Призначення пільгової пенсії за віком: Верховний суд звернувся з поданням до КСУ

Призначення пільгової пенсії за віком: Верховний суд звернувся з поданням до КСУ

Укрінформ
Пленум Верховного суду звернувся до Конституційного суду України з поданням щодо конституційності окремих положень пенсійного законодавства, які порушують принцип юридичної визначеності.

Про це у Фейсбуці поінформувала пресслужба Верховного суду, передає Укрінформ.

“Сьогодні пленум Верховного Суду вирішив звернутися до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності ст. 114, абзаців 2 і 3 п. 2 розд. XV Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-ІV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2148-VІІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, - зазначили у пресслужбі.

У ВС пояснили, що ці положення передбачають поетапне підвищення на 5 років віку виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для осіб, які працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими та шкідливими і важкими умовами праці.

Доповідач із цього питання - суддя ВС у Касаційному адмінсуді Альберт Єзеров - заявив, що відповідно до положення п. 2 розділу XV Закону № 1058-IV в редакції до внесення змін Законом № 2148-VIII у осіб, які належать до цих категорій працівників, виникли легітимні очікування щодо реалізації права виходу на пенсію.

Альберт Єзеров Фото: Фейсбук / ВСУ
Альберт Єзеров, Фото: Фейсбук / ВСУ

Але, за його словами, положеннями Закону № 2148-VIII було змінено нормативне регулювання призначення пенсій цим особам.

Пленум ВС дійшов висновку, що зміна умов призначення пільгових пенсій особам, які належать до певної категорії працівників – осіб, залучених до робіт зі шкідливими та важкими умовами праці, з урахуванням наявності відповідного стажу роботи, призвела до нормативного регулювання призначення пенсій, яке суттєво вплинуло на очікування цих осіб, погіршило їхнє юридичне становище щодо права на призначення пенсій, а саме – звузило це право.

Фото: Фейсбук / ВСУ
Фото: Фейсбук / ВСУ
Читайте також: Із 1 березня пенсії зросли у середньому майже на 400 гривень

“Ґрунтуючись на Рішенні КСУ від 23 січня 2020 року № 1-р/2020а, пленум ВС висловив переконання, що вказані норми Закону № 1058-IV в редакції Закону № 2148-VIII суперечать ч. 1 ст. 8 Конституції України, тобто порушують принцип верховенства права, складником якого є юридична визначеність”, - поінформували в установі.

Як повідомлялося, Верховний суд (ВС) відмовився звертатися до Конституційного суду України з поданням щодо неконституційності пункту 7 частини 1 статті 205 Виборчого кодексу України, який стосується повноважень Центральної виборчої комісії щодо організації проведення місцевих виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-