Суд відправив митрополита УПЦ МП Луку під нічний домашній арешт

Суд відправив митрополита УПЦ МП Луку під нічний домашній арешт

Укрінформ
Суд відправив митрополита Запорізького і Мелітопольського УПЦ МП Луку під нічний домашній арешт на два місяці. 

Про це повідомляє Телеграм-канал «Ґрати», передає Укрінформ. 

«Солом’янський районний суд Києва на два місяці відправив під нічний домашній арешт голову Запорізької та Мелітопольської єпархії УПЦ (МП) Луку (Андрій Коваленко). Священник має перебувати вдома з 22:00 до 6:00», – йдеться в дописі.

Як повідомлялося, 1 травня СБУ оголосила митрополиту Луці підозру в розпалюванні релігійної ворожнечі. На суді прокурор повідомив, що, згідно з експертизою, священник розпалював ворожнечу у 2022 році в пості на своєму телеграм-каналі «Лекарь.zp». Що це за пост, прокурор не уточнив. Прокурор просив відправити священника під цілодобовий домашній арешт. Сам Лука не визнав провину і просив залишити його на волі. Він стверджував, що займає проукраїнську позицію, а його ізоляція від пастви створить зайве напруження в прифронтовому регіоні.

Читайте також: Суд зняв електронний браслет із митрополита УПЦ МП Павла

11 грудня 2022 року Рада національної безпеки та оборони запровадила персональні санкції проти семи ієрархів Української православної церкви Московського патріархату. Серед інших до санкційного списку потрапив митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука.

У серпні 2023 року митрополита Запорізького та Мелітопольського Луку викликали на допит як свідка у межах кримінального провадження за фактом розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті (ч.1 ст.161 КК України).

Лука виступав проти розривання зв'язків із Москвою, звинувачував УГКЦ у розпалюванні війни на Донбасі, назвавши католицизм релігією ненависті та кровопролиття.

Фото: Телеграм / Ґрати

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-