В Україні за підтримки Фінляндії створять центр реабілітації дітей, які постраждали від війни

В Україні за підтримки Фінляндії створять центр реабілітації дітей, які постраждали від війни

Фото
Укрінформ
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та голова наглядової ради Фундації дитячої лікарні та науково-дослідного інституту «Надія» (Фінляндія) Анна-Катерина Бернер підписали меморандум про взаєморозуміння.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

Метою співпраці є створення реабілітаційного центру для фізичної та психологічної реабілітації дітей, які пережили фізичні та психологічні втрати, поранення і травми внаслідок повномасштабної війни РФ в Україні.

«Завдяки активній підтримці та допомозі наших міжнародних партнерів, зокрема й Фундації, ми зможемо більш ефективно протистояти наслідкам війни та допомагати ще більшій кількості дітей. У перспективі плануємо створити новітній реабілітаційний центр, де маленькі пацієнти матимуть змогу пройти необхідне лікування та реабілітацію. Вдячний всім партнерам за таку потужну підтримку України у розвитку системи реабілітації у сфері охорони здоровʼя в надскладний час», - сказав Ляшко.

Зазначається, що у рамках меморандуму планується створити дитячий медичний реабілітаційний центр (ДМРЦ) для забезпечення якісної фізичної та психологічної реабілітаційної допомоги в країні.

Проєкт включатиме віртуальну лікарню, реабілітаційний центр та науково-дослідний інститут, зокрема:

  • реабілітаційний центр буде центром передового досвіду з якісної медичної реабілітації, присвяченої пацієнтам педіатричного профілю (стаціонарна та амбулаторна фізична та психологічна реабілітація);
  • віртуальна лікарня включатиме телемедицину, міжнародну підтримку рівня компетентності та тріаж для амбулаторної реабілітації; лікарня використовуватиме у роботі віртуальну платформу;
  • дослідний і освітній інститут - поширення європейських практик реабілітації для розвитку медичної реабілітації в Україні; навчальний центр зосереджуватиметься на навчанні та ліцензуванні спеціалістів, напрацьовуючи нові найкращі практики, що можуть бути поширені в Україні та за її межами.

ДМРЦ стане не лише місцем передового досвіду, але й у перспективі самоокупним медзакладом та буде інтегрований у систему охорони здоровʼя.

Зазначимо, що завданням Фундації є залучення для реалізації проєкту гранту у розмірі 150 млн євро для покриття капітальних та операційних витрат на умовах окремого договору, який буде укладений між сторонами на пізнішому етапі.

Читайте також: Повернення і реабілітація дітей: у Києві презентували благодійний фонд «Врятоване майбутнє»

Для створення реабілітаційного центру буде взято успішний досвід Фінляндії у створенні Нової дитячої лікарні у 2017 році. Тож Фундація братиме активну участь у підготовці та реалізації проєкту та ділитиметься власним досвідом та експертизою.

Також зазначимо, що проєкт буде реалізовано з урахуванням досвіду приватного сектору для покращення якості реабілітаційних послуг. Міжнародна фінансова корпорація (МФК), член Групи Світового банку, може допомагати МОЗ в оцінці доцільності структурування проєкту за участю приватного сектору.

Відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, МОЗ, Фундація та МФК оцінять доцільність створення центру, зокрема, доцільність використання моделі державно-приватного партнерства (ДПП). Також буде оцінено рівень та обсяг залучення приватного сектору, який може включати, проєктування закладу, обладнання, будівництво, управління, а також надання послуг медичної реабілітаційної допомоги.

Надалі місце розташування ДМРЦ визначать за результатами попередньої оцінки. За умови отримання позитивних результатів попередньої оцінки подальшими кроками буде підготовка відповідних документів щодо ініціювання реалізації проєкту.

Також МФК та МОЗ підписали договір про співпрацю для проведення попередньої оцінки проєкту. Спеціалізованими консультантами, залученими МФК для проведення попередньої оцінки, є Rebel Group (Нідерланди), EY (Україна) та EY Law (Україна).

Як повідомляв Укрінформ, у середині квітня в Полтаві відкрили 12-й реабілітаційний центр для поранених військових всеукраїнської мережі Recovery.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-