Жорсткіший облік гумдопомоги навів лад у цій сфері, але вдарив по малих фондах - волонтери

Жорсткіший облік гумдопомоги навів лад у цій сфері, але вдарив по малих фондах - волонтери

Відео
Укрінформ
Нові правила проходження та обліку гуманітарних вантажів впорядкували діяльність у цій сфері, однак ускладнили роботу невеликих благодійних фондів.

Про це у черговому випуску проєкту “Самохвалов запитує” розповіли виконавча директорка благодійного фонду «Разом для України» Евеліна Курілець та операційний директор БФ Віталій Свічинський.

На думку Курілець, запроваджені в грудні минулого року нові правила ввезення гуманітарних вантажів в Україну навели лад у цій сфері.

“Громадський сектор дуже різний. У когось є бухгалтер і юрист, а в когось немає, і коли приходить нормативний документ, а в тебе немає бухгалтера, юриста та логіста, доводиться робити все самим. Так, цей закон не є досконалим. Але до цих змін було так, що водій фури з гуманітарним вантажем просто каже (на митниці - ред.), куди і що везе. А ми у фонді потім дивуємось, що колись і якась фура (необлікована — ред.) приїхала. Нова система це унеможливлює”, - зазначила Курілець.

Її підтримав Свічинський, який зазначив, що через нові правила звітності стало більше, але великі благодійні фонди можуть із цим впоратись, на відміну від малих організацій.

Читайте також: Принцип ввезення гуманітарної допомоги з 1 грудня не скасовується - Мінсоцполітики

“У нашій роботі стало безумовно більше документообігу та контролю. Великим фондам, звичайно, легше з великим штатом бухгалтерів і людей, які працюють на складах. Але це не так уже й складно, і митного брокера ми не потребуємо через ці звіти. А ось маленьким фондам це складно — через те, що вони все роблять самі”, - зазначив Свічинський.

Благодійний фонд "Razom for Ukfaine" є найбільшим американсько-українським фондом, який було засновано у Нью-Йорку в 2014 році.

Читайте також: Якби кожен думав, що він може зробити для перемоги, ми б вже виграли війну - Оністрат

Як повідомлялося, з 1 грудня 2023 року Державна митна служба ввела новий порядок митного оформлення гуманітарної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-