КСУ перевірить скасування виплат військовим середнього заробітку з основного місця роботи

КСУ перевірить скасування виплат військовим середнього заробітку з основного місця роботи

Укрінформ
Конституційний суд перевірить на конституційність скасування виплат військовим середнього заробітку з основного місця роботи у період проходження військової служби.

Розгляд відповідної конституційної скарги Прокопенка Юрія Олексійовича розпочав Другий сенат КС, інформує пресслужба суду.

Як зазначив суддя-доповідач у справі Володимир Мойсик, автор конституційної скарги звернувся до КС з клопотанням перевірити на відповідність Конституції підпункт 17 пункту 1 розділу І закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин" від 1 липня 2022 року № 2352-ІХ , яким внесено зміни до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України. Зокрема, слова "зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток" замінено словами "зберігаються місце роботи і посада".

На переконання автора клопотання, оспорюваний припис закону є неконституційним, оскільки звужує зміст та обсяг існуючих прав на нарахування і виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу під час дії особливого періоду.

У конституційній скарзі та долучених до неї матеріалів ідеться, що Юрій Прокопенко перебуває у трудових відносинах із Міністерством економіки України від 17 січня 2020 року і дотепер. Згідно з наказом Міністерства економіки України його увільнено від роботи з 1 березня 2022 року для виконання обов’язків, пов’язаних із призовом на військову службу до Збройних сил України, зі збереженням за ним місця роботи, займаної посади, середнього заробітку. Через зміни, що їх унесено до частини третьої статті 119 Кодексу підпунктом 17 пункту 1 розділу І закону, наказом Міністерства економіки України від 19 липня 2022 року йому припинили нараховувати та виплачувати середній заробіток.

Читайте також: Міноборони збільшує перелік військових, які отримують додаткову винагороду

Тому позивач звернувся до суду про стягнення за час невиплати середнього заробітку та скасування наказу Міністерства економіки України. Проте суди відмовили у задоволенні його позову.

Після дослідження матеріалів справи на відкритій частині пленарного засідання Другий сенат перейшов до закритої частини пленарного засідання.

Як повідомлялося, у липні 2022 року законом № 2352-IX Верховна Рада скасувала збереження середнього заробітку призваних за мобілізацією працівників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-