Питання забрудненої води буде актуальним для українців десятиліття - еколог

Питання забрудненої води буде актуальним для українців десятиліття - еколог

Укрінформ
Для українців проблема забрудненої води залишатиметься актуальною впродовж тривалого часу через російську агресію.

Про це магістр екології, кандидат географічних наук, експерт з охорони водних ресурсів Мар'яна Гінзула розповіла в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

За словами експертки, питання якості води складне.

"Для питної води критерії якості значно жорсткіші, ніж для поверхневої. Якість води для купання перевіряється на 13 показників, на питну воду ― в Україні це близько 30-40 показників, у деяких країнах ― 126. ...Підхід у кожної країни різний, але є певний набір параметрів, який дає нам можливість вести безпечну життєдіяльність, котра не шкодить нашому здоров’ю. Я часом навіть вражена роботою наших комунальних підприємств, які займаються питним водопостачанням в областях", - сказала експерт.

Як приклад вона навела Чернігів, де, за її оцінкою, "надзвичайно чудової якості вода, одна з найкращих в Україні".

Водночас у прифронтовій зоні ситуація набагато гірша через забруднення, пов'язані з бойовими діями, констатувала Гінзула.

"Уся прифронтова зона ― це зона гуманітарної катастрофи. Ми розуміємо, про який об’єм забруднення йдеться і що це питання часу. Приблизно можу сказати, що тривалість питання води для українців, особливо на прифронтових територіях, становитиме десятиліття. Адже йдеться про складні забруднення", - заявила вона.

Читайте також: На Тернопільщині перевірили питну воду з криниць - відхилень не зафіксували

За її словами, щовесни настає найскладніший період для води. "Весна приносить максимальне забруднення ― тане сніг, відбувається інтенсивне проникнення, земля поглинає, усе це йде до водоносних горизонтів ― і ми отримуємо потужний удар по гідросфері України. Ліквідувати це забруднення дуже складно", - зазначила фахівець. 

Вона зауважила, що найбільша проблема у цьому зв'язку - для людей, які користуються водою з нецентралізованих територій, тобто мають колодязі. Вони залежать від привозної води. Але в майбутньому державі доведеться вирішити це питання і централізувати водопостачання в усі населені пункти України, контролювати воду на вході й на виході.

На переконання Гінзули, один із найкращих варіантів для отримання якісної води - купувати її в організацій, які очищують водопровідну воду за допомогою додаткового обладнання. "У цьому ключі я бачу забезпечення якісною питною водою всієї України", - зауважила експерт.

Щодо води з автоматів, що заправляються, у фахівця є сумніви, зокрема стосовно дотримання оптимальної концентрації реагентів. "Я б не рекомендувала купувати таку воду, тому що проконтролювати такий об’єм дуже складно", - сказала Гінзула. 

Крім того, певна категорія споживачів може встановити вдома осмос. "Це недешево, але ви тут самі контролюєте заміну фільтрів і впевнені в тому, куди вкладаєте кошти. Це автономність і цілодобова доступність", - зауважила вона.

Читайте також: У Миколаєві погіршилася якість водопровідної води

Гінзула також наголосила на важливості ощадливого використання води.

"Дефіцит води загрожує 40% населення всього світу. За останні 10 років 466 військових конфліктів розпочиналися через воду. І ця війна також має водний фактор. Пригадуєте, що зробили росіяни в першу добу? Підірвали і пустили воду на Крим, яку зараз нахабно витрачають. 50% води у них втрачається під час транспортування на Кримський півострів, це 32 млн кожної доби. Ми разом зі світом рухаємося до поглиблення проблеми з водою. Видобуток підземних вод вже зріс утричі, і цього недостатньо", - заявила вона.

Як повідомлялося, російські загарбники 24 лютого 2022 р. захопили усі гідротехнічні споруди Північнокримського каналу на Херсонщині. 

Вночі 6 червня 2023 року російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. Після цього рівень води у Північнокримському каналі почав падати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-