Карандєєв - про звіт Держдепу США щодо телемарафону: Швидкої реакції від влади не буде

Карандєєв - про звіт Держдепу США щодо телемарафону: Швидкої реакції від влади не буде

Укрінформ
Виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв прокоментував аналітичний звіт Державного департаменту США про дотримання прав людини в Україні за 2023 рік, і заявив, що швидкої реакції на звіт від органів влади не буде.

Як повідомляє Детектор медіа, про це він сказав це під час першого засідання координаційного комітету при МКІП з реалізації кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення», передає Укрінформ.

Карандєєв зазначив, що «телемарафон, як і багато інших процесів, що відбуваються в країні, можна трактувати по-різному, і вдосконалення можливе за будь-яким напрямком». А також додав, що питання інформаційної політики вирішуються не виключно МКІП.

За його словами, головне – щоб МКІП уважно розглянуло цей звіт. «Подивимось, що справді є такою однозначною позицією, яка потребує виправлення або особливої уваги щодо пошуку шляхів виправлення. Щодо іншого – ми підготуємо інформаційні меседжі», - підкреслив в.о. міністра.

«Буду відвертим, питання інформаційної сфери обмежуються стінами не тільки Міністерства інформаційної політики та культури, це питання набагато ширше, і стейкхолдерів із числа державних установ, організацій, і політиків тут досить багато, тому цей процес буде не такий оперативний. Швидше за все будуть вироблені певні меседжі, як правильно далі діяти. Я думаю, що будь-які процеси можуть бути змінені, в тому числі такі консервативні і сталі, як ситуація зі стандартами телевізійного мовлення, які введені на сьогоднішній день в Україні. Проте зараз сказати, що і як зміниться, я не можу, бо не я приймаю рішення в даному випадку, тому прошу вас зважити на те, що швидкої реакції на цей звіт від органів влади не буде, але ми зазначимо, що він дуже важливий і він буде нами опрацьований», - наводить «Детектор медіа» слова Карандєєв.

Читайте також: Перенаправляти гроші з телемарафону і FreeДом на потреби ЗСУ недоцільно - Кабмін

Карандєєв додав, що у МКІП є «певні пропозиції до тих, хто впливає в країні на формування інформаційної політики щодо змін деяких встановлених на сьогоднішній день наративів», але зазначив, «що це лише пропозиції, і наразі, до прийняття якихось остаточних рішень, я не наважуся їх озвучувати».

У «Детектор медіа» нагадали, що Держдеп США оприлюднив звіт про дотримання прав людини в Україні у 2023 році, де було зазначено, що створення спільного телемарафону «Єдині новини», до виробництва якого не допустили низку «афілійованих з опозиційними партіями» каналів, забезпечує владі «безпрецедентний рівень контролю за теленовинами у праймтайм».

Також у звіті вказано про випадки тиску на окремих українських журналістів та активістів, та що українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм».

При цьому, як зазначено в звіті, що деякі з перелічених порушень прав людини «виникли внаслідок воєнного стану, який продовжував обмежувати демократичні свободи, зокрема свободу пересування, свободу преси, свободу мирних зібрань та правовий захист». Також у звіті зазначено, що за кількома винятками, люди на територіях, підконтрольних українському уряду, могли, як правило, публічно та приватно критикувати уряд та обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, «не боячись офіційної помсти».

Читайте також: Довіра до телемарафону «Єдині новини» впала

Як повідомлялось, Державний департамент США згадав про телемарафон "Єдині новини" як приклад порушення свободи висловлення думок у звіті щодо порушень прав людини у 2023 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-