Музей історії України оголосив збір коштів на демонтаж церкви-МАФу

Музей історії України оголосив збір коштів на демонтаж церкви-МАФу

Укрінформ
Національний музей історії України оголосив збір коштів на демонтаж незаконно збудованої на його території церкви-МАФу, попередній кошторис робіт становить 772 тисячі гривень.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці музею у Фейсбуці.

«Нас часто запитують: коли демонтують самочинне будівництво на земельній ділянці Національного музею історії України, відоме як «церква-МАФ». Відповідаємо: це питання можливо вирішити вже найближчим часом, але необхідно здолати ще один (сподіваємося, останній) етап на цьому шляху», - йдеться в дописі.

У музеї нагадали, що ще у вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив незаконність самочинного будівництва і зобов’язав знести споруду та привести земельну ділянку у попередній стан коштом особи, яка допустила правопорушення.

Зазначається також, що рішення суду набуло законної сили й перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

«Звісно, очікувати на добровільне виконання судового рішення від особи, яка самовільно захопила земельну ділянку музею та здійснила на ній самочинне будівництво, не доводиться», - йдеться в дописі.

У музеї історії України підкреслили, що на сьогодні єдиним способом виконати рішення суду та прибрати з території музею сміття є здійснити авансування витрат виконавчого провадження від імені стягувача – музею, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою.

Також повідомляється, що попередній кошторис робіт із демонтажу та вивезення сміття становить 772 тисячі гривень.

Читайте також: Карандєєв вважає справедливим рішення суду щодо храму-МАФу біля Десятинної церкви

«У воєнний час музей не може розраховувати на державне фінансування виконання судового рішення за боржника. Тому Благодійний фонд розвитку Національного музею історії України оголошує збір на суму 772 тисячі гривень і відкриває монобанку для цього», - йдеться в дописі.

У музеї вважають, що буде дуже символічно завершити це прибирання до Великодня, а також просять усіх небайдужих громадян підтримати збір.

«Захистимо нашу історію та культуру разом! Монобанка для збору коштів на демонтаж «церкви-МАФу»: https://send.monobank.ua/jar/8dgTURGuyS», - зазначили в музеї.

Як повідомляв Укрінформ, Північний апеляційний господарський суд підтвердив зобов'язання звільнити ділянку на території Національного музею історії України від незаконно збудованого там храму-МАФу Української православної церкви Московського патріархату.

Фото: Національний музей історії України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-