В Україні вперше відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій

В Україні вперше відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій

Оновлено
Укрінформ
Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Як повідомляє Укрінформ, минулого року Верховна Рада законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. Вихідний день відтепер також буде 8 травня, коли завершиться дія воєнного стану в Україні.

Вшановувати в Україні завершення Другої світової війни 8 травня почали громадські організації на початку 2000-х. У 2014 році цей формат на урядовому рівні підтримали Український інститут національної пам’яті та Міністерство культури. У 2015 році спершу указом Президента, а потім законами про декомунізацію запровадили 8 травня як День пам’яті і примирення (святковим, але не вихідним днем). А Днем перемоги над нацизмом залишили 9 травня, адже суспільна думка тоді не була готова відмовитися від звичної дати.

У 2022 році народний депутат Володимир В’ятрович вніс законопроєкт про скасування 9 травня і встановлення 8 травня Днем пам’яті й перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та запропонував 9 травня відзначати День Європи разом з Європейським Союзом.

У 2023 році Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про встановлення 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Окрім того, він підписав указ, згідно з яким 9 травня Україна відзначатиме День Європи.

Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.

Як зазначає Інститут нацпам’яті, поступовий офіційний перехід до європейської традиції памʼятання розпочався після Революції гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. День пам’яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. 

Читайте також: Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті

Варто нагадати, що українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах. Майже всі українські підприємства були переорієнтовані на потреби оборони. Водночас українська земля була одним із основних театрів воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву.

Обидва тоталітарні режими під час окупації території України здійснювали численні злочини проти цивільного населення – Голокост, масові вбивства та депортації народів. Втрати українців у Другій світовій – близько 8 мільйонів осіб (із них п’ять мільйонів – цивільних та три мільйони військових).

Нині спадкоємицею сталінського режиму є Російська Федерація, яка привласнює перемогу над нацизмом та активно культивує міфи про Другу світову війну не лише всередині власної країни та серед держав, які колись були частиною СРСР, а й маніпулює ними в Європі та світі. Держава-агресор використовує перемогу в Другій світовій війні і свою нібито «виключну роль» в ній як індульгенцією на вчинення масових злочинів в Україні – проти військовополонених і цивільних. Кульмінацією цієї агресивної політики Російської Федерації став напад на Україну в 2014 році та злочинне повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року.

***

Українці, які 80 років тому боролися з нацизмом, знову протидіють злу, що відродилося, заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

"Однакові жахи, злочини однакових нелюдів. 80 років тому мільйони українців боролися, аби нацизм програв назавжди. Але сьогодні українці знову протидіють злу, яке відродилося, прийшло знову, хоче знищити нас знову. Армія нелюда, який убиває, катує, стирає з лиця землі мирні міста й села. Зло, ім’я якого – російський фашизм. Скорочено – РФ", - наголосив Президент.

Відео: Офіс Президента України

За його словами, світ не бачив загрози, світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року.

"І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову й дожив до наших днів, відчувають дежавю. Битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, блокада портів, викрадення й вивезення зерна, катування, страти, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула у заголовки світових ЗМІ. Страшне минуле Росія повернула у стрічку щоденних новин. Доводячи з кожним новим злочином – нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: "Сделано в России", - переконаний глава держави.

***

Як наголосив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Телеграмі з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, світ повинен діяти сьогодні, аби захистити глобальну безпеку, а не тільки памʼятати тих, хто віддав своє життя заради цього.

Як зауважив очільник уряду, 8 травня – День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, і для світу цей день став нагадуванням про страшні злочини проти людяності та жахи війни. Нагадуванням, що зло "ніколи знову" не має повторитися.

"Однак 2014 рік показав, що памʼятати – не достатньо. А 2024 рік довів, що не зупинене вчасно зло обернеться на ще більшого монстра. Сьогодні українці, як і майже вісімдесят років тому, платять високу ціну в боротьбі зі злом - цього разу з Росією та рашизмом, який визрів із радянської ідеології", - підкреслив Шмигаль.

Він вважає, що "світ повинен визнати, до яких наслідків призводить нерішучість. Світ повинен діяти сьогодні, аби захистити глобальну безпеку, а не тільки памʼятати тих, хто віддав своє життя заради цього".

Україна має перемогти, свобода і справедливість мають перемогти, і лише так можна зупинити Росію, у пам’ять про тих, хто віддав життя за мир у Другій світовій війні і в пам’ять про тих, хто загинув, захищаючи Україну та демократичні цінності майбутнього, підкреслив Прем'єр-міністр.

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що саме сьогодні, 8 травня, більшість народів світу вшановує памʼять усіх, хто боровся з нацистським злом.

Про це йдеться в оприлюдненому на Фейсбуці зверненні Стефанчука з приводу Дня памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, передає Укрінформ.

«Саме сьогодні більшість народів світу вшановує памʼять усіх, хто боровся з нацистським злом. Усіх, хто став на захист своїх держав, хто своєю силою та мужністю здобув перемогу над нацизмом», - зазначив спікер.

Він наголосив, що ми памʼятатимемо героїзм Українського народу та його внесок у перемогу.

«Ми всі думали, що після уроків Другої світової війни зло більше не відродиться. Що світ більше не знатиме, що таке бомбардування й атаки, окупація та депортація, катування і вбивства. Проте ми знаємо. І боремося. Боремося з російським злом, яке відродилось і набуло ще більшої жорстокості. Ще більшого прагнення до поневолення. Ще більшого прагнення до знищення. Ми бʼємося за своє. За свою незалежність. Свій суверенітет. Свою свободу та свою країну. За кожне місто, за кожний сантиметр української землі», - заявив Стефанчук.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна не одна у цій боротьбі. «Разом із нами вільні країни, надійні союзники та партнери, які сьогодні обʼєднані. Довкола України та спільної перемоги», - додав спікер.

***

Українські воїни сьогодні ведуть боротьбу з російськими загарбиками задля того, щоб реанімоване в Кремлі зло не поглинуло усю Європу, заявив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

“Сьогодні ми знову наче повернулись у ті часи і змушені захищатись від нацистського нашестя - бомбардувань мирних міст, звірств і знущань з мирних людей, депортації наших дітей, але тепер це вже нацизм з російським обличчям”, - зазначив головнокомандувач ЗСУ у Фейсбуці з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

За його словами, “українські воїни сьогодні ведуть боротьбу з російськими окупантами задля того, щоб реанімоване в Кремлі зло не поглинуло усю Європу”.

“І знову, як і 79 років тому, для перемоги над нацизмом потрібна єдність усього цивілізованого світу. Лише разом ми можемо зупинити російський нацизм й здобути перемогу”, – наголосив Сирський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-