Розпочався Великий піст: заборони та особливості передвеликоднього періоду

Розпочався Великий піст: заборони та особливості передвеликоднього періоду

Укрінформ
У християн східного обряду 18 березня розпочинається Великий піст, який триватиме 48 днів, до 5 травня – Великодня. Це найдовший і найсуворіший піст у році.

Як повідомляє Укрінформ, християни дотримуються чотирьох постів: Пилипового (40-денний піст перед Різдвом), Великого, Петрового (присвяченого святим рівноапостольним Петру і Павлу) та Успенського (двотижневий піст у серпні на честь Успіння пресвятої Богородиці).

Час початку Великого посту щороку залежить від дати Великодня, який цього року припадає на 5 травня.

Великий піст складається із Чотиридесятниці й Страсної седмиці. Остання - тиждень напередодні Великодня.

Під час посту важливо відмовитися від розваг та шкідливих звичок. Людина має очиститися духовно, переглянути ставлення до оточуючих, світогляд і сприйняття цінностей. Основний акцент під час Великого посту - чистота думок і справ, а обмеження в їжі - лише допоміжна частина.

Читайте також: Перехід на новоюліанський календар не вплине на дату святкування Великодня - Епіфаній

Під час посту необхідно більше молитися, читати Святе Письмо, частіше відвідувати храм та каятися. Важливо стежити за думками і вчинками - не хвалитися, не заздрити, не засуджувати.

Також слід відмовитися від їжі тваринного походження та алкоголю, куріння. У деякі дні дозволені риба і вино.

Як повідомлялося, з вересня минулого року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, і тепер всі неперехідні свята із фіксованою датою відзначають на 13 днів раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-