року) проголосила створення Української Народної Республіки (УНР), з визначенням її у федеральних зв’язках з Росією. Як свідчили результати виборів до Всеросійських установчих зборів (25 листопада 1917 року), вона мала тоді за собою більшість населення України, оскільки українські партії, що відігравали провідну роль в УЦР (а це були українські есери і соціал-демократи), здобули 75% голосів виборців (більшовики – лише 10%).

Скликаний 17 грудня 1917 року в Києві І Всеукраїнський з’їзд Рад селянських, солдатських і робітничих депутатів висловив повну довіру і підтримку Українській Центральній Раді. Але подальша діяльність Центральної Ради значно ускладнилася протидією місцевих більшовиків і уряду Радянської Росії, яка поставила собі за мету будь-що завадити українській незалежності й не випустити Україну зі сфери своїх інтересів.

Фактично вже з кінця листопада 1917 року більшовики почали готуватися до повалення Української Центральної Ради і захоплення влади в Україні. Ленін і Троцький написали «Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами до Української Ради». На противагу УЦР у Харкові був сформований радянський уряд (Народний секретаріат), а Україну було проголошено Республікою Рад. До того ж Росія розпочала проти України відкриту збройну агресію.

Читайте також: День Злуки: чи вивчили ми уроки першої Української революції

Саме в цей надзвичайно гострий момент і був обнародуваний (22 січня 1918 року) ІV Універсал Центральної Ради, яким Україна проголошувалася самостійною державою. Після цього було ухвалено ще ряд важливих законів (про 8-годинний робочий день, земельну реформу, грошову систему, державний герб УНР тощо).

Останній законодавчий акт Центральної Ради, прийнятий 29 квітня 1918 року в Києві, ухвалив Конституцію Української Народної Республіки. Цей день став останнім днем існування УЦР. 29 квітня 1918 року у Києві відбувся державний переворот: УНР було повалено за сприяння німецьких військ, влада перейшла до Павла Скоропадського, якого обрали гетьманом Української держави на Хліборобському конгресі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-