Українські науковці в Антарктиці відібрали зразки для дослідження експансії силіконів

Українські науковці в Антарктиці відібрали зразки для дослідження експансії силіконів

Фото
Укрінформ
Українські науковці завершили відбір зразків для міжнародного дослідження розповсюдження силіконів в Антарктиці

Про це у Фейсбуці повідомив Національний антарктичний науковий центр, передає Укрінформ. 

"Протягом нинішнього антарктичного сезону, зокрема березня-квітня 2024 року, вчені НАНЦ відібрали зразки з різних середовищ (повітря, ґрунти, рослинність тощо) в межах великого міжнародного дослідження щодо розповсюдження силіконів в Антарктиці. ...Мета дослідження – визначити, чи присутні циклічні леткі метилсилоксани в різних середовищах на Антарктичному півострові та навколо нього (район станції "Академік Вернадський")", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, українські вчені відібрали зразки повітря, для чого на острові Галіндез та прилеглих островах встановили п’ять пасивних пробовідбірників повітря. Науковці також відібрали по п’ять зразків донних відкладень поблизу української станції "Вернадський"; зразки антарктичних ґрунтів та моху (на різних островах навколо станції їх відібрано по п’ять); 10 зразків фітопланктону; чотири зразки антарктичного крилю.

Читайте також: Турецькі вчені виявили здатність мікропластику проникати в клітини мозку

Як додали в НАНЦ, усі зразки українським дослідним судном "Ноосфера" будуть доправлені до Кейптауна (ПАР), а звідти у травні попрямують до Норвегії, де вчені проаналізують, чи присутні в пробах циклічні леткі метилсилоксани і в яких концентраціях.

"До кінця 2024 року очікуємо отримати перші результати дослідження. Вони допоможуть оцінити масштаб розповсюдження силіконів у навколишньому середовищі. Вивчення того, чи присутні ці речовини в Антарктиці, дасть змогу зрозуміти, чи переносяться вони повітрям і водою на великі відстані", - наголосили в НАНЦ.

Українські науковці в Антарктиці відібрали зразки для дослідження експансії силіконів / Фото: НАНЦ

Проєкт реалізується спільно з Silicones Europe – некомерційною торговельною організацією, що представляє всіх основних виробників силіконів у Європі.

Читайте також: Турецькі вчені почали дослідження з впливу мікропластика на екосистему Антарктиди

Раніше українські науковці показали стрибок молодого представника горбатих китів в Антарктиці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-