Марія Музичук прикро поступилася білими і не гратиме на турнірі претенденток

Марія Музичук прикро поступилася білими і не гратиме на турнірі претенденток

Укрінформ
Останні два тури змагань Гран Свіс, які проходять на острові Мен, лишили тільки невеличкі шанси українським шахістам виконати основне завдання - потрапити до турнірів претендентів. 

У чоловіків серед таких кандидатів лишився Юрій Кузубов. У сьомому турі Юрій грав білими проти Владислава Артемьєва (під прапором ФІДЕ). До речі, щойно опонент Кузубова став чемпіоном Росії з відмінним результатом - 8,5 очка з 11-ти.

Український шахіст неквапливо, але наполегливо захопив ініціативу. Притиснув суперника до канатів, а потім перевів гру до закінчення, де вирішальну роль зіграли два зв’язані прохідні пішаки на ферзевому фланзі. І хоча супротивник тягнув безнадійний спротив, все ж змушений був зупинити годинник.

Наступного дня Кузубов чорними відбивався від наполегливого наступу Арджуна Ерігайзі з індії. Відмінні захисні якості Юрія були на висоті. Він зміг відстояти пів очка.

На жаль, Антон Коробов поступився німцю Вінсенту Кеймуру, а потім зіграв унічию з Мануелем Петросяном з Вірменії, і, фактично, лишився усіх шансів на вихід до турніру претендентів. Годі й казати про інших українців.

Руслан Пономарьов та Василь Іванчук набрали по пів очка з двох. Андрій Волокитін взяв півтора очка, дві нічиї заробив Ігор Самуненков.

Тепер лідирують Фабіано Каруана (СЩА), Андрій Єсипенко (під прапором ФІДЕ). Сантош Відіт (Індія) та Богдан Діяк (Румунія) - по 6 очок з 8-ми. Кузубов має 5,5, Коробов та Волокитін по - 4,5, Пономарьов - 3,5 очка, Іванчук та Самуненков - по 3.

У жінок, як і раніше, зберігає лідируючі позиції Анна Музичук. Вона здобула дві нічиї - з Олександрою Горячкіною (під прапором ФІДЕ, чорними) та з Антоанетою Стефановою (Болгарія, білими). Тепер у Анни - 6 очок, як у Вайшалі Рамешбабу (Індія) та Стефанової.

Додала ще півтора очка Анна Ушеніна. Вона чорними переграла менш досвідчену шахістку, а білими досить швидко стала повторювати ходи… Тепер у Анни - 5 пунктів і певні шанси поборотися за головну мету…

Читайте також: Анна Музичук захопила одноосібне лідерство на шаховому турнірі Гран-Свіс

А от з Марією Музичук трапилася справжня катастрофа. Білими вона  несподівано поступилися Стефановій, а потім додала ще й програш чорними малодосвідченій Май Нарві з Естонії. У Марії - 4 очки, й навіть диво не допоможе їй потрапити до турніру претенденток…

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-